Apartamentele din Timisoara s-au scumpit pe final de an, dupa o scadere drastica

Statisticienii specializati in domeniul imobiliar au calculat ca in 2010 apartamentele din Romania au avut cel mai scazut pret din ultimii trei ani.

Trendul in Timisoara a fost, de asemenea, de scadere, insa in luna decembrie, proprietarii de apartamente in blocuri vechi au crescut putin preturile. Doar cu 0,1% insa!

2010 a fost un an in care preturile apartamentelor au scazut destul de mult, chiar si cu 3% la intervale lunare. La nivel national putem vorbi de o scadere de pret medie lunara de 1,4%. La nivelul oraselor pe care le monitorizam, Timisoara prezinta cea mai mare scadere medie lunara, de 1,6%; urmeaza Ploiesti cu o scadere medie lunara de 1,5%; Bucuresti si Constanta cu 1,1%/luna; Brasov cu 0,7%, Iasi cu 0,6% si Cluj-Napoca cu o scadere medie lunara de doar 0,4%. In lipsa unor semnale concrete dinspre economia nationala, in primele luni ale acestui an nu ne asteptam la evolutii spectaculoase ale preturilor. In 2011, scaderile de pret, acolo unde vor exista, vor fi mai putin importante decat in ultimii doi ani”, a precizat Adrian Erimescu, directorul imobiliare.ro.

La Timisoara, spre final de an, ritmul de scadere a preturilor solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare in Timisoara a fost mai moderat fata de alte luni: 0,4%.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la final de an, 787 euro/mp util, califica in continuare Timisoara drept orasul cu cele mai ieftine apartamente din tara si, totodata, cu cea mai mare scadere medie lunara in 2010. Fata de aceeasi perioada a anului 2009, diferenta de pret este de 17,7%. In Timisoara, la final de an, apartamentele vechi chiar s-au scumpit usor, cu 0,1%, pana la 777 euro/mp util, dupa 11 luni de scadere consecutiva.

In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a scazut cu trei procente, coborand pana la 833 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru aceasta categorie.

In decembrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 777 euro, cu 0,1% mai mult decat in luna precedenta.

Doar apartamentele cu 2 camere s-au ieftinit in ultima luna a anului, cu 0,5%. Pretul apartamentelor cu 3 camere nu a inregistrat modificari fata de luna noiembrie, in timp ce garsonierele si apartamentele cu 4 camere s-au scumpit cu 0,8%, respectiv 4,2%.

In comparatie cu sfarsitul anului 2009, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 13,9%, in cazul garsonierelor,  si 18,6%, in cazul apartamentelor cu doua si trei camere.

Preturile apartamentelor la cel mai mic nivel al ultimilor trei ani in ultima luna a anului, preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu 1,5%. Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru sfarsitul anului a ajuns la valoarea de 1.033 euro/mp util, cu 16 euro/mp (1,5%) mai putin decat in luna precedenta. Fata de aceeasi luna a anului 2009, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 15,9% mai mici.

Lunile in care preturile apartamentelor, in ceea ce priveste trendul national, au avut cel mai mult de suferit in 2010 au fost octombrie (-3,1%), august (-3%) si iunie (-2,8%).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Duca-se dracu toti statisticienii pu…lii. bah, pretu corect e cat iti da clientu si pace. asa ca, hai pa bah cu kkturile voastre