Aparat nou si indispensabil pentru transplantul medular la Spitalul Louis Turcanu din Timisoara

Spitalul de Copii „Louis Turcanu” din Timisoara are de astazi un aparat vital pentru activitatea de transplant medular. Este vorba despre un aparat de stocare in azot lichid a celulelor stem.

Spitalul de copii „Louis Turcanu” din Timisoara mai avea un astfel de aparat, insa in acesta nu se mai puteau depozita celulele stem.

“Activitatea de transplant este foarte pretentioasa din punct de vedere al costurilor. Costuri care se refera la infrastuctura, echipamente, dar si tratamente de ingrijire. Aparatul acesta este un aparat foarte scump. Am ajuns la un moment al functionarii noastre in  care practic nu mai aveam spatiu pentru depozitarea de celule si se putea intampla sa sistam activitatea noastra de transplant”, a  precizat Margit Serban, sef Centrul de Transplant Medular al Spitalului de Copii „Louis Turcanu”.

Din cauza subfinantarii sistemului medical, aparatul a fost achizitionat prin adunarea de fonduri de la mai multe institutii din oraș. Fundatia Artmedia, Mitropolia Banatului, Organizatia „Salvati copiii” si Opera Nationala din Timisoara au organizat mai multe evenimente  caritabile si au donat bani pentru achizitionarea acestui aparat, care a costat 14.200 de euro.

“Nu mai suntem in urma cu 10 ani cand speram ca salvarea vine doar de la stat. Suntem intr-un moment in care noi trebuie sa ajutam si mai ales spitalele de pediatrie. Acest aparat pentru copiii bolnavi de cancer inseamna o sansa in plus la viata, inseamna un loc in care se pot stoca celulele stem din cadrul procedurii numite transplant de de celule stem, transplant medular si mai multi copii care vor fi salvati”, a precizat medicul pediatru Mihai Gafencu si presedintele Salvati Copiii Timis.

“Actiunea in sine se alatura altor actiuni pe care Arhipiscopia Timisoarei le-a facut in acesti ultimi ani. De aceasta data ne-am indreptat atentia catre copii pentru ca sunt viitorul tarii noastre”, ne-a spus preotul Zaharia Peres din partea Mitropoliei Banatul.

La Timisoara s-a facut primul transplant de maduva din  Romania, iar de atunci, anual au loc 40-50 de astfel de interventii si numarul acestora va creste.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.