Ambrozia din Timisoara ar putea fi starpita cu un erbicid. Primaria vrea sa-l testeze

TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu nu este multumit de modul in care s-a actionat anul acesta pentru eradicarea ambroziei la Timisoara, insa este de parare ca s-a actionat mult mai bine fata de anii trecuti.

CITESTE SI: Incep amenzile de 20.000 de lei la Timisoara. Legea Ambroziei poate fi aplicata. Guvernul Romaniei a aprobat normele metodologice 

Din pacate nu s-a reusit la nivelul doleantelor mele sa se intervina, dar semnalele sunt ca in acest an au fost progrese fata de alti ani, chiar daca poate s-au urnit mai greu lucrurile. S-au aplicat 122 amenzi pentru ca s-a gasit ambrozie pe respectivele terenuri„, a declarat Nicolae Robu.

Edilul spune ca anul viitor Primaria Timisoara va testa un erbicid nou care pare sa functioneze, in sensul ca nu mai lasa planta sa se dezvolte pana la nivelul de inflorire.

Anul viitor sper sa se actioneze pe scara mai larga cu acel erbicid, am convenit sa folosim acel erbicid care se pare ca este cel mai bun, chiar da rezultate„, a declarat Robu.

Primarul comunei Dumbravita, Victor Malac, le-a transmis colegilor sai primari din Polul de Crestere ca a testat deja o substanta care impiedica planta de ambrozie sa se dezvolte si le-a propus acestora sa testeze impreuna, pe suprafete mari, acest erbicid.

CITESTE SI: Ambrozia face ravagii la Timisoara. Amenzi rupte pe banda rulanta impotriva celor care nu isi curata terenurile 

Guvernul Romaniei a aprobat, la aproape 6 luni de la adoptarea Legii 62/2018 privind eradicarea ambroziei, normele de aplicare ale acesteia.

Practic, asta inseamna ca orice proprietar de teren care nu isi curata parcelele de ambrozie ar putea scoate din buzunar pana la 20.000 de lei.

La Timisoara, pana acum, proprietarii de terenuri pe care creste ambrozie erau amendati de Politia Locala, in baza unei Hotarari de Consiliu Local ce permite si supraimpozitarea celor care nu isi curatata terenurile de balarii. Maximul de amenda prevazut este de 2.500 de lei, mult sub sanctiunile prevazute de Legea 62.

Tot la Politia Locala Timisoara ajungeau si sesizarile ajunse la Garda de Mediu despre terenurile pline de ambrozie, de la cei chinuiti de alergii in fiecare vara. Conform statisticilor, cele mai multe sesizari sunt pe patea de sud a orasului, in zone precum Girocului, Buziasului si Sagului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Exista putine erbicide dedicate ambroziei, iar eficacitatea acestora este, de regula de sub 80%. Aceasta inseamna ca dupa 1-2 generatii este posibil ca noile plante sa dezvolte rezistenta.
    Erbicidarea este recomandata insa atunci cand gradul de infestare este foarte mare. In rest, metodele mecanice sunt la fel de eficiente (si nu permit dezvoltarea rezistentei :)), cu conditia ca acestea sa fie aplicate de cel putin 3 ori pe sezon. Ambrozia este planta anuala care se inmulteste prin (multe) seminte cu o rezistenta deosebita.
    Taieri sistematice = eliminarea posibilitatii de inmultire.

  2. inca o otrava data peste oameni. Ca si orice alta otrava, si erbicidele au efecte negative. Omoara si ce nu trebuie. Alergia la ambrozie nu a aparut din senin. Tot ceva efect secundar la vre o otrava. P.s. Pana acum 100 de ani, se folosea cuvantul otrava pentru orice. Odata cu apariria newspeak, au aparut cuvintele erbicid, insecticid, antibiotic… Astfel ca oile au inceput sa le foloseasca fara sa inteleaga despre ce-i vorba

  3. Un primar care si-a amintit ca sunt oameni in Timisoara! Imi dau lacrimile… Ambrozia face seminte in septembrie, nu-i bai, primaria va lua masuri anul viitor, probabil odata cu inaugurarea metroului.