Alpinistul Horia Colibasanu din Timisoara pleaca intr-o noua expeditie in Himalaya. Vrea sa cucereasca al treilea varf al planetei, neatins de romani

TIMISOARA. Alpinistul Horia Colibasanu porneste marti, 5 aprilie, intr-o noua expeditie in Himalaya, pe Kanchenjunga, singurul munte de peste 8000 de metri neatins de romani.

CITESTE SI: Vanatoare de oua, teatru, concerte de nai, vioara si harpa, picioroange, statui vivante, casute cu mancare, la targurile de Pasti de la Timisoara. Ce se intampla la cele din cartiere

Al treilea varf ca inaltime de pe planeta (8586 m) reprezinta o provocare pentru alpinismul din Romania. Pentru a atinge acest obiectiv, Horia Colibasanu va face din nou echipa cu Marius Gane si slovacul Peter Hámor, dupa ce anul trecut cei trei au fost impreuna pe Dhaulagiri.

Expeditia va incepe cu un trekking de aproximativ zece zile pentru a ajunge in tabara de baza, la 5200 de metri altitudine. Ruta de apropiere de baza muntelui traverseaza o zona salbatica si izolata din Himalaya, la granita dintre Nepal si India. Expeditia e programata sa dureze doua luni.

In jurul datei de 20 mai se preconizeaza o fereastra de vreme buna pentru ascensiune. Pana atunci avem timp sa ne aclimatizam si sa echipam ruta. Kangchenjunga este un munte foarte inalt. Are cu doar 25 de metri mai putin decat K2, insa e la fel de dificil ca structura. Distanta dintre ultima tabara si varf este foarte mare”, spune Horia Colibasanu.

Alpinistul din Timisoara se intoarce pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima incercare. In 2012, a renuntat la ascensiune cu 200 de metri inainte de varf.

Daca as fi continuat atunci sa urc pe varf, ar fi durat peste 6 ore sa ajung la adapostul ultimei tabere. Riscurile ar fi fost imense, pentru ca nu mai aveam resurse. Acum suntem mult mai pregatiti, mai ales dupa expeditia de anul trecut pe Dhaulagiri. Ma va ajuta si experienta din acesti 10 ani, dar si experienta cumulata a partenerilor. impreuna avem aproape 100 de ani de alpinism de altitudine”, adauga sportivul.

Cei trei vor face ascensiunea, ca de obicei, fara oxigen suplimentar si fara ajutor din partea serpasilor. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rata a mortalitatii de 29,1 %, ceea ce inseamna ca 1 din 4 alpinisti care au incercat sa il urce si-a gasit sfarsitul.

Kangchenjunga a pastrat pana astazi reputatia de “varf neatins”. Din respect pentru credintele localnicilor, niciun alpinist din primele doua expeditii reusite nu a pus piciorul pe cel mai inalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu cativa metri inainte de cota maxima.

Expeditia “Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timisoara, afiliat la Federatia Romana de Alpinism si Escalada. Clubul deruleaza si monitorizeaza proiecte de alpinism in calendarul sportiv international.

Horia Colibasanu a participat la 23 de expeditii internationale de-a lungul carierei, fiind romanul cu cele mai mari performante in alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcati.

Este in continuare singurul roman care a ajuns pe K2, Annapurna si Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculosi cinci munti din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei si cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. in 2017 a primit cea mai importanta distinctie pe care o poate acorda presedintele Romaniei: Ordinul National “Steaua Romaniei”, grad de Cavaler. Este cetatean de onoare al oraselor Timisoara si Slatina.

Marius Gane are o experienta de peste 30 de ani in alpinismul de mare altitudine.
A facut parte din prima expeditie integral romaneasca pe Everest, in 2003. A realizat premiere romanesti pe mai multe trasee de mare dificultate precum varful Denali (6194 metri, Alaska) pe ruta West Rib si ascensiunea Nanga Parbat (8126 metri) pe fata Rupal, considerat cel mai inalt versant din lume (4600 metri diferenta de nivel). Din anul 1988 activeaza ca salvator montan, voluntar in echipa Serviciului Public Judetean Salvamont Dambovita.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. hai, sariti cu banu ! e o mare mandrie nationala ca se suie asta pe niste coaste si povarnisuri. daca reuseste, viata noastra va fi alta ! ce tu covid, ce tu razboi, ce tu saracie !

    • Anonim, baiatule, intoarce-te tu in grota… scuze, bula ta de sisteme digestive umblatoare.
      Succes, Horia! Iti tin pumnii!