Afla cand vor ajunge salariile din Romania mai mici decat cele din China

Salariile din Romania ar putea fi depasite de cele din China, se arata intr-un raport al firmei de management consulting McKinsey Romania. Andrei Caramitru, managing partner Mc Kinsey, a prezentat un studiu care acopera si evolutiile de pe piata muncii, cu ocazia unei conferinte organizate de Consiliul Investitorilor Straini, in parteneriat cu Academia de Studii Economice.

”Daca tendintele actuale se mentin, a declarat Caramitru, este foarte probabil ca in zonele dezvoltate din China, considerate motoare ale cresterii economice, salariile sa le depaseasca pe cele din Romania. Vorbim despre costurile medii legate de forta de munca, iar intervalul pe care il avem in vedere este de 3-4 ani. Studiile tin cont de datele existente, care arata ca in zone ca Shanghai sau Beijing salariile cresc cu 15-20 la suta pe an, iar moneda lor se va aprecia fata de euro, respectiv leu. Astfel, rezulta o rata anuala de crestere, raportat la salariile din Romania, a caror crestere este zero, de 20-40 la suta. In 2014, va fi mai rentabil pentru un investitor sa produca in Romania, din punct de vedere al cheltuielilor cu forta de munca, decat in China”.

McKinsey lucreaza cu aproximativ 25 de companii mari din Romania, acoperind majoritatea sectoarelor economice – banking, telecom, asigurari, farma, private equity, FMCG, automotive, dar si din sectorul public.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.