Abuzul de antibiotice, un pericol urias. Medicii din Timisoara care militeaza pentru reducerea cu cel putin 30% a consumului de astfel de medicamente

TIMISOARA. Romania este pe locul 3 intre tarile europene in ceea ce priveste consumul de antibiotice. Medicii Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes atrag atentia cu privire la abuzul de antibiotice, dar si asupra modului lor de administrare si spun ca acestea duc la o rezistenta sporita fata de tratamentul ce ar putea fi folosit in cazul unor infectii care nu mai pot fi vindecate, ba, dimpotriva, se pot agrava, putând duce la deces.

Orice antibiotic aduce modificari ale florei intestinale, care are un rol major in organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenti la diverse clase de antibiotice. Or, in cazul unei infectii, constatam ca nu mai avem solutii terapeutice. Din pacate, in ultimii ani, am observat o crestere exponentiala a consumului in tarile din centrul si sudul Europei. Nu intelegem, de exemplu, ca nu este necesara administrarea imediata a unui antibiotic, daca avem febra, o banala raceala sau daca avem o infectie usoara. Asta arata, insa, ca in România nu exista o educatie medicala vizavi de consumul haotic de antibiotice”, spune dr. Maria Cerbu – medic primar boli infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicii mai atrag atentia ca tratamentul unor boli cu specific pneumologic, cum ar fi tuberculoza sau pneumonia, in cazul carora se administra in trecut un singur antibiotic, in general penicilina, a ajuns sa fie tot mai ineficient din cauza aparitiei rezistentei microbiene, inclusiv a multirezistentei la antibiotice. De aceea, acum este necesara, adesea, administrarea unei combinatii de patru medicamente, in cazul TBC, sau de doua, in situatia unui bolnav cu pneumonie.

Totodata, nu putine sunt cazurile in care se realizeaza o escaladare a administrarii unui tratament, in cazul unei infectii severe, adica se porneste cu unul sau doua medicamente si apoi se ajunge la administrarea a trei sau chiar patru antibiotice, din ce in ce mai puternice, in loc sa se procedeze la o dezescaladare, adica de la doua-trei antibiotice puternice administrate pe o perioada scurta de timp, sa ramâna, in final, doar un medicament, cu administrare tintita, care are efect asupra infectiei.

Din pacate, vorbim in continuare de automedicatie. E ca la fotbal, toata lumea se pricepe la medicamente si la modul lor de administrare, dar trebuie sa recunoastem ca nu putine sunt cazurile de prescriere gresita a unor antibiotice in cabinetele unor medici de familie si chiar si in unele spitale. Daca in ceea ce priveste automedicatia ne putem baza doar pe dezvoltarea si promovarea unei educatii medicale, in cazul unitatilor sanitare ar trebui sa vorbim de o analiza a efectelor antibioterapiei. Apoi, ar trebui impus un set de masuri pentru reducerea consumului, dar si un control adecvat asupra administrarii antibioticului. si asta pentru ca efectul abuzului de antibiotice duce la esecul unor tratamente care functionau in trecut, ba, mai mult, la producerea unor efecte adverse majore si chiar cresterea mortalitatii in rândul pacientilor”, spune dr. Maria Cerbu – medic primar boli infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, in Europa, numarul persoanelor infectate cu bacterii rezistente din cauza abuzului de antibiotice este in crestere, acestea fiind mai expuse la riscul aparitiei unor complicatii majore, iar situatia reprezinta o problema de sanatate publica majora.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.