Pesta porcina confirmata si intr-o gospodarie de langa Timisoara

TIMISOARA. Dupa ce aproape 40.000 de porci au fost omorati in ferma Smithfield de la Parta, langa Timisoara, din cauza pestei porcine confirmate, acum a fost descoperita boala si in gospodaria unor localnici din aceeasi comuna.

CITESTE SI: Noi masuri pentru combaterea pestei porcine africane. Vanatorii din Timis, in vizorul autoritatilor

Oamenilor le-a murit un porc in cocina si au anuntat Directia Sanitar Veterinara. Inspectorii au prelevat probe de la animalul mort, iar testele de laborator au confirmat pesta.

Urmeaza sa fie omorati si ceilalti porci ai familiei.

In data de 14.10.2022 au fost prelevate probe de la 1 porc domestic mort provenit din exploatatia de suine din localitatea Parta, judetul Timis. Au fost recoltate si trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Timis si in urma examenelor efectuate, probele au fost pozitive conform buletinului de analiza nr. 15840/14.10.2022
Dupa confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocata sedinta cu toti membrii CLCB, in urma careia s-a votat emiterea Hotararii nr. 6/15.10.2022 de aprobare a zonelor de protectie si supraveghere din jurul focarului de PPA (Pesta Porcina Africana, n.r.), a masurilor de ucidere imediata sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc si a aprobarii Planului de masuri in cazul confirmarii bolii PPA la porcii domestici din exploatatia de suine din localitatea Parta, judetul Timis„, transmit reprezentantii DSVSA Timis.

Va reamintim, 39.000 de porci au fost omorati la ferma Smithfield unde s-a descoperit focarul de pesta zilele trecute.

CITESTE SI: Aproape 40.000 de porci, omorati langa Timisoara. Pesta porcina confirmata oficial. Se iau masuri pentru protejarea a doua ferme

Miercuri au fost de asemenea dispuse mai multe masuri de combatere a peste porcine africane, dupa o sedinta a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Timis.

 👉 Zone circulare de protecție (3 km) şi supraveghere (10 km) în jurul focarului; filtre mixte DSV-Poliție-Jandarmi pe toate drumurile din zonă
👉 Aprobarea planului de măsuri, cu responsabilităţi clare pentru fiecare instituție
👉 O comisie de anchetă va verifica cauzele producerii incidentului
👉 O comisie de evaluare va estima pagubele
👉 Vom avea o discuție cu reprezentanții fondurilor de vânătoare pentru a ne asigura că legislaţia privind protecția la asemenea incidente este respectată.
Facem toate eforturile pentru stoparea propagării virusului. Smithfield România este cel mai mare producător de carne de porc din țară, iar în judeţele Timiş şi Arad are 48 de ferme cu un efectiv de 500.000 de porci. Este esențial ca boala să nu se răspândească”, a transmis prefectul de Timis Mihai Ritivoiu.
Totodata, s-a decis monitorizarea partidelor de vanatoare.
Am emis un ordin privind constituirea unei comisii mixte de control formata din reprezentanti ai Prefecturii, Directiei Sanitar Veterinare, Politiei si Garzii Forestiere, pentru verificarea partidelor de vanatoare organizate in Timis. Vanatorii vor fi controlati ca au substante dezinfectante, ca le folosesc, ca au spatii adecvate de depozitare a vanatului si ca efectueaza analizele pentru carnea de vanat„, a transmis reprezentantul Guvernului in teritoriu.

UPDATE: Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au mers sambata dimineata la o partida de vanatoare pentru a verifica daca se respecta masurile impuse pentru combaterea pestei porcine africane. Alaturi de inspectori a fost si prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu, care a anuntat ca vanatorii respecta normele si ca urmeaza noi controale la vanzatorii de animale.

Am fost de dimineata intr-o inspectie cu reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare la o partida de vanatoare din Timis. M-am bucurat sa constat in teren ceea ce de altfel stiam: ca vanatorii sunt oameni seriosi, pe care te poti baza: toate masurile impuse pentru combaterea pestei porcine erau respectate. Au dezinfectat pana si masina Prefecturii! Ne vom concentra acum pe vanzatorii de animale„, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.