TIMIS. Este departe de a fi un conac la fel de spectaculos ca cel de la Foeni sau precum cel de la Banloc, dar are farmecul lui.
Fostă reședință nobiliară, apoi depozit, școală sau tabără pentru copii, Conacul Petala de la Clopodia (Jamu Mare) se află acum într-o stare avansată de degradare. Aproape că a fost abandonat, iar timpul și-a lăsat amprenta pe zidurile scorojite, încărcate de istorie.
Satul Clopodia este menționat pentru prima oară în documente pe vremea ocupației otomane (pe la 1598), însă, după 1718, a intrat sub ocupație habsburgică, la fel ca întreg Banatul.
Imperiul Habsburgic a scos la vânzare, pe la finalul secoului XVIII-lea – începutul secolului ai XIX-lea, mai multe proprietăți. În anul 1826 Janics István îşi cumpără titlul nobiliar împreună cu domeniul care va purta numele de ”Klopodia“. De-a lungul timpului, moșia trece printr-o succesiune de vânzări și moșteniri, însă în anul 1840 este ridicat Conacul „Wekerle-Petala“, scrie dilemaveche.ro.
Clădirea nu are dimensiuni impresionante, dar are parter și subsol. Inițial a fost construită în stil baroc rural, dar a suferit modificări până a ajuns la stilul neoclasic. Construcția are două turnuri așezate simetric.
În 1889 palatul intră, prin moştenire, în posesia lui Wekerle Sándor, om politic maghiar şi prim-ministru al Regatului Ungariei în trei mandate diferite, de al cărui nume se leagă un întreg cartier al Budapestei de astăzi – Wekerletelep.
După Marea Unire, Wekerle Geza vinde proprietatea generalului Nicolae Petala. După moartea acestuia, domeniul va rămîne până la exproprierea din 1951, la naționalizare, în proprietatea copiilor săi, Elena-Alice şi Vintilă, ministru al Forţelor Armate Române în timpul guvernării liberale interbelice, exilat apoi la Paris, unde va fi unul dintre întemeietorii Marii Loji Masonice Române din exil. Familia a fugit din țară înainte de a fi deportată în Bărăgan. Moşia lăsată în urmă a rămas în paragină, deși între timp a fost declarat monument istoric.
După Revoluția din Decembrie 1989, Conacul Petala a fost retrocedat familiei Mariei – Rose Mociornița, strănepoata generalului Nicolae Petala. Noua proprietară a vândut moşia familii Erina, de la care a ajuns, în cele din urmă în administrarea Primăriei Jamu Mare.
Consiliul Județean Timiș vrea să redea strălucirea de altădată acestui conac, așa cum s-a întâmplat și în cazul celui de la Foeni care a aparținut familiei Mocioni. Primul demers în acest sens a fost făcut, când consilierii județeni și-au dat acordul de preluare a resedintei nobiliare de la Primăria Jamu Mare cu intenția de a o renova.
Voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente s-au mobilizat la randul lor pentru punerea in siguranta a conacului.
Surse FOTO: Monumente Uitate/Facebook, Ambulanta pentru Monumente/Facebook, jamumare.webnode.ro, Satul Clopodia/Facebook
Pareri
Nu sunt bani, statul nu se poate împrumuta din piață și ăștia visează fantezii. Băi oameni buni, reveniți la realitate, mai ales acest Simonis care promite tot felul de fantasmagorii care nu sunt necesare. Ce scop are acest conac? Să fie reședință de weekend pentru președintele CJ, sau?