100.000 de euro trebuie sa plateasca o scoala din Timis familiei unui copil care a fost atacat de caini, pentru ca nu a fost supravegheat si a plecat singur spre casa

TIMISOARA. Sentinta usturatoare in Timis! Scoala din comuna Checea are de platit, in solidar cu o angajata,  100.000 de euro familiei unui copil diagnosticat cu sindromul Down care in 2012 a plecat singur de la gradinita unitatii de invatamant si a ajuns in curtea unei ferme dezafectate unde a fost atacat de o haita de caini.
Reprezentantii scolii spun insa ca nu au de unde sa plateasca acesti bani.

CITESTE SI: Un copil de 6 ani a fost atacat de o haita de caini la Checea, nu departe de Timisoara. Micutul e in stare grava la spital!

Curtea de Apel Timisoara s-a pronuntat irevocabil intr-un dosar in care familia micutului cerea daune materiale in valoare totala de 500.000 de euro scolii din localitate si educatoarei copilului care nu l-a supravegheat corespunzator.

Educatoarea a fost trimisa in judecata in 2013, iar prima instanta, Judecatoria Timisoara, a condamnat-o pe femeie la un an de inchisoare cu suspendare si plata unor daune morale de 200.000 de euro. A fost facuta o contestatie la Curtea de Apel care joi s-a pronuntat irevocabil si a redus cuantumul daunelor la suma de 100.000 de euro.

CITESTE SI: Educatoarea copilului din Timis muscat de caini, pentru ca a fost lasat sa plece singur de la gradinita spre casa, trimisa in judecata

Curtea de Apel Timisoara reduce cuantumul daunelor morale acordate partii civile D.G.B prin reprezentant legal D.C de la suma de 200.000 euro la 100.000 euro sau echivalentul in lei la cursul practicat de BNR in ziua efectuarii platii. Mentine in rest dispozitiile sentintei penale apelate”, se arata in sentinta.

Reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean Timis spun ca, deocamdata, nu s-a discutat la nivelul institutiei despre aceasta sentinta, deoarece a fost stabilita curand.

A fost un proces lung, de vreo doi ani. Vom vedea cum vom rezolva problema cu daunele materiale. Vom discuta cu jurista ISJ si vom lua o decizie”, a declarat Aura Danielescu, inspector-sef al ISJ Timis.

Directoarea scolii Generale din localitatea Checea Florentina Voicu spune ca scoala nu are acesti bani si ca deja a fost pus sechestru pe unele bunuri apartinand educatoarei.

De unde credeti ca are scoala o asemenea suma? Suntem o institutie publica, bani nu avem decat ce vine de la Ministerul Educatiei pe cost standard si banii acestia sunt pentru salariile cadrelor didactice. si pentru functionarea scoliii este o suma complementara care vine de la Consiliul Local pentru ce inseamna utilitati. Suntem solidari, impreuna trebuie platit. Educatoarea de unde va avea o asemenea suma? intr-o localitate dezavantajata cum suntem acolo, e o suma foarte mare. S-a pus sechestru pe niste bunuri ale doamnei: terenuri, remorca, autoturism. Nu se va putea pune sechestru si pe o institutie publica asa cum suntem noi”, a declarat Florentina Voicu.

Directoarea mai spus ca va discuta cu jurista de la Inspectoratul Scolar Timis si cu primarul localitatii pentru a gasi solutia pentru achitarea acestei sume familiei copilului.

Florentina Voicu a mai spus ca acum copilul vine la scoala si este in clasa pregatitoare, iar educatoarea este inca angajata la gradinita din localitate.

Educatoarea lucreaza in continuare la grupa.Au fost aproximativ doi ani de proces si a fost foarte greu. Nu avem ce face, a fost, s-a intamplat, se poate intampla oricui. Se poate intampla si acasa. Copilul are sindrom Down. Acum este la clasa pregatitoare la noi la scoala. Vine insotit de un membru al familiei, dar din pacate vine foarte rar la scoala. Eu m-as bucura sa vina mai des”, a mai spus directoarea.

Potrivit acesteia, copilul care in anul 2012 a fost atacat de caini are inca urme, de la acel incident, pe un picior, pe umar si in zona cefei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Copilul trebuia sa fie supravegheat de familie sau de un tutore oficial- e o aberatie ce se intampla in Romania- nu cred ca este obligatia unei educatoare sa duca copiii acasa familiilor, char si a celor cu dizabilitati.
    Ca si in cazul Ionut Anghel, al carui adevar ni se ascunde, parintii sunt obligati sa asigure supravegherea minorilor si sa nu fi incredintat unei bunici in varsta si cu probleme locomotorii- trebuiau decazuti din drepturi.
    Ce se intampla in Romania este total ABUZIV!

  2. daca insa copilul cu sau fara dizabilitati, a plecat singur din incinta institutiei,in timpul programului, rezulta ca nu a fost supravegheat si atunci este culpa scolii- totusi articolul nu este clar cum s-au intamplat cele de mai sus…………