Vaporetto de Venetia ar putea ajunge in 2015 la Timisoara. Cate vaporase cumpara pana la urma Primaria pentru transportul public pe Bega?

TIMISOARA. Au trecut patru ani de cand Primaria Timisoara a promis transport public pe canalul Bega. Statiile pentru controversatele vaporase sunt in curs de amenajare pe malurile Begai, insa fara ambarcatiuni acestea vor fi inutile.

Sunt constienti de problema si specialistii din Primaria Timisoara, care in aceasta perioada analizeaza toate detaliile tehnice pentru achizitionarea vaporaselor promise inca de acum cativa ani timisorenilor. 7 la numar, conform proiectului existent deja. In prima faza era vorba de 8 ambarcatiuni, apoi doar de 4 vaporase. Oricum, reprezentantii Primariei sustin ca cel mai probabil vor fi cumparate pe rand.

Cu toate ca deja se contureaza cele 9 statii in cadrul proiectului de reamenajare a malurilor Begai, pe fonduri europene, vaporasele nu se numara pe lista primarului Nicolae Robu, care cuprinde cele mai importante proiecte pentru Timisoara pana in anul 2020.

CITESTE SI: Vrabia malai viseaza sau lista reincalzita a primarului Nicolae Robu! Promisiunile electorale reinsirate pe o foaie de hartie cu proiecte de viitor pentru urmatorii 7 ani

Bega e aproape pregatita, sa vina vaporasele!

opiniatimisoarei.ro a scris in nenumarate randuri despre promisiunile autoritatilor. Cel mai recent, am aratat ca Bega poate fi navigabila, in cel mai rau caz, in 2015, dupa cum ne spunea Titu Bojin, fost director al Administratiei Bazinale de Apa Banat. Si specialistii de la Ape ne spuneau acelasi lucru: Bega este pregatita. Odata reabilitate malurile canalului si amenajate statiile, mai e nevoie doar de ambarcatiuni pentru ca timisorenii sa se plimbe pe Bega de la Uzina de Apa pana la podul Modos.

Vaporasele sunt incluse in proiectul de reabilitare a malurilor Begai, insa din fondurile Primariei Timisoara. Exista si o suma trecuta pe deviz, dar nu poate fi facuta public pana nu se organizeaza licitatia pentru achizitie. Cel mai probabil, anul viitor, ne spune sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara.

„In proiectul pentru reabilitarea malurilor Begai este prevazuta si achizitia de vaporetto, dar pe cheltuieli neeligibile, din contributia Primariei, pe cofinantare. Vaporasele le cumpara Primaria, parte din proiect. O sa le luam probabil anul viitor, sursa fiind bugetul local”, a spus Aurelia Junie, directorul Directiei de Dezvoltare, pentru opiniatimisoarei.ro.

Oricum, spune Junie, „in bugetul proiectului sunt prevazute fonduri pentru achizitia a 7 vaporase, s-ar putea sa se cumpere esalonat”. Asta inseamna ca in prima faza vor fi luate doar o parte din ele, urmand ca, cel mai probabil, un an mai tarziu sa fie cumparate si restul.

Unde vor fi statiile?

Statia 1 – mal nord, la stanga de podul Mihai Viteazu
Statia 2 – mal nord, la dreapta de podul Dacilor
Statia 3 – mal nord, la dreapta de podul Decebal
Statia 4 – mal sud, la dreapta de podul Michelangelo
Statia 5 – mal sud, la stanga de podul Mitropolit Saguna
Statia 6 – mal sud, la stanga de podul Traian
Statia 7 – mal sud, la stanga de podul Stefan cel Mare
Statia 8 – mal sud, in dreptul Str. Vulturilor (la dreapta de vechiul port)
Statia 9 – mal sud, la stanga de podul Modos

Ramane de vazut daca vom avea parte si de fapte, nu doar de vorbe. Specialistii de la Ape sustin ca punctul de intoarcere al vaporaselor este stabilit, dar inca ca se lucreaza la un regulament de functionare si de exploatare a canalului Bega, cu angajati de la Administratia Bazinala de Apa Banat, de la Capitania Portului si Primarie.

„Inca lucram la regulament, speram ca in prima jumatate a anului acesta sa-l terminam”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Luci Ervin, director Administratia Bazinala de Apa Banat. In regulament va scrie foarte clar ce tipuri de ambarcatiuni pot circula pe canal, cu ce viteza vor putea merge, unde vor intoarce si alte detalii tehnice.

Ce inseamna reabilitarea malurilor Begai?

Practic, vor fi refacute trotuarele de-o parte si de alta a Begai, vor fi amenajate piste de biciclete pe ambele maluri – cu intreruperi pe terenul care nu este al Primariei, la podul de la Piata Badea Cartan, va fi cumparat mobilier urban – mai bine de 400 de banci, sute de cosuri de gunoi, 40 de gradene, 2 mese de sah, 70 de sezlonguri si altele, vor fi amenajate 6 fantani, statii de inchiriere biciclete si punti de acces, 2 rampe si platforme pentru interventii de urgenta pe Bega. Valoarea totala a proiectului este de 51,6 milioane de lei, de la UE venind aproape 30 de milioane de lei.

Canalul Bega a fost primul canal navigabil de pe teritoriul actual al Romaniei, construit intre 1728 si 1760. Are o lungime de 44 km pe teritoriul tarii noastre si 72 km pe teritoriul Serbiei. A fost aur pentru transportul comercial de marfuri, in perioada interbelica acesta a ajuns chiar si la 250.000 de tone pe an. In 1944, canalul Bega transporta aproximativ 500.000 de pasageri. In anul 1958 a fost inchis transportului de marfuri, iar aproape zece ani mai tarziu a fost inchis si transportului de persoane. Acum doi ani, in 2012, a fost redeschis incet incet navigatiei.

CITESTE SI:

Vaporase pe Bega? Candva, inainte de metrou. Titu Bojin: In cel mai rau caz, in 2015, Bega poate fi navigabila

Vaporasele pe Bega, o poveste cu sfarsit indepartat. De ce nu se vor plimba timisorenii prea curand cu vaporetto de Venetia!?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Salutare, interesanta stire, si binevenita.
    Ca vechea vorba – chelului tichie de margaritar ii trebuie.
    Acum cel putin este clar de ce Robu a incendiat vaporasul care statea si el degeaba la pod la Electro – rectorul de la Electro vrea propriile lui vaporase (probabil vor urma propriile lui OZN-uri, etc).
    Si mai o intrebare la domnul Primar Bobu: o sa fie transport gratis, ca la RATT, doar pentru unii, si pentru altii nu?
    Cu multumiri.
    Traiasca partidul iubit conducator – cam tot acelasi, la 25 de ani de la Revolutie…

  2. Esti un bou cu tate.