Noutati :

Traian Basescu, demonstratie la harta: Intrarea in Schengen si trecerea la Euro sunt obligatorii

4 martie, 2013 - 06:45 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Presedintele Traian Basescu a vorbit romanilor despre scandalul Schengen, dar si despre trecerea la moneda Euro, despre care a precizat ca sunt obligatii aflate in Tratatul de Aderare al Romaniei.

Principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

Salut pozitia exprimata astazi de premier cu privire la mandatul pe care il are reprezentantul guvernului pentru sedinta JAI din 7-8 martie. E o revenire la normalitate. As dedica aceasta intalnire cu presa unor realitati eruopene. Se pare ca traim in lumi paralele, nu intelegem care sunt misiunile noastre principale ca stat membru al UE. Doua elemente sunt fundamentale: intrarea in Schengen si adoptarea monedei euro. Sunt obligatii asumate de noi. Nu sunt nici facultative, nici intamplatoare.

As vrea sa clarific faptul ca Romania a avut consecvent in ultimii opt ani o politica de integrare si trebuie sa va spun ca de multe ori a existat tentatia izolarii zonei non-euro. Romania a avut pozitii extrem de severe, sustinute de Germania, atunci cand s-a pus problema pactului Euro.

A fost tema uniunii bancare care de asemenea a fost conceputa pentru statele din zona Euro. Romania a fosta tunci extrem de vehementa si a cerut sa fie parte la acest proces.

As spune ca a fost consecvent o politica prin care am incercat sa ne integram, uneori cu unele costuri.

Pozitia pe care o exprim fara rezerve: Romania are ca obiectiv major intrarea in zona Schengen. Nu ma refer ca aceasta e prioritate numai din punct de vedere economic. O data intrati in Schengen avem alt culoar in aeroport. Camioanele nu mai stau in vama. Pentru noi este esentiala intrarea in Schengen si din punct de vedere al procesului de integrare si din punct de vedere economic si, poate cel mai important aspect, este cel politic.

Obiectivul intrarii in Schengen ramane un obiectiv fundamental pentru Romania. Niciun sacrificiu nu e prea mare.

Romania trebuie sa isi propuna ca obiectiv major intrarea in Schengen cu costurile legate de corupti sau potentiali corupti. Sunt costuri nesemnificative in raport cu nevoia politica de a muta frontiera UE pe Prut si pe frontiera cu Ucraina. Este poate la fel de important ca intrarea in UE.

Noi am intrat in UE in 2007, dar inca nu ne-am integrat in cele doua uriase facilitati ale Uniunii: Schengen si zona Euro. Cu toate eforturile noastre de a participa la tpate proiectele. Esentiale sunt cele doua. Sa ramanem agatati de zona dura a UE – acesta a fost efortul.

Citeste mai mult!

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...