Proiecte multimedia cu aplicabilitate regionala si premii multiple la Interactive Digital Media Student Contest

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara prin Centrul Multimedia a organizat vineri 18 mai 2018 Concursul Studentesc Interactive Digital Media Student Contest.

Ajuns la cea de-a V-a editie, Interactive Digital Media Student Contest este o competitie studenteasca care isi propune sa stimuleze creativitatea si spiritul de competitie in domeniul multimedia. Concursul se adreseaza studentilor de nivel licenta, master si doctorat de la universitati din Romania si din strainatate. Studentii au avut ocazia sa isi prezinte cele mai interesante proiecte, dar si sa interactioneze direct cu reprezentanti ai mediului economic, posibili angajatori ai participantilor. Incepand cu editia 2017 concursul a fost deschis si elevilor de liceu pasionati de dezvoltarea unor aplicatii multimedia.

Sectiunile Concursului IDMSC 2018:

– Dezvoltare Web / Web Development – aplicatii web, pe o tema de actualitate, de orice tip si format
– Dezvoltare pentru dispozitive mobile / Mobile development – aplicatii mobile care utilizeaza orice arhitectura de calcul si pentru orice platforma
– Productie Audio-Video / Audio-Video production – materiale apartinand unuia din genurile de productii audio-video: videoclipuri, spoturi publicitare, generice / promo / trailer, animatii video, timelapse, efecte speciale / trucaje
– Design grafic / Graphic Design – productii proprii de orice tip grafic: banner web, template website, infografic, afis / poster, brosura / leaflet, coperta, elemente de identitate vizuala, imagini digitale prelucrate
– Internetul Obiectelor / Internet of Things – implementarea unui concept sau dispozitiv IoT care combina hardware, software si date pe o tema de actualitate (de exemplu casa inteligenta, retea de senzori, roboti, altele).

La concurs au fost prezentate 29 de proiecte dezvoltate de 52 de elevi de liceu, studenti de la licenta, master si doctorat de la Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest, Universitatea din Bucuresti si de la Liceul Grigore Moisil din Timisoara. Studentii au prezentat proiectele in fata unui juriu care a reunit reprezentanti ai mediului economic si cadre didactice universitare, beneficiind si de o interactiune directa cu experti in domeniu care au oferit si opinii privind dezvoltarea ulterioara a aplicatiilor, posibilitatile de imbunatatire sau de promovare in mediul economic.

Castigatorii Concursului Interactive Digital Media Student Contest 2018 sunt:

Marele premiu IDMSC
Aplicatia Web – XVision – Iarca stefan, Avramescu Cristian, Bercean Bogdan, Tenescu Andrei (studenti licenta, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Timisoara), Lucaci Cosmina Deiana (studenta licenta, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea de Vest din Timisoara)
Premiul a fost oferit de catre Haufe Group (cate un pachet complet Raspberry Pi 3). Proiectul XVision a castigat Trofeul IDMSC 2018, realizat prin 3D Printing si oferit de partenerul nostru Nutechnologies.

Premiul Special Best Business Idea
Aplicatia Web – PrioriVar – Moldovean Bogdan, Andronache Dan Alexandru, Pirvanescu Delia-Alisa, Mocan-Dragoescu Andreea, Schuszter Cristian (studenti masterat, Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea de Vest din Timisoara)
Premiul a fost oferit de catre Centrul Multimedia (iPad Mini).

Premiul Dezvoltare Web / Web Development
Aplicatia Web – Emun – Ionascu Alexandru (student licenta, Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti), Popa Diana-Fabiola (studenta licenta, Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea de Vest din Timisoara)
Premiul a fost oferit de catre Intel Movidius (vouchere in valoare de 1.500 lei).

Premiul Productie Audio-Video / Audio-Video Production
Clipul video – Swingville – Popa Haralambie, elev, Liceul Grigore Moisil din Timisoara
Premiul a fost oferit de catre Nokia (Smartphone Sony Xperia).

Premiul Design Grafic / Graphic Design
Grafica – No Hate Speech – Selagea Paul, Iurescu Daiana (studenti licenta, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale, Universitatea Politehnica Timisoara)
Premiul a fost oferit de catre Lasting (2 monitoare – Fujitsu si Dell).

Premiul Dezvoltare pentru Dispozitive Mobile / Mobile Development
Aplicatia mobila – AtOnce – Iarca Stefan, Florea Vlad, Giuriciu Daniel (studenti licenta, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Timisoara)
Premiul a fost oferit de catre Cobalt Sign (casti AirPods si boxa portabila audio RockBox).

Premiul Internetul Obiectelor / Internet of Things
Sistem IoT – Clock Vision – Bogdan Darius-Razvan, Toaca Arin, Tofeni Marius, Incicas Raluca, Tenescu Andrei (studenti licenta, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Timisoara)
Premiul a fost oferit de catre SafeFleet (vouchere in valoare de 1.500 lei).

„Cea de-a cincea editie a concursului studentesc Interactive Digital Media s-a remarcat printr-o participare mai numeroasa decat in anii precedenti si printr-o calitate remarcabila a aplicatiilor prezentate de echipele aflate in competitie. Juriul a avut o sarcina destul de dificila in alegerea celor mai bune proiecte care sa fie premiate. Desfasurarea concursului s-a constituit intr-o experienta valoroasa si motivanta pentru studentii si liceenii implicati, prin sugestiile, recomandarile si premiile oferite de companiile partenere. S-a remarcat gradul de finalizare si planurile de monetizare a aplicatiilor dezvoltate, fapt care a condus la acordarea pentru prima data a unui premiu pentru cea mai buna idee de afaceri, premiu oferit de catre Centrul Multimedia. in ultimii ani, dezvoltarea de aplicatii interactive a devenit o parte integranta a educatiei in domeniul multimedia, in special in cadrul programelor de Master in Tehnologii Multimedia, respectiv in Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati oferite de catre UPT. Suntem bucurosi ca si in acest an (ca si in 2017), unul dntre cele mai importante premii a fost castigat de un elev de la Liceul Grigore Moisil din Timisoara, cu o aplicatie complexa de productie audio-video, ceea ce indica o perspectiva promitatoare pentru viitorul multimedia in Timisoara. Felicit castigatorii si multumim partenerilor nostri: Nokia, Intel Movidius, Cobalt Sign, SafeFleet, Lasting, Haufe Group si Tree web Solutions pentru support si pentru premiile acordate pentru fiecare sectiune, care au motivat suplimentar participantii”, a declarat Prof.dr.ing. Radu Vasiu, Directorul Centrului Multimedia.

Centrul de Cercetari Multimedia (infiintat in 1996), desfasoara activitati educationale, de cercetare si inovare in contextul tehnologiilor informationale si de comunicare, fiind axat in ultimii ani pe Tehnici si tehnologii multimedia interactive, Smart Cities, Open Data, Realitate Augmentata Antreprenoriat in ICT, Promovarea ICT si multimedia, Tehnologii educationale avansate, OER, MOOCs. Centrul Multimedia desfasoara activitati de sustinere a antreprenoriatului in ICT (StartUp Weekend, HackTM, Hackaton, Meet-ups) si organizeaza anual concursul studentesc IDMSC International Digital Media Student Contest. Centrul Multimedia sustine specializarile educationale la nivel de licenta si master in Tehnologii Multimedia si Tehnologii, sisteme si aplicatii pentru eActivitati (e-media, e-afaceri, e-sanatate, e-guvernare).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.