Proaspat absolvent caut liceu in Timisoara! Dirigintii incurajeaza completarea a peste 20-30 de optiuni pentru admitere

TIMISOARA. Batalia pentru locurile din licee a inceput! Miercuri a fost dat startul la maraton! Odata cu incheierea probelor si afisarea rezultatelor de la evaluarea nationala, parinti, elevi si diriginti, cu totii isi concentreaza efortul si energia pentru a face alegerile potrivite.


Mate-info, filologie, economie, stiintele naturii, protectia mediului si lista poate continua. Elevii absolventi de gimnaziu, impreuna cu parintii, au inceput de miercuri sa completeze optiunile pentru clasa a IX-a. La Colegiul National „C.D. Loga“, unii diriginti s-au intalnit cu parintii si elevii pentru a completa fisele de inscriere la liceu.

Nu mai este loc de regrete tardive ca ar fi putut invata mai bine pentru examene, e loc doar de speranta ca vor reusi la liceul pe care si-l doresc.

„Am ales vreo 10 optiuni pentru clasa a IX-a si alte 10-12 de siguranta. Primele  vizeaza mate-info, la Loga, Moisil sau Colegiul Banatean, iar urmatoarele, plasa de siguranta, la specializari ca economie, stiintele naturii si protectia mediului“, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro Valentina Andrada Mircea, absolventa de clasa a VIII-a la „C.D. Loga“.

Tatal ei a ajutat-o in completarea fisei cu optiuni. Ambii sunt increzatori ca una din primele variante va fi si alegerea calculatorului. „Valentina a fost a 428-a in ierarhia pe Timis. Cum sunt 270 de locuri la mate-info la Loga si Moisil, cred ca va intra la acest profil. E usor de calculat, mai ales ca multi dintre cei clasati inaintea ei aleg Pedagogicul sau profile umane. Sunt si cei din afara Timisoarei care merg la liceele din zona lor…“, a explicat tatal elevei pentru www.opiniatimisoarei.ro.

La fel calculeaza si elevii cu medii mici, spune acesta, doar ca iau mai multe variabile in calcul. „Noi ii incurajam pe parinti si elevi sa completeze cat mai multe optiuni. Intre 20 si 30 optiuni pe fisa de admitere asigura un loc la prima repartizare pentru elevii care au note chiar si sub opt“, ne-a spus Rodica Fanaru, diriginta unei clase a VIII-a de la Colegiul „C.D. Loga“.

Elevii pot pune cel mult 287 de optiuni, dar cateva zeci sunt suficiente, spun profesorii. Optiunile sunt inserate, sub forma unor coduri, pe fisele de admitere. Dupa completare, acestea sunt verificate de parinti, ca introducerea lor pe computer a fost facuta corect si nu s-a gresit la cifre. O cifra introdusa gresit inseamna alta specializare, alt liceu, spun profesorii care trec datele in computer. Parintii semneaza mai apoi fisa, ca totul este in regula si completarea a fost corect facuta.

„Nu sunt acceptate fisele pe care exista mazgalituri pentru ca nu se stie cand au fost completate. Este nevoie de foi curate, care au semnatura directorului. Daca au fost facute greseli, e ceva bataie de cap“, a completat pentru www.opiniatimisoarei.ro Rodica Fanaru. Algoritmul de repartizare ii trimite pe elevi, in functie de media de admitere obtinuta, la unul din liceele pentru care au optat. Daca sunt completate prea putine optiuni, elevii risca sa nu fie admisi la prima repartizare computerizata.

Completarea fiselor de admitere are loc pana in 5 iulie, iar prima repartizare are loc in 12 iulie. Cei care nu au fost admisi se pot inscrie pentru a doua etapa de repartizare, care are loc in 22 iulie. Elevii corigenti si cei care nu au fost admisi nici dupa a doua etapa vor ocupa un loc la liceu printr-o sedinta publica, care va avea loc in perioada 5-7 septembrie.

Foto: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.