Primaria Timisoara primeste 40.000 de euro ca sa faca studii si evaluari pentru Padurea Verde si mai multe parcuri din oras

TIMISOARA. Studii strategice si evaluari pentru parcurile si zonele verzi din Timisoara. Asta trebuie sa faca reprezentantii primariei cu 40.000 de euro de la Uniunea Europeana pentru a mari perdeaua forestiera de protectie a orasului.

In vizorul municipalitatii a intrat o parte din Padurea Verde, dar si mai multe zone verzi din Timisoara.

Edilii Timisoarei se lupta sa treaca toata zona din Padurea Verde in administrarea municipalitatii. Lucrurile sunt complicate insa, spune viceprimarul Adrian Orza, pentru ca o parte din padure apartine Ministerului Dezvoltarii.

„Sunt cateva parcuri pe care le avem in vedere. Nu vreau sa va dau acum lista finala ca nu ne-am decis inca. Dar si la Padurea Verde lucrurile trebuie rezolvate. Acolo e si o chestiune de proprietate asupra padurii. O parte dintre ea apartine de minister, o parte de noi. Noi tot insistam sa facem anumite schimburi cu padurea pe care o avem noi la Criciova pentru ca tot ce inseamna padure verde in Timisoara sa fie a municipalitatii. Lucrurile insa treneaza, sper sa le rezolvam”, ne-a declarat Adrian Orza.

Cei 40.000 de euro vor fi folositi si pentru energia regenerabila. In acest sens, municipalitatea are mai multe proiecte, insa nu le-a putut duce la bun sfarsit pentru ca au fost taiate fondurile. Un exemplu ar fi Scoala Generala nr. 22 din Timisoara, care functioneaza pe energie solara.

„Proiectul mai este legat de tot ceea ce inseamna intr-un cadru mai larg si folosirea de energii regenerabile. Noi avem un concept mai larg pe tema aceasta. Spre exemplu, la un moment dat am inceput, inainte de a veni criza asta financiara, la Generala 22, toata incalzirea si apa calda sa fie pe energie solara. Ne-am mai propus sa introducem sistemul si in alte scoli, dar ne-au fost taiate fondurile cand am discutat bugetul”, ne-a mai spus viceprimarul.

Toate studiile si evaluarile amintite mai sus vor fi facute in cadrul Proiectului de cooperare intre Timisoara si Szeged – „Biodiversitatea si protectia naturii – o abordare responsabila a problemelor de mediu a doua orase infratite”, acronim BIOTOWNS. Proiectul aduce in Timisoara suma de 40.000 de euro, aceeasi suma fiind trimisa si la Szeged, bani ce provin de la Uniunea Europeana si Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Municipalitatea trebuie sa faca evaluari pentru biotopuri din padurea forestiera de protectie, parte din Padurea Verde, parcurile si zonele verzi ale orasului si sa elaboreze un Studiu strategic privind protejarea biodiversitatii existente si crearii premiselor pentru dezvoltarea acesteia in conditii cat mai apropiate fata de cele naturale.

Aceasta inseamna recomandari privind extinderile viitoare ale perdelei forestiere de protectie, ameliorarea situatiei existente, recomandari pentru reechilibrarea ecologica a obiectivelor, protejarii florei si faunei, propuneri pentru structura si compozitia ierboasa, arbustiva si arboricola a perdelelor de protectie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.