Ziua in care Timisoara devenea primul oras din Romania in care aparea pe strazi firobuzul, acum 81 de ani. Povestea lui in imagini. Foto

TIMISOARA. Timisoara se mandreste cu multe premiere de-a lungul timpului, in diferite domenii, iar una dintre acestea este troleibuzul.

CITESTE SI: Noaptea care a pus Timisoara pe harta luminata a Europei. Vestea care uimea un continent intreg

Intr-o perioada in care Al Doilea Razboi Mondial era in plina desfasurare, in urma cu exact 81 de ani, Timisoara se pregatea de o noua premiera: pornea pe strazi primul firobuz din Romania.

Prima linie de troleibuz a fost creata dupa planuri elaborate in 1938 de catre firma Brown-Bovery din Mannheim si s-a dat in folosinta la 15 noiembrie 1942. Circulatia se facea pe un traseu in forma de potcoava: Gara de Nord – Cetate – Piata Lahovary (actuala Piata Nicolae Balcescu) – unind astfel direct centrul istoric cu gara principala, pe de o parte, si cu cartierul Elisabetin, pe de alta parte. In acest mod, calatorii economiseau – fata de parcursul pe trasee de tramvai – portiunea prin Piata Maria si Iosefin.

Aceasta prima linie a fost complet prevazuta cu retea pe ambele sensuri, a avut lungimea de circa 2,5 km si a fost denumita cu indicativul 7, in completare la cele sase linii de tramvai existente la acea data.

Primul troleibuz, sau firobuz, care a inceput sa circule pe linii in 15 noiembrie 1942 era un model denumit Marelli, construit de italienii de la Fiat. Pana in anii ’50, la Timisoara aveau sa ajunga trei asemenea vehicule, alaturi de alte cinci modele sovietice. Toate aveau sa fie casate, insa, pana in 1963.

Denumirea de firobuz este folosita doar in Banat si are legatura cu vehiculele aduse din Italia, unde acestea sunt denumite ‘filobus’, data fiind provenienta primului model.

Anul 1942 este si cel care coincide cu ridicarea halei pentru troleibuze, langa Depoul de Tramvaie nr. 3, existent atunci la nordul Strazii Take Ionescu. Cladirea pastrata pana in zilele noastre are 30 m lungime, 10,5 m latime si putea adaposti 4 vehicule. Depoul troleibuzelor era astfel accesibil doar printr-o linie de serviciu de aproximativ un kilometru lungime, prevazuta din pacate doar cu cale simpla.

In anii 1947-1948 a aparut cea de-a doua linie, in zona nordica a orasului. Noul tronson, in lungime de 2800 m, lega Cetatea cu Calea Lipovei, prin Calea Aradului, bucla de intoarcere fiind situata – la fel ca si astazi – la intersectia cu Str. Ion Ionescu de la Brad (actuala linie 14).

In 1951, la Timisoara ajunge si primul model de troleibuz rusesc, MTB 82, in timp ce pana in 1960, zestrea de astfel de mijloace de transport se mareste cu firobuze produse la Bucuresti.

In anul 1954 s-a deschis prelungirea de 100 m de la Gara de Nord la Str. Gelu, careia i-a urmat in 1955 legatura de 2500 m la Calea Aradului, actuala linie 18.

Mai tarziu, si zona Mehala a fost conectata la reteaua de troleibuz, prin noua linie 13. Aceasta circula initial, din 1968, pana la Bulevardul Cetatii, apoi, din 1970, pana la Piata Avram Iancu, pentru ca in final, din 1978, sa circule pana la Str. Grigore Alexandrescu, la marginea vestica a orasului.

In anul 2008, au fost achizitionate 50 de troleibuze noi, cu podea joasa, iar de data aceasta furnizorul a fost Skoda, iar acestea au inlocuit complet parcul de firobuze.

La 14 septembrie 2009, liniile 11 si 18 si-au modificat capetele sudice. Linia 11 circula de atunci doar pana la Str. Gheorghe Baritiu, iar linia 18 pana la fostul combinat Solventul.
In anul 2012, in Timisoara existau 110 km de linie de troleibuz, impartita in sapte trasee.

In 2015 a fost inaugurata si linia de troleibuz catre Dumbravita.

Tot la finalul anului 2015 a fost inaugurata si si linia de troleibuz catre o alta localitate invecinata Timisoarei, Ghiroda.

In acest moment Primaria Timisoara are planuri pentru cumpararea a 33 de troleibuze noi pe baterii si 49 de statii de incarcare prin PNRR, finantarea fiind aprobata inca de anul trecut in noiembrie. Inca nu a fost lansata licitatia pentru achizitionarea lor.

Surse fotoForum STPT si Transira.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Iar in ziua de azi nu se platesc nici macar salariile si bonurile soferilor…

  2. Unde era holtenia pe vremea aia?Aaaa.la coada vacii,fara drumuri si cu buda in curte.Cum de aaltfel e si azi.Tot in curte.

  3. mesaj pentru dl Daniel Belteanu- avand in vedere ca aveti rolul de jurnalist in acest caz, va rog sa analizati dictionarul limbii- la care se substituie si limba oficiala a celor care traiesc in regiunea Banat : nu exista termenul de „firobus” , nici macar ca regionalism !

  4. Pentr EU = TU . Si totusi, ca timisorean vechi pot sa te asigur ca in limbajul curent termenul de FIROBUS existat – si a fost folosit in Timisoara – pana la inceputul anilor ‘960
    Iti place nu-ti place, asta este!