Noaptea care a pus Timisoara pe harta luminata a Europei. Vestea care uimea un continent intreg

TIMISOARA. Trecusera aproape 125 de ani de cand strazile Timisoarei fusesera prima data luminate cu ajutorul lampilor cu gaz. La jumatatea secolului al XVIII-lea, capitala Banatului devenise primul oras al Imperiului Austro-Ungar care beneficia de un asemenea sistem. Spre finalul veacului al XIX-lea, Timisoara avea sa mai bifeze o premiera.

La margine de imperiu, cu cateva luni inainte de finalul mandatului sau de primar, Janos Torok avea sa isi treaca printre multele realizari si transformarea Timisoarei in primul oras din Europa continentala cu strazile iluminate electric.

Se intampla in seara de 12 noiembrie 1884, atunci cand, la lasarea intunericului, pe strazile Timisoarei se aprindeau 730 de lampi incandescente cu filament de carbune.

Povestea modului in care orasul a ajuns sa fie iluminat electric a inceput insa cu doi ani mai devreme.

Municipalitatea semneaza in 25 decembrie 1882 cu firma Anglo-Austrian Brush Electric Comp. Limited o intelegere prin care respectiva companie urma sa construiasca o uzina electrica la Timisoara si sa asigure iluminatul cu incepere de la 1 septembrie 1883. Construirea uzinei avea sa dureze mai mult decat era planificat, iar iluminatul stradal electric era inaugurat la Timisoara in 12 noiembrie 1884.

Iluminatul public stradal este asigurat de 730 lampi, cu o retea de 60 km de strazi, alimentate cu energie furnizata de Uzina electrica dotata cu masini ce fusesera prezentate la expozitia de la Viena din 1883. Costul era unul foarte ridicat: pentru fiecare dintre cele 730 becuri electrice, firma incasa 82 coroane de la Primarie„, se arata pe identitatea.ro.

Astfel, Timisoara devenea primul oras din Europa cu strazile iluminat electric, si al doilea in lume dupa New York.

Lumina lampii electrice este puternica si intrece de departe pe cea a flacarii cu gaz; lumina este de tot blanda, aproape identica cu luciul lunei, nu numai ca nu conturba vederea ochiului, ci si o indulceste oarecum“, nota la acea vreme publicatia „Luminatorul“ (nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).

Sistemul pus in functiune atunci cuprindea un traseu stradal de 60 de kilometri.

La Timisoara, iluminatul public stradal a fost proiectat si executat de la bun inceput ca un sistem general, pentru un intreg oras. Reteaua electrica acoperea din start o arie de 10 km patrati, nicidecum doar o strada sau doua, asa cum se intamplase in 1881 la Stockholm ori in 1882 la Berlin.

Astfel, avea sa fie consemnata una dintre cele mai importante premiere pe care le-a inregistrat Timisoara de-a lungul istoriei sale.

La 9 ani de la inaugurarea Uzinei Electrice, aceasta avea sa fie cumparata de municipalitate cu suma de 200.000 de florini.

Sistemul energetic a continuat sa se imbunatateasca si sa evolueze, iar in 1910, la reteaua electrica este conectata o hidrocentrala, prima de acest gen de pe teritoriul Romaniei, care avea trei turbine. Dezvoltarea Uzinei a stagnat pe timpul razboiului, dar si dupa prima conflagratie mondiala.

Un alt pas important in „istoria energetica” a Timisoarei are loc in 1938, cand Uzina Electrica si Tramvaiele Comunale sunt unificate si ia nastere Intreprinderea Electromecanica Timisoara, care 10 ani mai tarziu avea sa fie nationalizata. Dupa aceasta faza se comaseaza CET Timisoara cu CET Arad, dar se separa de transport si astfel ia nastere Societatea de Electricitate Banat, care din 1949 isi schimba numele in Intreprinderea Regionala de Electricitate Timisoara, IRET.

In 1995 a inceput un amplu proces de retehnologizare, un moment in care in proiectarea retelelor electrice de medie si joasa tensiune se introduc solutii noi. Se modernizeaza posturile de transformare, sistemul informatic si iluminatul public.

In 2004 se semna contractul de privatizare al distributiei energiei electrice, ce avea sa fie preluat de compania italiana ENEL.

Orasul Capitala Culturala a Europei in 2023 si-a intemeiat, de altfel, intreaga strategie de cucerire a acestui important titlu pe metafora luminii de la Timisoara.

Uneori marile schimbari incep la colt de strada. In 1884, Timisoara a fost primul oras din Europa continentala cu iluminare stradala electrica. In 1989 scanteile Revolutiei impotriva regimului Ceausescu s-au aprins pe strazile Timisoarei. Pornind de la puternica metafora a luminii dorim sa exportam valorile in care credem, in alte orase din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisa, vizionara, in randul cetatenilor. Sloganul campaniei este esenta mesajului nostru: Lumineaza orasul prin tine!”, scria echipa Asociatiei Capitala Culturala Europeana in dosarul spectacol cu care orasul a fost pus pe harta capitalelor culturale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. C. E. O al Anglo-Austrian Brush Electric Comp. Limited în anul 1884 era oltean.

  • N-are cum,pe vremea aceea olteni nu erau alfabetizați

 2. Si unde a disparut lampa stradala originala , din fata castelului Huniade

  • Au frato olteni

  • A fost demontata probabil pentru a nu ne face de rusine. Mesajul de pe ea nu corespundea adevarului.
   Imbucurator totusi ca articolul a fost cosmetizat fata de anii trecuti ca sa se apropie mai mult de adevarul istoric.

 3. Multumim lui Dominic si partidului pentru ca ne dau lumina cu LED!

  • O eroare: prima hidrocentrala este Sadu I în 1896.

   • corect, la sadu s-a aprins primul bec in Romania, Timisoara este insa primul ORAS cu strazi iluminate electric

 4. Pe vremea aceea, alta era capitala ……alta era țară….altfel de oameni .. Ce vremuri!!!

 5. Pentru olteni, era în țara vecină

  • Da, in 1920 banatanii doar au schimbat stapanul, dar ei tot slugi au ramas.

 6. Tu nu te-ai „alfabetizat” nici acum. „Oltenii” în acest caz se scrie cu doi i, „alfabetizatule”!

 7. Charles Francis Brush, (born March 17, 1849, Euclid, Ohio, U.S.—died June 15, 1929, Cleveland), ăsta era conducătorul companiei care a iluminat Timișoara, tac’so ierea oltean, Perie(Brush) Dumitru a lu’ Costică a lu’ Colan care de bănățeni a fost pupat acolo!
  Perie Dumitru a emigrat în SUA, s-a dat „dupe fusta muierii” și l-a făcut pe Costică jr., da i-a zis Charles și Francisc după mă-sa Filofteia!
  Ce știți voi bă, sarakilor!

  • O eroare: prima hidrocentrala este Sadu I în 1896.

 8. Este ironic că articolul următor are titlul :Se opreste curentul in Timisoara si in mai multe localitati din judet.

  • De întreținere n-ai auzit?

 9. Cand te gandesti ca si acum oltenii au closet in curte …
  De amarati ce sunt au invadat Timisoara , unde lucreaza ca sclavi , pe la firmele germane pe care le hulesc atat de mult .
  Saracia din GJ , MH , se explica prin prostia seculara care-i caracterizeaza .

 10. Oltenii sunt de o prostie feroce .
  In toata lumea asta , cei saraci migreaza unde e mai bine .
  Mexicanii in SUA , africanii in Europa , romanii in occident , etc .
  Doar ei , oltenii , migreaza din Oltenia unde e bine in Banat unde e asa de rau .
  Jur , putiti de prosti ce sunteti .