Noutati :

Ziua in care, acum exact 100 de ani, un timisorean de legenda a intrat in istoria inotului mondial. Recordul lui Johnny Weismuller. Video

9 iulie, 2022 - 08:55 AM
Autor: Ionut Neagu      
Categorie: SPORT
1

TIMISOARA. In zilele noastre ii privim cu admiratie pe David Popovici sau Robert Glinta pentru performantele reusite in bazinele lumii, dar cu un secol in urma, un timisorean a dat tonul in natatia mondiala si a ridicat stacheta in permanenta pentru sportivii ce aveau sa ii urmeze.

Peter Johann Weissmuller, sau Johnny, asa cum avea sa fie cunoscut, a intrat in istoria inotului intr-o zi de 9 iulie a anului 1922.


Tanarul de 17 ani nascut in Freidorf intra in acea zi in bazinul din micutul orasel Alameda, din statul California, in proba de 100 de metri liber. Weissmuller a dat tot ce a putut, iar cronometrul avea sa uimeasca o lume-ntreaga.

Timisoreanul oprise ceasul la 58:6 secunde. Weissmuller devenise primul inotator din istorie care coborase sub 1 minut in cursa de 100 de metri liber. Adolescentul doborase performanta hawaian-ului Duke Kahanamoku, ce terminase proba de 100 de metri liber in 1:00:4. Doi ani mai tarziu, Weissmuller lua aurul la Jocurile Olimpice de la Paris, in aceeasi proba, invingandu-l tocmai pe Kahanamoku.

Nu a fost singurul record cu care a ramas in istoria natatiei tanarul Weissmuller. El a fost, de asemenea, primul inotator care a incheiat cursa de 500 de metri liber in mai putin de 5 minute.

Johnny Weissmuller a obtinut 3 titluri olimpice la Jocurile de la Paris si alte doua la cele din 1928 de la Amsterdam. De asemenea, timisoreanul a fost detinatorul a 67 de titluri mondiale si 52 de titluri nationale.

Cariera cinematografica

Dupa performantele obtinute in natatie, Johnny Weissmuller avea sa devina faimos si ca actor. Dupa Olimpiada de la Amsterdam, Weissmuller a preluat rolul lui Tarzan, cu care a si ramas in istoria cinematografiei.
Intre 1929 si 1976 a avut 38 de aparitii in diferite pelicule, In 12 dintre acestea interpretandu-l pe Tarzan.
Johnny Weissmuller s-a stins din viata la 20 ianuarie 1984, la Acapulco, in Mexic.

In zilele noastre, o strada de 268,5 metri din Timisoara poarta numele marelui sportiv. Se afla in cartierul Freidorf, unde a vazut lumina zilei marele sportiv.

De asemenea, la editia din 2012 a Jocurilor Olimpice, una dintre statiile metroului londonez a purtat numele lui Johnny Weissmuller.

Foto: usopm.org, rss.onlinelibrary.wiley.com, eurosport.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. asa si … ? avem vre-un bazin olimpic sau macar semiolimpic de inot in Timisoara !?
    nu avem, normal, de ce sa avem !? daca am fi avut poate nici Weissmuller nu emigra de mic si sa ajunga la astfel de performate!!
    Poate, poate…, dupa multi ani si multe campanii / le vine la oameni mintea la cap si construiesc prin voluntariat ceva infrastructura sportiva aici in timisoara asta prea multicultural dezvoltata dar sportiv lasata in paragina !!