Votul electronic sau votul prin corespondenta pentru diaspora? Vino la audierea publica a Academiei de Advocacy din Timisoara!

Alegerile prezidentiale, care au avut loc in toamna anului 2014, au evidentiat limitele sistemului traditional de vot, prin prezenta masiva la urne, pentru exprimarea optiunii de vot a cetatenilor Romaniei. Amploarea nemultumirilor inregistrate, criticile abundente fata de organizarea defectuoasa a scrutinului electoral, demisiile oficialilor politici si efervescenta cetatenilor romani din diaspora au scos la iveala nevoia introducerii unor modalitati alternative de exprimare a votului, care sa asigure posibilitatea exercitarii dreptului constitutional al romanilor de a-si decide alesii, in conditii de demnitate si respect reciproc, oriunde s-ar afla.

Avem, asadar, sansa, dar si responsabilitatea de a ne implica in procesul participativ de stabilire a unei metode actualizate de exprimare a votului, care sa corespunda nevoilor noastre prezente de a ne decide demnitarii publici.

Academia de Advocacy si Societatea Academica din Romania considera ca declansarea unui proces real, de larga consultare publica, pentru identificarea metodei de vot pe care o imbratiseaza romanii, oriunde s-ar afla, este necesara si oportuna acum, inainte ca decizia sa fie luata de catre Parlamentul Romaniei. Punerea acestei teme in discutie utilizeaza procedura de audiere publica, care asigura exprimarea punctelor de vedere, intr-un format riguros si bazat pe argumente.

Modernizarea metodei de vot care sa asigure exercitarea acestui drept de catre toti romanii, presupune un efort concertat al tuturor actorilor implicati, dar mai ales al beneficiarilor acestui proces, adica al nostru, al tuturor.

Invitam pe toti cetatenii romani interesati de tematica, oriunde s-ar afla, in tara sau strainatate, in nume propriu sau al unei institutii/organizatii/formatiuni politice, sa isi exprime in scris opinia, in cadrul audierii publice ,,Votul electronic sau votul prin corespondenta?”, prin formularea argumentata a raspunsurilor la intrebarile motivatiei evenimentului (ce poate fi accesata la www.advocacy.ro, www.sar.org.ro,  www.romaniacuranta.ro ).

Depozitiile dvs. scrise pot fi transmise pana cel tarziu in data de 17 aprilie 2015, la adresa de email [email protected]. Pentru formularea opiniei regasiti pe site-ul evenimentului – www.advocacy.ro, www.sar.org.ro si www.romaniacurata.ro: o bibliografie selectiva a acestei tematicii, procedura de audiere publica, indrumarul de formulare a opiniei scrise, specific procedurii de audiere publica, precum si modul de inscriere si participare.

Audierea publica va avea loc la Bucuresti,  pe data de 21 aprilie, in Sala Titulescu, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania (str. Vasile Lascar nr. 31, Bucuresti), intre orele 12.00-14.00.

Depozitiile colectate prin procedura de audiere publica se vor sintetiza de catre Comisia de Experti a audierii publice – Dacian Ciolos, Alexandru Radu, Emil Hurezeanu, Silviu Rogobete, Corina Dragomirescu -, intr-un raport – sinteza care va fi facut public in cadrul unei conferinte de presa, pe data de 7 mai 2015. Raportul – sinteza va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publica, la adresa electronica indicata in formularul de inscriere, precum si decidentilor politici cu responsabilitati in domeniu. De asemenea, va fi adus la cunostinta opiniei publice prin intermediul presei, precum si prin afisarea pe site-ul www.advocacy.ro, www.sar.org.ro si www.romaniacurata.ro  unde va putea fi consultat alaturi de toate celelalte materiale specifice audierii publice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.