Noutati :

‘Votati pentru a nu inchide portile Colterm. Ne paste o amenda de 25 de milioane de euro’. Anuntul primarului Nicolae Robu la Timisoara

24 aprilie, 2018 - 04:43 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
7

TIMISOARA. Anuntul care a cutremurat marti sedinta de Consiliu Local. La inceputul adunarii in plen a consilierilor locali, edilul sef le-a cerut votul pentru o hotarare de care ar putea atarna soarta Companiei de Termoficare a Timisoarei.

CITESTE SI: Asfaltul de pe strazile din Timisoara, ‘sabotat’ din adancuri. Explicatia primarului Nicolae Robu pentru craterele din oras 

Primarul Nicolae Robu a precizat la inceputul sedintei ca a aparut o situatie limita pentru care a gasit o rezolvare, insa pentru implementarea careia are nevoie de aprobarea alesilor locali. Fara ea, Colterm va intra in faliment, intrucat va fi amendata cu 25 de milioane de euro.

Colterm trebuie sa cumpere certificate verzi. Daca nu apuca sa le cumpere, intr-o luna, Colterm intra in falimemnt. E vorba de o amenda de 25 de milioane de euro. E un proiect care nu e pe ordinea de zi. Stiti bine ce dificultati are Colterm, desi mare parte din probleme au disparut. Pana una alta, timisorenii nu au avut probleme nici cu caldura, nici cu apa calda si sper sa nu aiba in continuare. Am gasit solutia de a rezolva problema intr-o intelegere cu compania similara de la Oradea, care are un excedent de certificate verzi cu care nu are ce sa faca. Atunci numai bine rezolvam problema, pentru ca ei accepta plata esalonata, pana in toamna, la un moment pana la care Colterm va fi in masura sa plateasca sumele respective. Conditia pe care SC Termoficarea Oradea o pune este ca noi, Primaria Timisoara, prin postura de actionar unic al Consiliului Local, sa cream un depozit de 6 milioane de lei intr-un cont de garantii, pentru a avea linistea ca banii vor fi primiti integral. Abia azi s-a ajuns la intelegerea cu ei si de aceea proiectul nu a putut fi prezentat mai repede. El este avizat juridic si rugamintea mea este sa votati acceptarea pe ordinea de zi si cand ajunge la rand sa-l si votati, pentru a nu inchide portile la Colterm. Asa au dat faliment si societatea de la Arad, si cea din Bacau, si cea veche de la Oradea. Daca e vorba de 25 de milioane amenda, nicio societate comerciala nu face fata la asa ceva„, le-a explicat marti primarul Nicolae Robu consilierilor locali.

Alesii locali au acceptat propunerea primarului Nicolae Robu de a fi pusa hotararea pe ordinea de zi a sedintei.

UPDATE: 

Consilierii locali auadoptat proiectul conform caruia Colterm va primi din partea SC Termoficare Oradea certificatele energetice. In acest fel, compania este salvata de la amenda de aproape 25 de milioane de euro, pe care risca sa o primeasca de la Uniunea Europeana.

„In cazul nerespectarii termenului de conformare, la suma necesara achizitionarii acestora se mai adauga o amenda de 100 de euro pentru fiecare certificat de emisii nepredat, la cursul leu-Euro valabil la 1 mai 2018. In cazul nepredarii in totalitate a cantitatii de 248.000 de certificate, amenda ar inregistra o valoare de circa 24,8 milioane de euro (115,6 milioane de lei la un curs de 4,66 lei/Euro)”, se arata in proiectul de hotarare.

Colterm a primit o singura oferta, respectiv de la firma din Oradea, singura dispusa sa transfere companiei de termoficare din Timisoara 216.000 de EUA, pana in 26 aprilie. Costul acestora ajunge la un total de 3.447.360 de euro.

Conform proiectului, Colterm sa dea inapoi banii in rate egale, pana la data de 15 a fiecarei luni, pana cel tarziu in 15 septembrie 2018. De asemenea, Primaria Timisoara s-a angajat sa constituie un depozit de 6 milioane de lei, intr-un cont de garantii la dispozitia ofertantului.

Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

***

Va reamintim, anul trecut in primavara, aceiasi consilieri locali votau un contract de aproape 18 milioane de euro pentru Colterm din banii timisorenilor.

Pe scurt, companiei de termoficare i-a fost atribuit un contract in cadrul caruia Colterm se va ocupa in urmatorii patru ani si de reparatia si intretinerea cladirilor care se afla in administrarea Primariei Timisoara. Valoarea contractului este aproape 20 de milioane de lei pe an, fara TVA, pentru lucrarile pe care le face. Contractul va putea fi prelungit prin acte aditionale, iar daca Primaria nu va mai dori continuarea colaborarii, este obligata sa anunte acest lucru cu 6 luni inainte de finalizarea contractului. Colterm va avea obligatia de a supraveghea lucrarile la cladiri, de a asigura forta de munca, materialele si echipamentele, iar in cazul in care va gasi obiecte de patrimoniu, acestea vor intra in proprietatea Primariei.

Colterm are un numar de 850 de angajati, din care personal 258 personal direct productiv implicat in intretinerea de retele termice, ACM si apa rece, lucrari de reparatii si intretinere la imobile si 20 de ingineri, din care 10 ingineri de specialitate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Sa ma intristez vazand ca Oradea se gospodareste bine iar noi, desi cunoastem situatia de mult, am asteptat pna a a juns cutitul la os? Oradea are un program de reconditionat reteaua termica care se desfasoara intre 2008-2028, Timisoara a inceput inca de pe vremea primarului Oancea.
  Sau sa ma bucur pentru ca sigur nu mai sunt bani pentru metrou si fantani cantatoare?

 2. BA SA SE INCHIDA! sI CONDUCEREA LA FEL!

 3. o capusa comunista..ala Serpe directorasul avea tupeul sa ma ameninte pe mine care am centrala ca daca ma debransez de la ei fara acceptul lor ma amendeaza(ilegal bineinteles)..asta Robu se lauda ca sunt pe profit asta dupa ce au bagat 20 mil de euro in ei din bugetul local..drumuri praf,infrastructura sportiva praf,vaporase pe uscat,tramvaie care se rup etc..timisoreni trezit-va!

 4. Pentru ce sa salveze Colterm? Ca sa practice in continuare preturi nesimtite la caldura, de parca apa calda si incalzirea ar fi un lux si nu o normalitate?
  Stau de 6 ani intr-un bloc nou cu centrala termica de apartament si platesc intr-un an factura la gaz mai putin decat platesc altii factura la incalzire intr-o singura luna. Asa ca PA PA Colterm!! Sa-i fie tarina usoara!!

 5. Acum 15 ani cOLTERM m-a debransat. Asa ca nu am drept sa votez

 6. Toti acesti bani, ce puteau fi utilizati lesne la investitii in Timisoara, sunt aruncati intr-o groapa neagra si inutila numita COLTERM.
  Lasati-o sa falimenteze, creati o noua companie si o luati de la zero, asa au facut si alte orase si lucrurile merge foarte bine(Arad, Oradea , Brasov etc.)
  Robu nu intelege nimic si arunca milioane peste milioane intr-un colos mort.

 7. Nu stiu voi, dar eu n-am avut apa calda azi dimineata, desi am asteptat cum astept mereu 20-30 de minute pana ajunge la etajul 4 😐