Vom plati mai putin la telefonul mobil. Cat vor costa apelurile in 2014?

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a finalizat ultima runda de dezbateri nationale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANCOM)  a anuntat ca, in urma observatiilor primite in consultarea publica a masurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenti/minut pentru terminarea la puncte fixe – in scadere de la 0,67 eurocenti/minut – si 0,96 eurocenti/minut – in scadere de la 3,07 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile. Masura va fi consultata si la nivel european.  in ceea ce priveste tariful pentru telefonia mobila, ANCOM a acceptat un nivel mai mare pentru anul 2014 de 0,96 eurocenti pe minut, fata de propunerea initiala de 0,86 eurocenti / minut.

Cosmote, Orange si Vodafone, marii operatori de telefonie mobila din tara noastra au criticat propunerea ANCOM de reducere a tarifelor de interconectare, insa se pare ca acest din urma tarif a fost acceptat. Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor in alta retea, sunt platite intre operatori pentru convorbirile clientilor in afara retelei la care sunt abonati sau au cartela prepaid. Acest pret se regaseste in tariful perceput clientului care initiaza apelul.

Reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesara pentru a stimula concurenta in piata serviciilor de telefonie. Desi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabila in Romania cu cea din Franta sau Germania, peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii. Apelurile „in retea” au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile.

“Barierele intre retele, reprezentate in special de nivelurile mari ale tarifelor de terminare, descurajeaza comunicarea intre utilizatorii unor retele diferite. Noile tarife de terminare propuse de ANCOM reflecta in mod realist consumul de resurse necesar furnizarii serviciilor si vor asigura o dezvoltare sanatoasa a concurentei, in beneficiul utilizatorilor”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile.

Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului. intrucat acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei cu amanuntul si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.

ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse, impreuna cu motivele care stau la baza acestor masuri. Comisia Europeana si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii, de care ANCOM va trebui sa tina seama in cel mai inalt grad.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.