Masuri de prevenire a incendiilor la Depozitul de Deseuri Nepericuloase – Ghizela

TIMIS. Administratorul Depozitului de Deșeuri Nepericuloase de la Ghizela, RETIM, a efectuat luni, 30 iunie, exerciții comune cu ISU pentru testarea reacției operaționale și verificarea instalațiilor de prevenire a incendiilor;

Bateriile trebuie să fie scoase din echipamentele electrice și electrocasnice și predate spre colectare și reciclare.

Ținând cont de temperaturile ridicate din această perioadă, cât și de contextul național marcat de incidente frecvente la depozitele de deșeuri, compania RETIM Ecologic Service S.A. își reafirmă angajamentul față de siguranța operațională, organizând în mod proactiv exerciții succesive de simulare a intervenției în situații de urgență.

Cel mai recent exercițiu pentru situații de urgență a avut loc luni, 30 iunie 2025, la Depozitul de Deșeuri Nepericuloase (DDN) Ghizela. Echipele de primă intervenție din cadrul punctului de lucru au colaborat cu membrii Biroului de Sănătate și Securitate în Muncă (SSM) și Situații de Urgență (SU) RETIM. Scenariul a presupus izbucnirea unui incendiu la un utilaj BOMAG, aflat în zona celulei 2, subcelula 2.2 de depozitare a deșeurilor din cadrul DDN Ghizela, iar obiectivele au fost:

  • Exersarea procedurilor de urgență într-un mediu controlat și sigur;

  • Evaluarea modului în care angajații cunosc și aplică sarcinile specifice în astfel de situații;

  • Testarea eficienței sistemelor de alarmare și evacuare și identificarea eventualelor disfuncționalități;

  • Respectarea cerințelor legale în domeniul prevenirii și gestionării situațiilor de urgență.

Exercițiile au fost inițiate și organizate de companie în perioada de valabilitate a autorizației ISU, ca parte a măsurilor continue de prevenție și instruire asumate de RETIM.

În cele 6 luni de la începutul anului 2025, la Depozitul de Deșeuri Nepericuloase Ghizela, RETIM a desfășurat trei simulări majore la DDN Ghizela, depășind cerințele minime legale care prevăd un exercițiu pe semestru:

  • 13 ianuarie 2025 – simulare de incendiu la hala de întreținere și reparații;

  • 11 aprilie 2025 – simulare în zona biodesulfuratorului și a stațiilor de levigate, exercițiu realizat în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Detasamentul Lugoj;

  • 30 iunie 2025 – simulare în zona de depozitare a deșeurilor nepericuloase.

În completarea acestor măsuri, RETIM atrage atenția asupra uneia dintre cele mai frecvente cauze ale incendiilor din depozitele de deșeuri pe perioada termperaturilor extrem de ridicate: aparatelor electrice și electronice cu baterii, inclusiv țigările electronice. Aceste dispozitive, chiar și de mici dimensiuni, pot declanșa incendii prin autoaprindere sau explozie în timpul proceselor de manipulare, transport sau compactare. Toate aceste echipamente trebuie să fie colectate separat, în recipiente special amenajate, disponibile în magazinele care comercializează electrocasnice și baterii, inclusiv în supermarketuri.

Pentru a reduce numărul incendiilor provocate din această cauză, este important ca acumulatorii să fie scoși din DEEE-uri și oferiți separat spre colectare și reciclare.

Prevenția este un pilon esențial în activitatea RETIM. Exercițiile de simulare ne ajută să testăm nu doar reacția în fața unui incident, ci și modul în care comunicăm, colaborăm și aplicăm procedurile în condiții reale. Prin aceste acțiuni, reconfirmăm angajamentul nostru față de cele mai înalte standarde de securitate operațională și transparență în relația cu partenerii instituționali și comunitatea locală.” – Dragoș Tomescu, Director Operațional, RETIM

Despre RETIM

Înființată în 1997, RETIM Ecologic Service S.A. are o experiență și dotare tehnică semnificativă pentru a presta servicii de salubrizare eficiente, respectând un sistem de management integrat a gestionării deșeurilor la standardele europene în județul Timiș.

RETIM face parte din RER Ecologic Group. Compania a fost înființată în anul 1994 de concernul german RWE, și desfășoară activități în domeniul salubrității, recuperării ecologice și reciclării. Grupul RER mai deține și companiile: REBU, RERVEST, RER Sud, și RER DATA, iar în prezent are aproximativ 2.600 de angajați.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.