Vom dormi mai putin. Romania trece in aceasta noapte la ora de vara

Romania va trece in aceasta noapte la ora de vara. Astfel, ora 3 va deveni ora 4, iar ziua de 31 martie va deveni cea mai scurta zi a anului.

CITESTE SI: Pericol urias. Sofer pe contrasens, pe un drum pe care un alt inconstient a trecut razant pe langa un accident. Video 

In perioada orei de vara, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de 3 ore. Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a Soarelui si sa se reduca folosirea luminii artificiale.

Odata cu schimbarea orei se vor produce modificari si in mersul trenurilor.

Trenurile de calatori vor circula dupa ora actuala (de iarna) pana in noaptea de 30/31 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. Dupa ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 03:00, care devine ora 04:00, isi vor continua mersul pana la statia de destinatie, iar in cazul in care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare in intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca in ordinea rangului.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi, respectiv 31 martie 2019, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina si Bulgaria, trenurile vor circula dupa graficele din mersul de tren in vigoare”, transmit reprezentantii CFR Calatori.„, au transmis reprezentantii CFR Calatori.

Parlamentul European a votat, saptamana aceasta, in favoarea renuntarii la practica de ajustare a ceasurilor incepand cu 2021. Astfel, conform hotararii adoptate de PE, tarile europene care decid sa mentina permanent ora de vara vor efectua ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie a anului 2021, iar cele care prefera sa ramana la ora standard (ora de iarna) isi vor putea schimba ora pentru ultima data in ultima duminica din octombrie 2021.

Parlamentul sustine astfel propunerea Comisiei de renuntare la schimbarea sezoniera a orei, insa a votat pentru amanarea intrarii in vigoare pentru 2021 in loc de 2019. Textul adoptat reprezinta insa doar pozitia Parlamentului pentru negocierile cu ministrii UE in vederea adoptarii formei finale a normelor propuse.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.