Noutati :

Visul frumos in care Drobeta Turnu Severin se va lega de Timisoara pe autostrada. Asteptari mari de la Comisia Europeana

27 mai, 2018 - 10:53 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
10

TIMISOARA. Planuri mai mult decat marete vorbesc de ani buni de o noua autostrada care sa traverseze vestul Romaniei, sa vina din nordul Europei, sa ajunga la Timisoara si sa mearga mai departe spre Drobeta Turnu Severin – Craiova si Calafat.

CITESTE SI: Zona din Timis care va inflori dupa construirea Autostrazii Timisoara – Belgrad. Ultima decizie luata la nivel inalt legata de soseaua de mare viteza 

Este vorba de Via Carpathia aflata in vederile Comisiei Europene, care sa lege nordul Marea Baltica de Marea Neagra si Grecia, prin conexiuni cu alte autostrazi.

Zilele acestea proiectul a revenit in atentia opiniei publice, in contextul in care guvernul a anuntat trecerea la prioritati a altuia mai vechi, scos iarasi de la naftalina: Autostrada A6, sau Autostrada Sudului, ce ar trebui sa lege Lugojul de Craiova si de acolo, mai departe, de Bucuresti si Alexandria.

Recent autoritatile din Timis, Arad, Bihor si Satu Mare au iscalit un memorandum de sprijinire a Via Carpathia pentru ca traseul sau sa treaca mai mult prin Romania decat prin Ungaria.

Am semnat un memorandum pentru sustinerea acestei autostrazi. E foarte importanta si se realizeaza. E urmatoarea discutie: Autostrada vine din nordul Europei, intra in Ungaria, iar discutia este sa intre in Romania prin Bihor sau sa se lege de autostrada in Ungaria la Szeged si de acolo sa porneasca spre Timisoara si sa continue Lugoj, pe portiunea construita, sa mearga pana la Craiova, Calafat. Asta e sustinerea din partea autoritatilor judetene din Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, sa incercam sa aducem autostrada in Bihor, astfel incat sa mearga de-a lungul granitei prin Romania, sa beneficiem noi de traficul pe autostrada cat mai mult, nu partea maghiara. Am semnat acest memorandum impreuna cu reprezentanti din minister pentruca va fi sustinuta la Comisia Europeana, iar aceasta va decide foarte clar traiectoria acestei autostrazi”, explica presedintele Consiliului Judetean Timis Calin Dobra, in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Cat priveste Autostrada Sudului, vicepremierul Viorel Stefan, anunta acum cateva zile ca aceasta a devenit brusc un proiect de mare importanta pentru Guvern, in contextul schimbarii legislatiei privind parteneriatul public-privat, lege adoptata inca de anul trecut, dar care nu are inca norme de aplicare.

Autostrada Sudului (Alexandria – Craiova – Calafat – Drobeta Turnu Severin – Lugoj), in lungime totala de 550 de kilometri, va fi de maxim interes pentru investitorii si transportatorii din sudul tarii. Este un proiect important pentru foarte multi investitori care au investitii mari in zona, ma refer in primul rand la Craiova. Va duce la cresterea potentialului turistic in Defileul Dunarii si va asigura accesul facil la statiunile balneare din sud-vestul tarii. Va asigura legatura cu Serbia, Bulgaria si cu coridorul IV pan-european la Lugoj”, spunea vicepremierul saptamana aceasta.

Vazute de ani buni drept niste proiecte de tip vis frumos, e greu de crezut ca s-ar putea realiza vreunul in urmatorii 10 ani, in conditiile in care numai Autostrada Lugoj-Deva se tot construieste de aproape 6, pe bucati, iar sansele de a o vedea complet gata pana in 2020 sunt aproape nule.

CITESTE SI: Maci si asfalt pe Autostrada Liliecilor, lot 4 Lugoj – Deva. Cum se lucreaza Foto Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 10comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Vis frumos pentru ei…cosmar pentru noi

  • Autostrada are dublu sens, si „dinspre” si „inspre”. Accesul la autostrada, apropierea de Dunare si accesul facil spre Serbia va face Tr.Severin mai atractiv pentru investitori si va crea locuri de munca locale, nu vor mai veni atatia spre Timisoara, iar sudistii vor trage spre Tr,Severin.

 2. Sa ajunga mai repede oltenii !

  • Corect. Nu ca nu ar trebui dar poate prioritățile din punct de vedere Banatean ar fi pe axa Banat-Ardeal și Banat-Voivodina. Dar cum ora exactă se da la bucurenci prioritățile “este” altele 😳

 3. Sens unic, spre Calafat !!!

  • Pe trei benzi

 4. vis frumos ar fi granita la orsova. autostrada pana la viena. cat de prosti au fost strabunicii..

 5. Am făcut screenshot la harta și as vrea sa văd peste 50 de ani dacă mai trăiesc ce s-a realizat .
  Nu e vorba de olteni ci de un coridor european ce leagă țările est europene cu multiple conexiuni către vest

 6. Creierele spălate ― precum sunt autorii multor comentarii aberante pe marginea acestui articol ― sunt perfect definite de ― Umberto Eco: “Internetul dă drept de cuvînt unor legiuni de imbecili care vorbeau numai în bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat reduşi la tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvînt ca un premiant Nobel. Este invazia imbecililor”.
  În anul Centenarului Unirii celei Mari şi Sfinte, câţiva avortoni îşi etalează incultura, josnicia lor de suflete de slugă. Acestor neisprăviţi le comunic următoarele: 1) Olteanca Ecaterina Teodoroiu şi-a dat viaţa pentru ca România să devină un stat puternic, respectat, un stat al unui număr important de cetăţeni devotaţi gliei strămoşeşti daco-romane. Avea 24 de ani, era învăţătoare, PATRU fraţi ai săi muriseră pe front, luptând pentru aceeaşi cauză sacrosanctă. 2) In 1919, Sergentul Iordan şi caporalul Bivolaru (ambii olteni) au atârnat opinca românească pe clădirea Prlamentului din Budapesta, spre a spăla umilinţele de secole, fluviile de sudoare şi sânge vărsate de românii din Transilvania, Banat şi Bucovina, spre a-i ghiftui pe străinii ce se fălesc cu palate minunate la Viena, Budapesta etc. 3) Cine nu cunoaşte istoria propriului neam şi nu respectă jertfele înaintaşilor este GUNOI BIPED.

 7. Daca „creierele spalate ” de mai sus ar fi avt o bruma de cultura si ar fi stiut un strop de istorie nu ar mai fi facut comentariile de mai sus. Candva Severinul a fost parte a Banatului. Mai mult , Severinul a fost PRIMA CAPITALA A BANTULUI pe vremea cand pe locul Timisoarei nu exista decat un catun in mijlocul unei mlastini. Timisoara a ajuns capitala Banatului la mai bine de doua sute de ani dupa ce Cetatea Severinului a fost distrusa de tunurile lui Suleiman Magnificul. Ce este astazi vestul Olteniei in urma cu cinci sute de ani inca mai era estul Banatului . Numele judetului Severin, acum inclus in judetul Caras_Severin vine de la fosta lui capitala , Severinul. Cand a aparut Banatul , cand a fost infiintat de Andrei al Ungariei in 1233 , Banatul de Severin se intindea de langa Belgrad pana langa Craiova si avea capitala la Severin. Din 1233 cand a fost infiintat pana in 1526 cand a fost distrusa Cetataea Severinului , partea eatica a Banatului de atuci , vestul Olteniei de azi a fost sub stapanirea Valahiei doar 65de ani impartiti in perioade de 1_2 ani pana la maxim 27 de ani. In rest a fost sub stapanire Ungureasca, Banatul de Severin fiind o marca militara de aparare. Printre banii de Severin a fost si Iancu de Hunedoara , care nu prea era oltean,, la Severin a existat o Episcopie catolica infiintata in 1382 care a avut , pana la deadiintare , 13 episcopi. Patronul spiritual al cetatii era sfantul catiolic Severin de Noricum care a si datnumele cetatii