Visam la spectacole grandioase in Timisoara Capitala Culturala a Europei, dar banii sunt putini si vin cu taraita. Finantatorii se pot numara pe degete. Anuntul primarului Nicolae Robu

TIMISOARA. Aspru criticata ca nu organizeaza spectacole de anvergura in viitoarea capitala culturala a Europei, Asociatia TM 2021 nu prea are cum sa faca asta, in conditiile in care banii vin in continuare cu taraita de la putinii finantatori. A amanat evenimente de pe un an pe altul si nu poate contracta artisti cata vreme nu se poate baza pe niste sume. De altfel garantate de autoritati la momentul castigarii titlului de Capitala Culturala in 2016.

Directorul executiv al TM2021, Simona Neumann explica in urma cu cateva saptamani situatia financiara a asociatiei de la care toata lumea asteapta minuni si spectacole ca-n filme.

Principalii finantatori sunt Primaria Timisoara, care contribuie cu cea mai mare suma de bani, am primit in jur de 3.400.000 lei, din 7 milioane cat a fost contractul si 1 milion ca si cotizatie. Consiliul Judetean a avut o cotizatie de 200.000 lei si 345.000 pe proiecte, iar Ministerul Culturii, intrucat nu avusese bugetata anul trecut o suma pentru capitala culturala, secretarul de stat (Ion Ardeal Ieremia, n.r.) a gasit o solutie sa ne finanteze prin programul Centenar si am primit in jur de 255.000 lei in 2018. Timisorenii stiu ca anul trecut Primaria a trecut printr-o criza financiara, si s-a repercutat si asupra proiectului Timisoara 2021, nu au avut bani, si nu s-au putut face plati la timp. Prin urmare, am micsorat numarul de proiecte, am renuntat la unele, iar pentru anul 2019 s-au reportat niste datorii pe care acum Primaria s-a angajat ca le va plati si o face in fiecare saptamana. De la Primarie, 1 milion era cotizatia, separat de cele 7 milioane, iar cele 7 milione in baza unui plan de proiecte. N-au mai fost bani, practic banii au inceput sa vina foarte tarziu… Daca vedem ca nu vin banii, trece jumatatea anului, regandim proiectele„, a spus Simona Neumann, presedintele executiv TM2021, la INTERVIURILE TIMISOAREI, in 1 martie.

Vineri, primarul Nicolae Robu a confirmat situatia banilor de la TM2021, pe pagina sa de Facebook, unde a tinut sa arate lista scurta a finantatorilor si contributiile fiecaruia, de la 1 ianuarie 2018 pana la 6 martie 2019, exprimandu-si mahnirea ca firmele private din Timisoara nu se alatura celui mai important proiect cultural al Romaniei.

LUCRURI CARE TREBUIE ȘTIUTE!

Timișoara va fi capitală a culturii europene în 2021. Și-a câștigat acest titlu printr-o competiție foarte grea. Pe tot parcursul evoluției ideii și apoi a proiectului de materializare, principalul finanțator, în mod detașat, a fost Primăria Timișoara. Până la câștigarea titlului, explicația pt lipsa de susținere din partea altor actori -inclusiv firmele timișorene- a fost că “și-așa Timișoara n-are șanse”. Ei bine, cei ce am crezut și credem în Timișoara am jucat toate șansele așa cum le-am văzut noi, până la capăt și am câștigat.
Fără a mai avea explicații acum, iată cine susține proiectul victorios și cu cât, respectiv în ce cotă parte, fiecare„, a notat primarul Timisoarei pe Facebook, alaturi de o imagine ce infatiseaza lista contributorilor.

Intrebata cum de Ministerul Culturii nu avea bani in buget pentru cel mai important proiect cultural al Romaniei, directorul executiv al TM2021, Simona Neumann, a pus situatia si pe seama schimbarii ministrilor.

Este cel mai important proiect cultural al Romaniei, am avut discutii, fiecare ministru care s-a succedat, cred ca 6 de cand am castigat titlul, si-au aratat deschiderea, dar poate si schimbarea de leadership la nivelul ministerului intarzie niste decizii… De cand a venit domnul Ion Ardeal Ieremia secretar a cautat solutii, pentru ca nu a gasit in bugetul Ministerului Culturii bani in 2018 si ne-a dat 255.000. Ne-ar fi dat mai mult, dar noi neavand lichiditati sa avansam bani, sa avansam in proiecte…nu aveam… vreo 4 milioane de lei, maximum. Noi am dat bugetul inca din septembrie anul trecut pentru 2019„, a precizat presedintele executiv al TM2021.

Cat priveste episodul in care mai multi oameni de cultura din oras s-au aliniat intr-un cor al contestatarilor activitatii Asociatiei si sustineau ca proiectele lor sunt ignorate de TM2021, la selectia facuta in septembrie, unul singur s-a prezentat cu un proiect concret si a si castigat. Este vorba de regizorul de film Florin Iepan.

Exista mari asteptari in ceea ce priveste acest program mare, complex, lumea e nerabdatoare, oamenii vor sa vada baloane, focuri de artificii…si atunci intrebam ce face asociatia? In loc sa vina sa spuna ca ne pot ajuta… au trimis scrisori la Comisia Europeana, la Primarie, CJT, acestea au fost. S-a creat o perceptie cum ca noi nu facem nimic, am fost pusi intr-o pozitie de defensiva permanenta. Trebuia cu o echipa mica sa trimitem raspunsuri, si Comisia Europeana si peste tot, la toate punctele enuntate de acestia. Imi pare rau ca din cauza lucrurilor spuse intr-un anumit fel s-a divizat aparent societatea pentru un timp. Cred ca a fost o oprtunitate… aveau senzatia ca primim banii care erau trecuti estimativ in dosarul de candidatura, 48 de milioane de euro, era mare suma, si nu va fi atata pana in 2021. Mi s-a reprosat ca nu am facut apel deschis la propuneri de proiecte, dar noi trebuie sa respectam un calendar, era programat pana la finele anului trecut. L-am facut, dintre contestatari, cred, ca unul a venit, dl Iepan cu un proiect foarte bun. A fost un apel deschis la propuneri de idei de proiecte… Au fost 71, 72 de proiecte si au castigat 23, pentru ca nu au corespuns unui nivel cerut prin concurs. Comisiile de selectie au fost din afara echipei, 3 comisii de experti independenti, cu cate un coleg care sa-i ghideze pe baza procedurilor. Eu nu am participat la selectie. A fost un apel deschis, ultracorect, din punct de vedere procedural, dupa standarde europene. Probabil se va repeta, nu stiu cand, in functie de finantarile pe care le vom primi„, a explicat Simona Neumann.

Presedintele executiv a vorbit in INTERVIURILE TIMISOAREI si despre programul pregatit pentru 2019.

Anul acesta vrem in primul rand sa continuam niste proiecte mari incepute anul trecut, Memoriile Cetatii, de asta data concentrat pe Revolutie, dat fiind faptul ca se implinesc 30 de ani. Apoi Bega va continua, ca trebuie sa creasca pana in 2021. Vom avea un alt spectacol pe Bega fata de cel de la Podul Modos de anul trecut. Apoi Lumina unei piete, anul trecut am avut in Libertatii, anul acesta va fi in Unirii, iar in 2020 in Piata Victoriei, pentru ca in 2021 sa fie in toate cele trei. Vom lucra cu cateva cartiere: in Traian anul acesta, cu cateva proiecte, avem apoi cele care vizeaza comunitatea romanilor din Serbia, Vizibil invizibil, care sa se intinda intre granite, e unul care a fost anulat anul trecut, ca n-am avut bani, si l-am amanat pe anul acesta. Apoi Teatrul ca rezistenta, un proiect de recuperare a arhivelor teatrelor, cum au opus rezistenta regimului comunist. Vom avea arhive digitale, lucram cu Politehnica la aceste arhive care sa stocheze istorie orala despre Timisoara, informatii turistice, sa pregatim si digital anul 2021, sa aratam ca sunte un oras al IT-ului”, a mai spus presedintele executiv al TM2021.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Rahatii de la guvernare nu au de gand sa sustina Timisoara2021, le sta orasul asta in gat.
    Consiliul Judetean, condus de sinistri din partidul de hoti, nu vrea sa sustina Timisoara2021. Au avut 200 de milioane de lei, banii timisenilor pe care nu au fost in stare sa-i investeasca in dezvoltarea judetului. Puteau sa ajute Timisoara2021 cu cateva milioane dar nu vor sa ajute orasul, ca doar nu face parte din judet…
    Astia sunt pesedistii, niste sinistri care pun interesele lor si ale partidului mai presus de localnici, mai presus de orice.
    In curand veti disparea, vine ziua votului!

  2. In curand se va demola si stadionul Dan Paltinisan.E prea atractiva zona pentru imobiliare,asa ca luati-va gandul de la tot.Dormi linistit romane,tara fura pentru tine.