Vine canicula! Conditiile de lucru pe care trebuie sa le asigure angajatorii cat timp temperaturile raman ridicate. Anuntul ITM Timis

FOTO: ebihoreanul.ro

Daca in acest final de saptamana temperaturile sunt normale, de la inceputul celei care urmeaza acestea vor creste.

CITESTE SI: Vrei o meserie de viitor? Hai la Universitatea de Stiintele Vietii Regele Mihai I din Timisoara! 

Meteorologii spun ca in zonele de campie se va inregistra canicula si va aparea disconfortul termic.

De saptamana viitoare in prim-plan va reaparea aspectul termic, pentru ca vorbim din nou de un val de caldura, de temperaturi foarte ridicate ce vor depasi in zonele de campie 35 de grade. Desigur, temperaturile resimtite vor fi mai ridicate fata de acestea si totodata disconfortul termic va fi in crestere. Indice de temperatura-umezeala va atinge si posibil va depasi pragul critic de 80 de unitati„, a transmis meteorologul Oana Paduraru pentru antena3.ro.

Pe perioada de canicula si angajatorii vor trebui sa respecte anumite reguli.

Conform legii, fiecare angajat trebuie sa primeasca minim doi litri de apa pe zi si sa ii fie redusa activitatea in aer liber. Astfel, perioadele de lucru trebuie alternate cu cele de repaus, in locuri racoroase, iar atunci cand lucreaza sub cerul liber, muncitorii trebuie sa primeasca echipamente adecvate temperaturilor de afara. De asemenea trebuie asigurate si dusuri.

In cazul in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, ei sunt obligati sa reduca programul de lucru sau sa il modifice.

Conform art.6 din OUG 99/2000
(1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 (A) și 5 (B) vor lua, de comun acord cu reperezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru,
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00,in cazurile prevazute la art.4;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

(2) Masurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1).”, transmit reprezentantii ITM Timis.

De asemenea, in cazul unor incidente din cauza temperaturilor extreme, angajatorii sunt obligati sa asigure primul ajutor si transportul angajatilor pana la spital.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.