Noutati :

Vin mai repede primele tramvaie noi la Timisoara, fabricate in Turcia. Anuntul sefului Directiei de Dezvoltare din Primaria Timisoara, Culita Chis

5 mai, 2020 - 12:59 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
7

TIMISOARA. Primul tramvai electric produs de turcii de la Bozankaya Otomotiv ajunge la Timisoara cu mult inainte de termenul prevazut in contract. Este anuntul sefului Directiei de Dezvoltare din primarie, care spune ca in toamna vom avea deja prima garnitura.

CITESTE SI: Timisoara va avea 16 noi statii de incarcare pentru masini electrice. Lista cu locurile unde vor fi amplasate

„In luna octombrie o sa vina primul tramvai, iar peste obligatiile contractuale, in 2021 vor fi furnizate toate celelalte. Se vor face eforturile pentru a fi livrate inainte de termen. Pana vineri, documentatia, care este deja aprobata, respectiv proiectul tehnic cu detalii care a fost aprobat luni, va ajunga la Autoritatea Feroviara Romana in vederea demararii procedurii de omologare”, a precizat Culita Chis, directorul Directiei Generale de Drumuri, Poduri, Parcaje si Retele de Utilitati din cadrul Primariei Timisoara.

In plus, 30 de milioane de euro au fost aprobati ca finantare suplimentara a proiectului de innoire a parcului de tramvaie, astfel ca, in total, 21 de garnituri de capacitate mare si cu o autonomie de peste 60 de kilometri vor circula, in final, pe liniile din Timisoara.

„Eu ma bucur ca toate cele 3 contracte au fost finantate din bani europeni si vor avea un impact foarte mare. Acest tip de finantare se incadreaza in zona de mobilitate, care isi doreste sa creasca mobilitatea transportului in comun si contribuie la reducrerea poluarii in oras. Ma bucur si de faptul ca licitatia este facuta si nu mai trebuie sa asteptam, dupa semnarea contractului. Anul acesta vom avea si primul tramvai, urmand ca anul viitor sa avem si mai multe”, a spus Sorin Maxim, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Vest.

In acelasi timp, acesta a anuntat ca, in parteneriat cu o universitate din Londra, a fost lansat un studiu online care sa masoare perceptia calatorilor asupra modului in care se desfasoara transportul in comun in Timisoara, dar si despre lucrurile pe care si le doresc a fi imbunatatite.

Va reamintim, noile tramvaie ce vor ajunge la Timisoara vor fi articulate, cu podea coborata, actionate prin invertoare si motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la retea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (montata in tramvai), cu post de conducere la un singur capat si usi de acces pe partea dreapta fata de directia de mers. Proiectul prin care s-a castigat finantarea europeana a fost impartit in 3 etape, fiecare dintre ele cuprinzand cate 7 garnituri. Astfel, odata cu semnarea ultimului contract, ce a avut loc in 5 mai, la Timisoara vor ajunge 21 de tramvaie noi, produse de turcii de la Bozankaia Otomotiv.

Valoarea totala a fiecarei garnituri se ridica la 9.736.875 lei, fara TVA.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Bine mai hotomanilor, din Romania, de la Arad, nu puteati cumpara? Asa vreti sa dezvoltati tara? Ce zici patrihotule de Robu?

  2. Europenii astia sunt tampiti, Prevad o destramare a uE. Pai tocmai in Turcia v-ati dus cu banii europeni? Idiotii de nemti fac in (au facut) in China trenuri de mare viteza in 2000. Acum fac singuri. Asa va trebuie! Va duceti sa-i dezvoltati pe aia care acum va arunca virusul. Mai un pic si arunca si turcii iataganul pana la Viena. S-a dus dracului civilizatia occidentala si numai datorita imbecilitatii unora care nu s-au saturat de castiguri cu forta de munca ieftina.

  3. La ce naiba va trebuie 60 km autonomie de la retea? Sa faca tramvaiul 7 ture fara curent de la retea de la un capat la altu al orasului? Si daca are pe traseu in fata sa tramvaie clasice? Ce face atunci garnitura turceasca? Sare peste?…

    • noile tramvaie ce vor ajunge la Timisoara vor fi articulate, …. Daca arata ca cele din poza, compusa din 5 segmente articulate, ma intreb daca in punctele cheie Pta Traian, Pta Maria, Pta 700 vor putea lua curba. Sper sa gresesc si atunci omi cer scuze in avans.

  4. Sper ca schimbati schema asta penibila de doua culori in valuri … Nici n-o sa se vada de la orisice distanta ca-s tramvaie noi…

  5. Dacă era contractat o firma din România sau măcar din UE ,eu nu cred că nu era finanțată de UE,Alicia sunt aranjamente,parcă tramvaiele recondiționate la Pașcani cam tot atâta au costat

  6. Sa ii fie rușine primarului ca nu a cumpărat tramvaiele care se fac în România, aceeași problema o avem și noi cu doamna Firea în București, normal dacă le or fi promis turcii câte o vila în Antalia de ce sa cumpere lucruri românești sau euro?