Noutati :

Veste fabuloasa. Aproape toate localitatile din Timis vor fi legate la gaz. Anuntul Consiliului Judetean Timis. Video

7 noiembrie, 2018 - 02:34 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. 70 de localitati din Timis, adica peste 200.000 de locuitori din cinci mari zone ale judetului, vor fi beneficiarii celui mai indraznet proiect al CJ Timis. Este vorba de o retea de alimentare cu gaze naturale care sa acopere, practic, intreaga suprafata a judetului.

CITESTE SI: In premiera in Timisoara se amenajeaza un loc in care vor fi ingrijiti timisoreni aflati pe patul de moarte, de care familiile nu se pot ocupa. Vom avea primul centru de ingrijiri paliative de stat 

Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra. Comunele si orasele s-au constituit in Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) si cu ajutorul acestora se va demara proiectul.

Sunt cinci astfel de Asociatii:
– ADI Vest – deserveste 78.000 de locuitori din 22 de comune si orasele Jimbolia si Sannicolau Mare
– ADI Nord – deserveste 32.000 de locuitori din 8 comune si orasul Recas
– ADI Centru – deserveste 25.000 de locuitori din 9 comune
– ADI Est – deserveste 35.000 de locuitori din 15 comune si orasul Faget
– ADI Sud- deserveste 44.000 de locuitori din 13 comune si orasele Deta si Gataia

CITESTE SI: Se ‘da cu verde’ pe noile piste de biciclete de pe un bulevard din Timisoara. Reprezentantii Primariei, despre vopsea: ‘Are aderenta foarte buna si e omologata’ 

La toate aceste Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara a aderat si Consiliul Judetean Timis. Impreuna, CJ Timis si aceste primarii, urmeaza sa inregistreze la Tribunal asociatiile care, la randul lor, se vor ocupa de intocmirea studiilor de fezabilitate (SF). Aceste SF-uri vor fi transmise Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru avizare, apoi proiectul se va regasi pe lista de investitii a Ministerului Economiei si Transgaz.

Au fost aprobate in Consiliul Judetean Timis si Consiliile Locale ale primariilor aceste Asociatii. La momentul finalizarii strangerii hotararilor se depune la instanta pentru obtinerea actului constitutiv al asociatiei. Apoi masura numarul unu de realizat e intocmirea studiului de fezabilitate pe zona de raspundere, SF care va da posibilitatea traseului conductei privind transportul de gaze naturale, va da numarul de beneficiari si valoarea estimativa a lucrarilor. Dupa aceea, studiul de fezabilitate va fi transmis ANRE pentru avizare, apoi Ministerului Economiei si Transgaz pentru a cuprinde pe lista de investitii realizarea conductei de gaze naturale. ADI va scoate la licitatie si distributia de gaze naturale. In 2019 speram sa fim prinsi pe lista de investitii a Transgaz„, a declarat Calin Dobra.

Mai sunt localitati, printre care orasul Ciacova, care nu au aderat la aceste Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara, pot adera pe viitor. Unele dintre ele nu au aderat pe motiv ca au facut deja studii de fezabilitate si demersuri, pentru introducerea retelelor de gaz, pe bani din bugete locale.

Liderul CJ Timis spune ca la sfarsitul lunii noiembrie – inceputul lunii decembrie ar putea fi rezolvate in instanta toate documentele, apoi se va demara studiul de fezabilitate. In cel mult trei luni acest SF ar putea fi finalizat, iar in anul viitor proiectul poate fi cuprins la finantare.

Mai urmeaza ca Transgaz sa decida si cu care dintre cele cinci zone va demara proiectul.

VIDEO: Remus GradinariuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...