Vasile Sirli, banateanul director muzical al Disneyland Paris: Imi doresc sa vin la Timisoara. De ce nu lucreaza cu orchestre din Romania

TIMISOARA. De aproape trei decenii muzica sa este ascultata de milioane de oameni care trec pragul faimosului parc Disney de la Paris, iar pentru o saptamana s-a intors in orasul care i-a marcat tineretea, asa cum ii place sa spuna.

Cand il asculti pe Vasile Sirli iti dai pur si simplu seama ca omul pune pasiune in tot ceea ce face, vorbeste cu mare drag despre cei cu care a lucrat de-a lungul anilor si despre meseria sa, si cu toate ca de trei decenii traieste in Franta, inima i-a ramas la Timisoara.

A revenit acasa pentru o scoala de vara la Universitatea de Vest ce a avut ca tema leadership-ul cultural, pentru a impartasi tinerilor din experienta sa.

M-am intors in orasul primei tinereti cu mare drag, raspunzand unei invitatii primita de la Constantin Chiriac, descoperind aici o echipa absolut extraordinara, cu domnul Ovidiu Megan, cu domnisoara Alina Mazilu si toti cei din jurul dansilor, pentru ca este o intreaga echipa. Spun aceste nume pentru ca le cunosc, dar mi se pare ca o asemenea organizare, o asemenea decizie de a pune tineri intr-o sala impreuna cu cativa un pic mai cunoscatori in anumite domenii mi se pare un lucru benefic pentru societatea culturala romaneasca contemporana, pentru viitorul ei, si sper ca aceasta scoala de vara sa aiba viata lunga, sa se repete aceste stagiuni de formare si sa vedem rezultatele in viitorii ani„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Vasile Sirli, directorul muzical de la Disneyland Paris.

In cei aproape 30 de ani de munca la Disney, Vasile Sirli a lucrat cu multi muzicieni cu nume mari, printre care s-au aflat si doi romani. Regretatul maestru Adrian Enescu si timisoreanul Doru Apreotesei au fost cei doi artisti din tara noastra care au colaborat cu Vasile Sirli.

Directorul muzical de la Disney nu a lucrat insa pana acum cu orchestre din Romania, deoarece acestea nu se ridica la exigentele impuse de el, si, in multe cazuri, sumele cerute de muzicienii nostri nu sunt deloc rezonabile.

Am dorit sa lucrez in Romania si am rugat prieteni pe care ii cunosteam la marile ansambluri din Romania, le-am trimis inregistrari facute la Paris, la Londra, Praga, Budapesta, trimitand bugetele reale, adica ascultand calitatea muzicala a ceea ce am inregistrat si in acelasi timp cat m-a costat, in cat timp am facut acest lucru. Asta s-a intamplat la inceput, chiar in anii ’94, ’95, ’96, am continuat si in ’98 si ’99, sperand ca intr-o zi sa pot veni la Bucuresti, pentru asta indeplinind mai multe conditii. E o chestiune de studiouri de inregistrare. Trebuie sa fii impecabil. Orchestre foarte bune as fi gasit, nu era niciun fel de problema, pentru ca eu cred in calitatea lor, dar nu am gasit niciun raspuns din punct de vedere al posibilitatii de a realiza ceea ce voiam, pentru ca eu cred ca era o chestiune bugetara… Muzicienii din Romania cred ca preturile oferite  sunt mult mai mari, asa ca cer prea mult si este imposibil sa lamuresti o productie, de ce vii in Romania, nefiind banul meu, eu gestionand banul altcuiva. Mi-a fost imposibil. Nu am avut argumente. Argumentul calitatii nu este suficient pentru ca este acelasi in alta parte„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Vasile Sirli, directorul muzical de la Disneyland Paris.

Cu toate ca recunoaste ca orchestrele romanesti sunt foarte bune, Vasile Sirli spune ca sunt alti factori care il impiedica sa lucreze in Romania.

Am continuat sa lucrez acolo unde aveam garantia ca la ora 9.00 dimineata incepe lucrul, ca la sfarsitul zilei am ceea ce imi doresc, nu pentru mine, ci pentru cel pe care il reprezint, pentru productia muzicala si artistica respectiva… Orchestre ar fi fost capabile, nu am niciun fel de dubiu, cu  unele conditii: sa accepte rigoarea muncii, cu alte cuvinte sa vina foarte bine pregatiti, sa se inlocuiasca muzicienii din orchestra, cei care nu au o foarte buna lectura la prima vedere, sau daca nu au o foarte buna lectura la prima vedere, sa studieze partitura bine inainte de inregistrare, pentru ca exista un minimum de minute de inregistrat intr-o sedinta de lucru. Daca sedinta de inregistrat are 3 ore, trebuie sa ai macatr 5 minute de muzica inregistrata la gata. Daca ai 4 ore de inregistrare, poti sa ajungi la 7 minute. Exista orase in lume in care poti sa faci 20 de minute de muzica inregistrata prin faptul ca muzicienii se concentreaza, prin faptul ca ei nu fac comentarii intre prizele de sunet. Nu am avut niciodata pretentia asta de a face 20 de minute in 4 ore, am avut pretentia de a se face 5 minute valabile in 3 ore sau 7 minute in 4 ore„, a spus Vaseile Sirli pentru opiniatimisoarei.ro.

Directorul muzical de la Disney nu ar refuza si realizarea unui spectacol la Timisoara in 2021, insa si acesta trebuie facut in anumite conditii.

Imi doresc sa vin. Problema este dupa aceea o chestiune concreta. E o chestiune de perioada, de subiect, de cine si cum face, daca sunt persoana justa. In general spun si nu este din falsa modestie, daca simt ca nu sunt persoana justa, eu recomand pe altcineva. Este o chestiune de afinitati. O echipa cand se formeaza este ca si grija unei casnicii. Trebuie sa fii foarte atent in ce intri si daca poti intr-adevar sa fii de folos. Raspunsul este da bineinteles. Ma intereseaza intotdeauna proiectele sunt deschis la propuneri, cred insa ca vor trebuie sa se indrepte toate aceste manifestari la noile generatii, la cei foarte tineri, pentru a creste, pentru a-si gasi un renume si sa prinda aripi pentru proiectele viitoare. Sper sa fie foarte multi tineri in aceste proiecte… Timisoara sa aiba puterea de a lua decizii radicale pentru a-si imbunatati radical modul de viata, de circulatie, de gesturi culturale, de a decongestiona orasul, de a fi mai increzator in ceea ce au de facut si mai ales sa isi poata rezolva problemele cele foarte mari, foarte complicate, cu renovarea imobilelor din oras. Ar putea sa fie un oras absolut extraordinar, de mare turism, in sensul cel mai frumos al cuvantului„, a mai spus Vasile Sirli.

Vasile Sirli s-a nascut la Varias si a fost absolvent al Liceului de Muzica si Arte plastice de la Timisoara, avand ca specializare pianul. In 1967 a fost admis la Conservatorul din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1972. Dupa absolvire lucreaza ca redactor la Editura muzicala, dupa care din 1980 devine director artistic la Electrecord.

In 1986, dupa o vizita in Franta, Vasile Sirli se stabileste acolo, iar de la inceputul anilor ’90 este angajat de Disneyland Paris pe postul de director muzical, unde timp de 30 de ani a realizat sute de spectacole.

In cariera, Vasile Sirli a produs si muzica de film, printre productiile la care a colaborat numarandu-se „Un echipaj pentru Singapore”(1981), „O lumina la etajul zece”(1984), „Morometii”(1987) sau „Undeva in Palilula”(2012).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.