Vant din pupa pentru vaporase pe Bega, la Timisoara. Momentul in care pornesc in cursa. Oficial, solutia ajunge pe masa Guvernului

TIMISOARA. Vom circula cu vaporasele pe Bega, in scurt timp. Este anuntul primarului Nicolae Robu, dupa ce proiectul de hotarare pentru infiintarea Regiei Autonome „Administratia Canalului Navigabil Bega” a fost postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, unde se afla in dezbatere.

CITESTE SI: Atentie, soferi! Se inchide pentru o luna strada Popa Sapca, la Timisoara. Cand se opreste traficul

Iar acum, primarul Timisoarei da asigurari ca, pana in 10 mai, hotararea va fi adoptata de Guvern, iar dupa aceea, vom circula cu vaporasele pe Bega.

„Proiectul de hotarare de Guvern este pe site-ul Ministerului Transporturilor si cred ca pana in 10 mai va fi adaoptata. Va fi pe alta legislatie, pe care, dupa cate am vazut eu, a identificat-o Ministerul Dezvoltarii Regionale. Am primit o instiintare cu tot conceptul pe care l-a indicat Ministerul Dezvoltarii. A fost o deschidere si la Ministerului Transporturilor si s-a ajuns in aceasta situatie. Eu le-am spus celor cu care am interactionat ca de la Primaria Timisoara vor avea sprijin total. Spatiul (sediu pentru regia de administrare a canalului, n.r.) il dam in regim de comodat si vom ajuta cu tot ce putem. Estimez ca spre sfarsitul lunii Mai vom putea circula”, a spus primarul Nicolae Robu.

Pe de alta parte, potrivit directorului Administratiei Bazinale a Apelor Banat, infiintarea acestei Regii pana la sfarsitul lunii Mai, nu inseamna ca vom putea circula efectiv cu vapoarele.

„In principiu, in momentul in care se aproba proiectul pentru constituirea autoritatii, am putea circula. Va trebui ca autoritatea asta sa emita un…eu stiu cum se va numi, certificat, autorizatie care se elibereaza catre Primaria Timisoara pentru a putea incepe. Autoritatea asta se va constitui cu personal, inclusiv cu oameni pentru interventii, pentru accidente. O sa dureze putin constituirea autoritatii. Eu zic ca pana la sfarsitul lunii mai, iunie…normal, in iunie ar trebui sa circulam deja. Nu e chiar sigur sfarsitul lunii mai, dar, ma rog, e bine daca se realizeaza. In momentul in care s-a oficializat nu mai riscam sa pierdem banii (6 milioane de euro, fonduri europene, n.r.)”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin, directorul Administratia Bazinala de Apa Banat.

Potrivit proiectului de hotarare postat pe site-ul ministerului Transporturilor, patrimoniul Regiei va fi de 20.000 de lei.

CITESTE SI: ‘Scenariul in care Nicolae Robu n-ar mai candida este unul apocaliptic pentru PNL Timis’. De ce nu se antreneaza nimeni pentru o candidatura liberala la Primaria Timisoara

Timisoara risca sa dea banii inapoi Uniunii Europene – 6 milioane de euro – bani cu care a fost finantat proiectul de reabilitare a malurilor Begai, daca pana in 30 iunie vaporasele nu efectueaza curse de transport in comun.

Vaporasele, 7 la numar, au fost achizitionare de Primaria Timisoara in cadrul proiectului european in urma caruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega, insa, ca acestea sa si poata circula, conform proiectului, ca transport in comun, este nevoie de introducerea unei noi reglementari la nivel national.

Ambarcatiunile au costat aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Vor circula fara pasageri, pe banii contribuabililor.

 2. Ce se va intampla cand vor trece 2 vaporase unul pe langa altul in portiunea ingusta a canalului, in amonte de pasarela cu lacate? Adancimea canalului va permite astfel de manevre? Malurile canalului sunt suficient de consolidate astfel incat sa permita regimul ciclic de solicitare cauzat de trecerea a 7 vaporase cca 180 de zile/an? Ce se va intampla cu celelalte ambarcatiuni care circula acum pe Bega?

 3. Sa speram ca „dupa atata a frig si ceata iar s-arata soarele”.
  Informatiile de tot felul pe „diverse canale de informare” ne duc „in ceata”, care apare insa de regula toamna.
  „om trai si ‘om vedea” a zis si orbul!

 4. http://m.mediafax.ro/economic/cum-arata-primele-autobuze-electrice-care-vor-circula-in-romania-vehiculele-sunt-produse-in-fabrica-solaris-din-polonia-foto-17156701

  – AUTOBUZE ELECTRICE – Pret cat 2 vaporase, sau cat un tramvai reconditionat, circula tot timpul anului si pe orice traseu, cu 80 de calatori la bord, nu au nevoie de personal specializat
  – Si mai radea lumea de Emil Boc

 5. La cat personal trebuie platit degeaba de acum inainte din bugetul timisorenilor, cred ca iesim mai ieftim daca returnam banii la UE.