Va fi pus in valoare singurul sanctuar neolitic din Romania. Se ridica un nou muzeu langa Timisoara, cu bani europeni

TIMIS. Timisenii, dar si turistii vor putea cunoaste mai bine unul dintre cele mai importante situri arheologice din Romania, aflat in Timis, sanctuarul neolitic de la Parta.

CITESTE SI: Spectacol pe Bega, langa Timisoara. Ecluza si barajul stavilar de la nodul hidrotehnic Sanmihaiu Roman, se pregatesc de receptie dupa reabilitare. Filmare aeriana 

In localitatea cu acelasi nume, la aproape 20 de kilometri de Timisoara, urmeaza sa fie construita o cladire ce va adaposti  vestigiile gasite de-a lungul anilor in sanctuarul ce dateaza de aproape 6 milenii. Viitorul muzeu va fi amenajat pe un teren din centrul comunei Parta, in vecinatatea primariei.

Muzeul va avea un etaj si va prezenta publicului o replica a sanctuarului are se afla printre putinele din Europa

Vor fi amenajate si spatii dedicate activitatilor de cercetare, curatare, conservare, inventariere a decoperirilor ce vor fi facute in viitor de arheologi, dar si sali pentru depozitarea artefactelor.

Este un moment foarte important pentru Muzeul National al Banatului, dar si pentru intreg judetul. Odata finalizat, punctul muzeal de la Parta va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Judetean Timis vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parta”, spune managerul Muzeului National al Banatului, Claudiu Ilas.

Etajul va fi destinat in totalitate vizitatorilor, iar accesul se va face cu ajutorul unei scari.

Spatiul expozitional este impartit in trei incaperi: sala mare care prezinta o cursiva cu vizibilitate spre sanctuar, iar din sala mare se poate trece in celalalte doua incaperi de tip vagon. Spatiul si circuitul expozitional vor fi amenajate in baza unui desfasurator de expozitie intocmit dupa standardele muzeografice moderne. Tot din sala mare se face accesul in camera de proiectie destinate vizitatorilor„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Termenul de executie este de 9 luni, valoarea proiectului este de 405.932,73 euro, suma provenita din fonduri europene, prin Programul Interreg România – Republica Serbia. Firma care va realiza obiectivul, desemnata in urma licitatiei publice, este SC CONSTRUCTIM S.A.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. obs ca toate localitatiile care nu sunt conduse de USR se dezvolta, atrag fonduri UE. Timisoara si Dumbravita sunt blocate la nivel de Primarie.

  2. Si eu observ ca aceste localitati contribuie major la bugetul national si guvernul pnl si alin nica fac tot posibilul sa priveze de fonduri localitatiile user

  3. Si eu observ ca aceste localitati contribuie major la bugetul national si guvernul pnl si alin nica fac tot posibilul sa priveze de fonduri localitatiile usr

    • Si eu obs ca dv nu observati ca pt acest proiect s-au atras fonduri UE. Nu cred ca PMT sau Primaria Dumbravita au atras fonduri UE si nu au avut bani de cofinantare. Si cu scuzele de rigoare Timisoara are al 3-lea buget ca marime din tara, iar Dumbravita este ceea mai bogata localitate rurala din tara si nu datorita USR. In concluzie daca Timisoara cu un buget sub cel din Oradea de ex nu se dezvolta ba din contra regreseaza se numeste proasta administratie.