Noutati :

Va fi dezastru. Timisoara risca sa ramana fara dezinsectie si anul asta, desi primarul anuntase semnarea contractului cu castigatorul licitatiei. Acesta a fost contestat de o companie in vizorul DNA pentru spaga

25 februarie, 2019 - 02:19 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
9

TIMISOARA. Anuntata cu surle si trambite de catre primarul Nicolae Robu inca din luna septembrie 2018, semnarea contractului de dezinsectie si deratizare in Timisoara pe 4 ani, cu firma Deraton, in fapt nu s-a intamplat.

Firma timisoreana a fost declarata castigatoare a licitatiei pentru serviciile de dezinsectie si deratizare, insa contractul nu a mai apucat sa fie iscalit, pentru ca una dintre firmele participante la licitatie a contestat castigatorul.

La licitatie au participat 3 firme, iar pe primul loc s-a clasat Deraton, firma care s-a mai ocupat de acest serviciu la Timisoara, fara sa fi avut vreodata reclamatii. Pe locul 2 s-a pozitionat o firma din Ploiesti, Coral Impex, iar a treia a iesit o firma din Deva, DD Chim.

Firma Coral Impex, din Ploiesti, “abonata” la CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) a facut contestatie sustinand ca reprezentantii Deraton nu ar fi respectat caietul de sarcini impus de Primarie. Mai exact, una dintre cerintele prevazute in documentatie, care se referea la cantitatea de insecticid folosita pentru stropirile impotriva insectelor.

Cu toate acestea, cei clasati pe primul loc, Deraton, spun ca problema a fost una de interpretare a avizului sanitar, respectiv a indicatiilor de utilizare a produsului CY10, insecticid.

„A fost o chestiune de interpretare. Eu am prevazut un produs care avea aviz si pentru specifiicatiile concentratiei solutiei de lucru. Respectiv daca se utilizeaza un echipament ULV – Ultra Low Volume – se dilueaza in concentratie de 2-3 % in apa sau glicol, utilizand un litru de solutie pentru a trata o suprafata de 2500 metri cubi sau 1000 de metri patrati. Comisia nu a tinut cont de randamentul echipamentului IGEBA U15HD-M generator de aerosoli. Acest echipament genereaza picaturi de 30 de microni pentru 90% din cantitatea de solutie de lucru emisa si are un consum intre 0,5-4 litri solutie de lucru pe hectar, in functie de diuza de calibrare a dozei per hectar. Noi am folosit diuza de un litru per hectar.

Daca sunt 30 de ml la 1000 mp, atunci nu e bine. Explicit, echipamentul de mai sus are un consum foarte redus si picaturile mult mai mici. In aceste conditii, picaturile plutesc mai mult in aer, ceea ce favorizeaza contactul mai indelungat al insectelor tinta cu insecticidul, marind randamentul dezinsectiei!

Rezervorul echipamentului pe care il folosim are 60 de litri de solutie de lucru. Daca in 60 de litri de apa introduc 1,8 litri de produs CY 10, acest lucru inseamna o concentratie de 3%. Iar 3% este scris si in aviz. Procentul e perfect corect. In Ordinul 82 revizuit scrie ca orice litigiu tehnic se rezolva prin Institutul Cantacuzino. Conjunctura a facut ca, pe sfarsit de an, demersurile facute de firma pentru obtinerea punctului de vedere al Institutului Cantacuzino sa intarzie raspunsul primit si, in acelasi timp, a dus la depunerea intarziata a concluziilor care imi confirmau punctul de vedere de catre Institut.

Consider ca a fost o eroare neintentionata din partea Comisie de evaluare a dosarelor si probabil ca, datorita faptului ca in unele avize se da consumul in procente, iar in altele in doza de aplicare, a dus la acest rezultat. Din pacate am fost victima acestor inadvertente.

Comisia nu a tinut cont de acest lucru. Daca foloseam substanta cum a tras concluzia comisia de evaluare, atunci ar fi fost un procent de 30% in cei 60 de litri de apa, acest lucru ar fi insemnat 18 litri de produs CY 10, ceea ce ar fi dus la incalcarea unei cerinte de fond si anume protejarea mediului si ar fi fost un mare pericol pentru populatie”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Leonard Roman, directorul Deraton.

Odata ce firma Deraton a fost descalificata, Coral Impex din Ploiesti a trecut pe primul loc, iar compania din Deva a ocupat locul secund. Astfel, din postura de pierzator al licitatiei, compania DD Chim SRL, din Deva, a contestat, la randul ei, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, noul “castigator”, Coral Impex din Ploiesti.

„Noi am contestat substantele de dezinsectie pe care le-a ales pentru aviotratamente, proceduri ce trebuie realizate de 4 ori pe an, respectiv 13.200 de hectare pe tratament. Substanta pe care ei au propus-o nu este pentru aviotratament, ci este pentru zonele verzi. Pentru tratamentele la sol se foloseste un anumit tip de diuze, care au o raspandire de pana la 25-30 de metri, iar pentru aviotratament trebuie ca raspandirea sa aiba efect de la 300 de metri inaltime. Aceasta substanta este si mai scumpa si are o zona de aplicare mai mare la hectar”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Veres Csaba, reprezentantul companiei din Deva.

Firma Coral Impex din Ploiesti, cu o gramada de contracte cu statul, acuzata de DNA ca ar fi dat spagi uriase in primarii ca sa prinda lucrari

Cu doar 200 de angajati, dupa cum se arata pe site-ul de prezentare al companiei, firma Coral Impex face ‘minuni’ si alunga tantarii, mustele si sobolanii in zeci de orase din tara de ani buni, pe zeci de milioane de euro.

Insa, intrebat cu cati oameni lucreaza efectiv in teren, managerul Coral Impex Alexandru Badea a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca acesta este un secret al companiei, pe care nu il poate dezvalui, pentru a nu fi… atacat de concurenta. Cu toate acestea, da asigurari ca numarul angajatilor tuturor companiilor de profil din intreaga tara se ridica la doar 30% din totalul de angajati pe care ii are Coral Impex si ca peste tot pe unde are contracte, suplimenteaza numarul muncitorilor peste cel prevazut in caietul de sarcini. Totul, fara sa ceara vreun leu in plus.

“Angajatii ii impartim, nu pot sa va spun cum imi fac metodologia de lucru. Astia (n.r. – primariile) nu stiu sa faca un caiet de sarcini. Nu e chestia ca profitam de caietele de sarcini prost facute. Dar, daca imi cere 6 oameni in caietul de sarcini, eu vin cu 18, si atunci fac treaba intr-o zi, nu in 3. Daca adunam toti angajatii de la toate firmele din tara cunoscute de mine, nu fac nici 30% din Coral. Tot timpul am venit cu ceva in plus. Noi venim cu utilaje mai multe si cu angajati mai multi. Avem mult mai multi angajati, nu pot sa va spun cati, pentru ca e confidential. Peste tot ne ducem cu mai mult decat solicita ei in caietul de sarcini, pentru ca ei nu stiu sa intocmeasca un caiet de sarcini”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alexandru Badea, managerul Coral Impex.

In 2015 aveau loc descinderi DNA la mai multe primarii din Cluj, Alba, Salaj, Sibiu, Mures si Prahova, pentru verificarea contractelor cu firma Coral Impex din Ploiesti, privind activitati de deratizare, dezinsectie si dezinfectie.

Anchetatorii sustineau ca fostul presedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, condamnat deja pentru coruptie, ar fi primit mita de la patronul Coral Impex 70.000 de lei pentru un contract in scolile din judet. De altfel, in Cluj Napoca, doi functionari ai primariei au fost trimisi in judecata pentru ca ar fi luat spaga de la Coral. De la primaria Clujului, in ultimii aproape 10 ani, firma a incasat pentru servicii DDD peste 15 milioane de euro. Detalii AICI.

Pe cand era primar la Slatina, Darius Valcov, actualul consilier al premierului Viorica Dancila, judecat pentru spaga, i-a incredintat firmei Coral Impex contractul de servicii DDD in oras pe 20 de ani.

La Ploiesti, Cluj, Slatina sau Alba Iulia, Curtea de Conturi a descoperit ca, dupa preluarea serviciului de dezinsectie la un pret imbatabil de catre Coral Impex, primariile au incheiat nenumarate acte aditionale prin care suplimenteaza ilegal platile catre aceasta firma. Astfel ca in unele cazuri s-a ajuns la depasirea financiara a contractului si cu 270%. Detalii AICI, AICI  si AICI.

Pe de alta parte, managerul Coral Impex sustine ca niciuna dintre primariile cu care a avut contract nu s-a declarat nemultumita de serviciile prestate, ci din contra.

“Aceste informatii sunt specifice concurentei. Ne contesta toata lumea pentru ca suntem pe primul loc. Nu exista nicio primarie in care sa se planga cineva de serviciile noaste. Nici macar Bucurestiul nu poate sa se planga. S-ar putea sa se lase cu niste plangeri penale din partea Coral pentru anumite situatii pe care le-am vazut si sunt tendentioase fata de noi. Nu vor putea sa scape pentru ca sunt demostrabile.

Se poate trage o concluzie, in urma verificarilor DNA, Curtii de Conturi si Antifrauda. Noi participam in continuare la licitatii, deci e logic ca nu ne-au gasit nimic. Toate contractele noastre sunt in regula si totul este demonstrabil. Unele sunt calomnii, altele sunt erori.

Deocamdata nicio primarie nu s-a plans ca nu facem fata, nici macar Bucurestiul.. Noi am fost o firma care nu am fost dorita in Bucuresti. DNA a scris ca toate contractele Coral sunt in regula, nu am avut nicio evaziune fiscala. Dupa controlul DNA-ului noi am participat la licitatii si am castigat peste tot. Firma n-a avut absolut nicio problema cu DNA. O discutie asemanatoare am avut cu presa cand lucram la Bucuresti si imi spuneau ca sunt tantari. Nu eram platit, nu mi se dadeau lucrari…intr-un an si 4 luni am luat 60% din lucrari. Ii voi actiona in judecata. Am fost acuzat ca am omorat ratele. Cand am facut plangere penala au spus ca au murit de la dude. Era o chestie facuta de rauvoitori”, a completat pentru opiniatimisoarei.ro Alexandru Badea.

Primaria Bucurestilor il contrazice insa. In iulie anul trecut, primarul Capitalei, Gabriela Firea, ii trimitea o scrisoare deschisa patronului Coral Impex.

Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă nemulţumirea Primăriei Municipiului Bucureşti, partenerul dumneavoastră contractual, cu privire la efectuarea ultimului tratament de combatere a ţânţarilor, aflat în prezent în derulare.

Deşi, conform documentaţiei aferente contractului, aveţi obligativitatea menţinerii limitei de confort pentru cetăţeni, prin atingerea unui nivel scăzut al existenţei populaţiei de ţânţari, în ultima perioadă, sesizările primite de la locuitorii municipiului Bucureşti demonstrează exact contrariul.

Astfel, în ultima perioadă, la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Primăriilor de Sector, s-au primit numeroase sesizări scrise, apeluri telefonice, cât şi mesaje pe reţelele de socializare, cu privire la prezenţa masivă a ţânţarilor şi disconfortul pe care aceştia îl creează cetăţenilor din diverse zone ale oraşului.

În exprimarea nemulţumirii, avem în vedere şi condiţiile meteo nefavorabile de la începutul acestei luni şi până în jurul datei de 11.07.2018, dar nu putem să nu ţinem cont de faptul că, în calitate de operator al serviciului, aveţi obligativitatea de a identifica toate zonele problemă de pe raza oraşului, care trebuie evaluate şi tratate cu prioritate pentru a preîntâmpina, astfel, dezvoltarea necontrolată a populaţiilor de ţânţari„, se arata in scrisoarea Gabrielei Firea catre Coral Impex.

Sanse aproape zero sa inceapa dezinsectia la Timisoara. CNSC a respins contestatia, DD Chim merge in instanta

Cat priveste preluarea serviciului de dezinsectie si deratizare de la Timisoara, CNSC a respins contestatia DD Chim Deva, ca fiind tardiva. Cu toate acestea, reprezentantul companiei de dezinsectie si deratizare din Deva este hotarat sa isi caute dreptatea in instanta.

In tot acest timp, specialistii spun ca stropirile impotriva insectelor ar trebui sa inceapa cel tarziu in luna mai. Greu de crezut, cat timp castigatorul licitatiei nu poate fi inca desemnat, iar procedura este blocata.

Asadar, timisorenii vor cadea prada din nou mustelor si tantarilor, pentru ca, asa cum se intampla de mai bine de 4 ani incoace, primarul Nicolae Robu va invoca forta majora si va incheia cel mai probabil un nou contract de avarie, in care se va face iarasi dezinsectie doar partial.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Demisia , Demisia ,demisiaaaaa

 2. robule, esti cel mai mare rahat de om

  • Băi psihopatule iar te-ai trezit mâncând căcat sau ești FULL IDIOT nu ai citit articolul ?
   Dacă câștiga cei de la Coral Impex care sunt abonați la DNA cu probleme de corupție ce ai fi spus maimuțoi opărit ??

   • da, emojiule, atatia ani la rand a fost mereu ALTCINEVA de vina. la fel si cu orice alte „nerealizari” ale acestei „administratii” de tot rahatu’. traiesti bine in timisoara, asa-i?
    canta la alta masa, pemetistule, ca puti urat de tot. puti a robu, ca tare mult l-ai lins in fund.

 3. Robule, deja îmi este greață de tine. Dă-ți naiba demiși și lasă-ne!

 4. Robule, deja îmi este greață de tine. Dă-ți naiba demisia și lasă-ne!

 5. Robule,de ce dracu n-ai ramas in Japonia?

 6. l-as injura pe Robu dar nu are rost.
  Chestii de genul dezinsectii ar trebui sa tina de DSP pentru ca e pericol de imbolnavire a populatiei. in schimb sunt lasate pe seama licitatiilor care tot timpul sunt contestate si noi avem de suferit. mue Coral

 7. Si ratele mancau dude de pe lac plin de mac, mac, mac….. zise ”Ospatarul fără cap”.
  Parcul Brodei o fi plini de DUZI care fată dude.
  De fapt toată tărășenia e o ”DUDĂ”.
  Oare Alexandru Badea crede ca toata lumea este proastă???!!???
  E o calitate sa deții titulatura de prost, poate ajungi primar sau prim ministru.