Noutati :

Va costa aproape 3 milioane de euro pe km. A fost semnat contractul pentru supervizarea lucrarii de constructie la Centura de Sud Timisoara. Harta traseului final

16 ianuarie, 2020 - 09:12 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
12

TIMISOARA. La mai bine de un an de la iscalirea contractului pentru construirea Centurii de Sud la Timisoara, a fost semnat miercuri si cel pentru supervizarea lucrarii, proiectare si executie. Aceasta dupa ce traseul a fost revizuit pentru realizarea mai multor drumuri de acces/descarcare spre comunele periurbane.

CITESTE SI: Banii pe care ii primim in 2020 pentru Centura Timisoara Sud, documentatia la Autostrada spre Belgrad si descarcarea de pe A1 la Sanandrei

Opiniatimisoarei.ro va prezenta in decembrie, in premiera, ultima varianta a celui mai asteptat proiect de infrastructura al Timisoarei.

Miercuri, 15 ianuarie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul „Supervizarea proiectării și execuției Variantei de ocolire Timișoara Sud” cu Asocierea VENTRA PROJECT MANAGEMENT SRL – UTIBER Kozuti Beruhazo Kft. Valoarea contractului este de 6.433.626 lei fără TVA„, anunta reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.

Lungimea totala a soselei de centura, cu cate o singura banda de circulatie pe fiecare sens, este de 25,69 km, iar castigatorul licitatiei este firma TIRRENA SCAVI SpA. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, echivalentul a 58 milioane euro fara TVA, avand un cost/km de 2,25 milioane euro fara TVA, adica aproape 2,7 milioane euro cu tot cu TVA.

Guvernul abia in urma cu putin timp a dat hotararea prin care a alocat banii pentru exproprieri, iar in ceea ce priveste suma alocata pentru 2020 prin buget, aceasta este de 40.555.000 lei.

Iata unde vor fi facute drumuri de acces/descarcare, noduri rutiere, intersectii ori pasajefata de prima varianta a proiectului!

– In apropiere de Utvin: Km 0+290 – intersectie tip “giratorie” intre Centura Timisoara Sud, strada Paul Morand si un acces la unitatile economice a zonei industriale
– Km 0+608 – pasaj fara acces peste drumul existent DJ 591 (Timisoara – Sanmihaiu Roman);
– Km 5+366 – nod rutier care prevede un pasaj al centurii peste DN 59 si DJ 593 si un sens giratoriu la nivel pentru DN 59 (Timisoara – Moravita) si DJ 591 (Timisoara – Peciu Nou)
– Km 8+567 – pasaj fara acces peste drumul existent spre Manastirea Sag si Poligon
– Km 11+576 – pasaj al Centurii peste drumul existent (Str. Trandafirilor intre Giroc si Sat de vacanta Stupini) inclusiv executia bretelelor de acces, dar fara asigurarea conexiunii la Str. Trandafirilor
– Km 14+608 – intersectie tip “giratorie” intre Centura Sud si DC 152 (Bul. Sudului, viitor DJ 595D catre Urseni)
– Km 16+510 – intersectie tip “giratorie” intre Centura Sud si DC 98 (Timisoara – Urseni in zona Rudicica)
– Km 18+117 – nod rutier care prevede un pasaj al Centurii peste DJ 592 si un sens giratoriu la nivel pentru DJ 592 (Timisoara – Mosnita)
– Km 23+004 – intersectie tip “giratorie” intre Centura si Str. Victoria (Ghiroda – Mosnita Veche)
– Km 25+690 – nodului rutier existent peste DN 6 (Timisoara – Lugoj)

Guvernul Romaniei a emis in 13 decembrie hotararea prin care aproba alocarea banilor, aproape 32 de milioane de lei, catre expropriatii de pe traseul Centurii de Sud Timisoara, lista cu cele 550 de parcele si documentatiile fiind intocmite deja de cateva luni.

Opiniatimisoarei.ro va dezvaluia in premiera in iunie cati proprietari de terenuri aflate in calea viitoarei sosele ocolitoare urmeaza sa fie despagubiti de stat.

Cei care isi puneau nadejdea in sume mari s-au cam inselat, intrucat statul ii va despagubi la putin peste 8 euro/mp. Aceasta in conditiile in care in comunele din jurul Timisoarei, de pe traseul centurii, sumele la care se vinde metrul patrat in intravilan, spre exemplu, in unele zone, ajunge deja la aproape 100 de euro metrul patrat.

****

Va reamintim, contractul pentru construirea Variantei de Ocolire Timisoara Sud a fost iscalit in 18 decembrie 2018, iar viitoarea centura va avea o lungime de 25,69 km si va lega DJ591 si DN6 prin sudul orasului.

Soseaua ocolitoare va avea cate o banda pe sens, pe ruta: intrarea in Timisoara dinspre Sag – Giroc – Mosnita Noua – Ghiroda – legatura cu centura de nord (Calea Lugojului-Calea Aradului), care a fost inaugurata in 2009 si masoara 12,6 km.

Proiectul e finantat din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 2 (75% bani europeni si 25% contrbutie proprie). Perioada de executie prevazuta era de 2 ani si va avea 10 ani garantie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 12comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. 80 mii euro pe ha teren agricol e super pret

 2. Unde e specificat DC 149 (Drumul Boilor)? doar nu au uitat de el…

 3. Are regim de autostrada ?!

  • Nu are cum dacă are doar o bandă pe sens!

 4. Smith, tu ce crezi? O banda pe sens si regim de autostrada? 🙂

  • Daca ati fi acordat putin mai multa atentie semnelor de punctuatie, ati fi inteles sensul intrebarii! Ma refeream la pretul pe km, asemanator cu cel al unei autostrazi !!!

   • Ma gandesc ca o centura aproape de in mare oras, intersectand o multime de drumuri si retele existente, at putea costa mai mult pe kilometru decat in drum judetean care taie Baraganul, sau decat ctitoriile lui Dobra – mai aflu din ele ce sate depopulate avem prin judet.

 5. Cum sa aibă regim de autostradă când are doar o bandă pe sens?

 6. de ce sa aibe regim de autostrada daca Timisoara e doar un sat plin de tarani inculti ?

 7. Doar o autostradă conectată la sistemul autostradal European prin Belgrad ar pune pe picioare infrastructura Țării!

 8. Pretul pe km este pt autostrada cu 2 benzi+urgenta,cu atatea giratoriu 25 km in cat timp va traversa un vehicul greu ?trei sfert de ora,o ora?la fel ca centura veche

  • Lasă să o facă si cu o bandă, gândește te că o să scoată traficul greu din oraș, contează enorm pt Timișoara.