Aproape 7 milioane de euro primesc cei care au terenuri in calea Centurii de Sud de la Timisoara. Primarul de Giroc si familia, viceprimarul si multi consilieri, printre beneficiari. Anuntul Guvernului

TIMISOARA. E pe cale sa se incheie inca o etapa importanta inainte de deschiderea santierului pentru soseaua de Centura Sud la Timisoara, unul dintre cele mai asteptate proiecte de infrastructura din zona.

CITESTE SI: Gata, incep amenzile. E interzis la parcare pe Calea Martirilor, din Timisoara, pe timpul zilei. Ce viraj nu vor mai avea voie sa faca soferii 

Opiniatimisoarei.ro va dezvaluia in premiera in urma cu cateva luni cati proprietari de terenuri aflate in calea viitoarei sosele ocolitoare urmeaza sa fie despagubiti de stat.

Odata ce s-a incheiat documentatia in vederea exproprierii, Guvernul a pregatit un proiect de hotarare prin care va aloca banii celor care urmeaza sa primeasca despagubirile.

Proiectul a fost pus in dezbatere publica, iar acesta cuprinde suma prevazuta: 31.883.012 lei, adica aproape 7 milioane de euro. Banii vor fi impartiti intre cei 464 de beneficiari, in functie de parcela de teren cedata. In total fiind 807.263 mp.

Printre cei care vor fi expropriati se numara primarul de Giroc Ionel Iosif Toma si alti membri ai familiei sale, viceprimarul Ilie Galca, mai multi consilieri locali fosti si actuali in Giroc, patronii unui local faimos din Giroc, aflat pe marginea unei balti, dar si nite familii de sportivi. Li se adauga fostul edil din Ghiroda, dar si oameni de afaceri din Timisoara.

Cei care isi puneau nadejdea in sume mari s-au cam inselat, intrucat statul ii va despagubi la putin peste 8 euro/mp. Aceasta in conditiile in care in comunele din jurul Timisoarei, de pe traseul centurii, sumele la care se vinde metrul patrat in intravilan, spre exemplu, in unele zone, ajunge deja la aproape 100 de euro metrul patrat.

Cat priveste textul proiectului de hotarare asa cum a fost el publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, acesta contine mai multe greseli in privinta cifrelor, insa, datorita alaturarii mai multor documente, se desprinde in cele din urma suma totala finala si suprafetele de expropriat.

Exproprierile pregatite de Executiv vizeaza proprietati din Timisoara, Sanmihaiu Roman, Sag, Giroc, Mosnita Noua si Ghiroda.

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire Timisoara Sud”, cu tot cu lista beneficiarilor de despagubiri, poate fi consultat AICI. Ramane in dezbatere aproape doua saptamani, timp in care cei interesati pot face observatii ori trimite sugestii.

***

Va reamintim, contractul pentru construirea Variantei de Ocolire Timisoara Sud a fost iscalit in 18 decembrie anul trecut, iar viitoarea centura va avea o lungime de 25,69 km si va lega DJ591 si DN6, prin sudul orasului.

Antreprenorul general este Tirrena Scavi cu pretul ofertat de 272,4 milioane lei, fara TVA (71% din valoarea estimata). Proiectarea era programata sa se termine la finele lunii iunie, iar odata aceasta incheiata, in 2 ani, soseaua trebuie sa fie gata. Garantia lucrarilor este de 10 ani.

Potrivit planului initial, viitoarea sosea ocolitoare va avea cate o banda pe sens, 12 poduri si pasaje si mai multe intersectii la nivel, pe ruta intrarea in Timisoara dinspre Sag – Giroc – Mosnita Noua – Ghiroda – legatura cu centura de nord (Calea Lugojului-Calea Aradului), care a fost inaugurata in 2009 si masoara 12,6 km.

UPDATE: Modificare in proiectul pentru Centura la Timisoara

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, aflat intr-o vizita in vestul tarii in aceste zile, a declarat vineri la Arad ca se va intarzia proiectarea variantei ocolitoare sud de la Timisoara, intrucat au fost solicitate lucrari suplimentare.

“Asteptam sa depuna proiectarea constructorul care a castigat licitatia. S-a prelungit un pic perioada de depunere a proiectarii pentru ca au fost cateva unitati administrativ-teritoriale care au dorit sa aiba descarcari din aceasta centura in comunele respective şi trebuie sa tinem cont şi de acest aspect, pentru ca sunt orase, comune care se vor dezvolta si nu trebuie restrictionate de la accesul spre aceasta centura. De asta s-a ingreunat un pic, pentru ca se va modifica proiectul”, a spus ministrul Razvan Cuc.

 


Timisorenii asteapta cu nerabdare momentul in care vor putea patrunde cu masinile pe noul segment de sosea de centura care ar trebui sa fluidizeze traficul, dar mai ales sa scoata din oras o buna parte din tirurile care acum tranziteaza Timisoara. Acesta e prevazut pentru vara lui 2021.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Normal lipitorile politice primii la bani nemunciti !

  2. bun plan , ce sa zic, partea de vest a centurii complete nu se face? Deci daca vin de la Arad si merg catre Resita, fac 50 km pe centura in loc de 10 km?

  3. Cum zici „Redactie” ca s-au pacalit cei care si-au „luat pamant” in zona centurii. Tu esti total „analfabet functional”. Pai, sa socotim. Intr-un hectar sunt 10 000 mp ( poate nu stiai). Cu 8 euro/mp inseamna 80 000 euro/ha. Din cate stiu eu teren arabil nu s-a vandut cu peste 10 000 euro/mp. Mataluta confunzi cu terenul intravilan la Dumbravita sau Mosnita, nu Sag sau Simahaiul roman unde e cel mult 30 euro/mp

    • Probabil de asta a durat atat – si Cuc tot mai trage de timp – ca sa se sincronizeze traseul cu vanzarile de terenuri inainte de exproprieri. Pe de alta parte notabilitatile care se aleg cu „zeci” sunt plevusca, escrocheriile politice de calitate, pomenite ani de zile in versuri, balade si rechizitorii juridice sunt cu sute de mii si milioane.

  4. Mai bine le dai dreptul la cei rosii din Giroc, altfel nu se face nimic. 2 mil de retardati inca ii sustin si mai bine ii saturi si faci ce trebuie decat sa nu se realizeze nimic

    • Lasa ba Nila ca nici cu albastrii sau galbenii sau portocaliii nu mi-e mai bine … : ) Poate ca tu nu vrei sa-ti amintesti detalii despre exproprierile pentru autostrada Arad-Timisoara si acum ti se pare ca numa’ rosii au terenuri pe trasee de obiective de interes public. : ) Aminteste-ti de Falca si Seculici si autostrada de pe la Arad si poate ca vei vedea ca si celelalte culori sunt la fel de bune ca rosul pe care il vezi tu in fata ochilor … : )

  5. Cu ce sunt mai cu mot Oradea, Brasovul sau Sibiul de au centuri pe 4 benzi?

    • Dovada suprema ca guvernului i se rupe de Timisoara

  6. Fu… i! Cum de nu am stiut unde sa cumpar, sa mostenesc, sa… terenuri (de orice fel) (vezi si traseul autostrazii A1 intre Arad si Timisoara, pe unde iar au fost despagubiri interesante)!

  7. Eu nu cunosc zona dar mi se pare puțin 8€.Suntem totuși langa oraș.Nu este nimeni din zona sa ne spună cu cât se vinde efectiv ?(nu cât se cere,că așa pot sa verif și eu OLX).
    Sunt curios,daca venea un dezv imobiliar să facă o mica colonie de case acolo,cu cât ar fi luat mp ?
    Dar la curți/construcții nu se știe sau nu e cazul ?Chiar a ocolit așa departe de n-a atins pe nimeni ?Că eu știu că ăștia nu dau nici 50% din valoarea de piață și aici e tragedia.Dupa ce că ai inca datorii la banca ,pt banii împrumutați de casa, te întorci și la garsoniera de unde ai plecat.O adevărată mândrie să trăiești în Rom ! Vezi prostii care sărbătoresc 1 Dec și care habar n-au ce se întâmplă în jurul lor…Eu cred că mai degrabă eu am dreptate,cu subaprecierea nu supraaprecierea imobilelor și am și argumente.
    1.Raman bani la buget pt pomenile electorale (pt că suntem proști și nu găsim metode să-i facem sa justifice cum cheltuiesc banii făcuți de noi)
    2.In cel mai rău caz,după mulți ani de judecată (deci din alte bugete,poate ale guvernelor opoziției) se mai acorda câtorva justa valoare.Multi nu merg mai departe că nu au bani de judecată.Mafia proceselor interminabile e simpla:breasla avocatilor organizati in grup infracțional de unde ar mai lua atâția bani daca ar dura 1 luna procesul ?Pai când toate datele sunt evidente și la îndemâna de ce treb n-spe înfățișări ?Pt că dragii moșului,de ce ar rezolva un judecător rapid un caz ,să facă 10 pe luna,când ar putea tot pe banii aia să facă 10 in 5 ani ?Sa nu mai zic că pleacă acasă cu creierii limpezi,că nu treb să studieze săptămânal sute de documente ci doar cate unul nou ce mai apare în plus pe la cate unul dintre dosare…In rest ,știe totul pe din afară !
    Și acum să mă înjure credulii sau cei ce apară mafia,cum că nu știu eu ce mult muncesc ei și ce conștiința zace în ei,mai ceva ca la austrieci sau elvețieni.De aia le și fac încet,să iasă bineeee …