TIMISOARA. Dacă în acest sezon echipa de baschet a fost la numai 1 punct de calificarea în play-off-ul campionatului, și a ajuns doar în sferturile de finală din Cupa României, clubul timișorean vrea să le amintească fanilor că are numele trecut pe acest trofeu, și nu o dată, ci de două ori. Și organizează un meci de gală.
În 6 iunie, iubitorii baschetului sunt invitați la un adevărat spectacol la „Seara trofeelor timișorene”. Pe parchetul sălii Constantin Jude vor intra sportivii care au făcut istorie pentru baschetul timișorean și i-au făcut pe suporteri să plângă de bucurie.
Echipa ce a adus Cupa României în 2010 va disputa un meci împotriva celei care a câștigat trofeul în 2015.
„Dragi prieteni, va invit sa sarbatorim impreuna cele doua trofee al baschetului timisorean. Sunt 10, si respectiv 15 ani de cand “Cupa Romaniei” a venit in Banat.
Veniti sa ne revedem si să ne reamintim de momentele memorabile traite pentru Timisoara„, a anunțat antrenorul Dragan Petricevic pe pagina sa de Facebook.
Astfel, la începutul lui iunie timișorenii îi vor putea vedea din nou la lucru pe Milos Simic, Nenad Markovic, Dan Păltinișanu, Rade Dzambic, Petru Czmor, George Toth sau Bogdan Popescu.
Povestea trofeului câștigat în 2010 o puteți citi AICI, iar cea a Cupei adjudecate în urmă cu 10 ani, AICI.
TIMISOARA. O carieră de succes se construiește prin pași mici, siguri și bine ghidați, alături de profesioniști care sunt dispuși să-și împărtășească experiența și cunoștințele. Tinerii care doresc să își înceapă parcursul profesional au oportunitatea să se înscrie în programul de internship demarat de compania IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte mixed-use din România. Leasing, Media Sales, Marketing, International Financial Reporting Standards și Contabilitate sunt domeniile unde aceștia pot aplica până pe 22 mai 2025. „Rising Stars at IULIUS” are loc în orașele Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, iar înscrierile se pot face online, accesând link-ul: https://cariere.iuliuscompany.ro/internship.
Vrei o perspectivă reală în domeniile care te interesează și să afli dacă ți se potrivește o carieră în Marketing, Leasing, Media Sale, Contabilitate, Financiar sau International Financial Reporting Standards (IFRS)? Programul „Rising Stars at IULIUS” este un internship plătit, adresat studenților din ultimul an de licență, masteranzilor și absolvenților de studii universitare.
Până pe 22 mai, poți aplica pentru posturile disponibile la sediul central al IULIUS, din Iași, din departamentele: Leasing, Financiar, IFRS și Contabilitate. Tot în Iași, poți să te dezvolți profesional în cadrul proiectelor Palas și Iulius Mall Iași, în departamentele Leasing, Marketing și Media Sales. În Timișoara, tinerii pot să aplice pentru departamentele Media Sales, Marketing sau Leasing iar cei din Cluj-Napoca au oportunitatea să învețe cum se închiriază un proiect în dezvoltare, în cadrul departamentului Leasing RIVUS.
Programul „Rising Stars at IULIUS” este organizat anual începând din 2014, iar de atunci zeci de tineri au beneficiat de stagii de pregătire alături de specialiștii companiei, unii dintre aceştia au fost angajaţi şi au devenit, în timp, chiar manageri. IULIUS se implică activ în sprijinirea educației, oferind burse elevilor, sponsorizând olimpiade și participări la concursuri educaționale internaționale.
Compania IULIUS este dezvoltator și operator real estate specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara,Cluj-Napoca și Suceava. Valoarea investiţiilor realizate în România depăşeşte 1,2 miliarde de euro. Portofoliul său cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium). IULIUS s-a impus şi drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind, sub brandul național United Business Center, poluri regionale de business și comunități creative multinaționale, în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.
TIMISOARA. Acțiune DIICOT Timișoara pentru capturarea unui proxenet. Procurorii aveau informații că timp de aproape 1 an și jumătate, bărbatul în vârstă de 32 de ani exploata o adolescentă de numai 15 ani.
CITESTE SI: Razbunare incendiara la Timisoara. Dupa o cearta pe un loc de parcare. VIDEO
Aceasta provenea dintr-o familie destrămată și nu avea unde să locuiască, tânărul a luat-o de pe stradă, a dus-o la el acasă și a început să îi facă rost de clienți. Copila era dusă în diverse locații, iar banii pe care îi obținea erau luați de bărbat. Oamenii legii au descoperit că printre clienți se afla și un alt nemernic, în vârstă de 74 de ani.
Proxenetul a fost reținut de polițiști și prezentat magistraților, care au decis să îl trimită după gratii pentru 30 de zile.
„Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada decembrie 2023 – mai 2025, persoana în cauză ar fi exploatat o victimă minoră (de 15 ani, la momentul recrutării), determinând-o și înlesnindu-i practicarea prostituției. Astfel, profitând de starea de vulnerabilitate a persoanei vătămate (lipsită de suport familial, fără locuință și mijloace materiale de subzistență) și simulând sentimente de iubire, persoana în cauză ar fi găzduit-o în locuința sa și ar fi transportat-o în diverse locații, pentru a practica prostituția.
Sumele de bani obținute din activitatea infracțională au fost însușite de către persoana cercetată și folosite la jocuri de noroc.
De asemenea, în prezenta cauză, se efectuează cercetări și cu privire la o altă persoană, de 74 de ani, pentru comiterea infracțiunii de folosirea prostituției infantile, reținându-se că ar fi întreținut acte sexuale cu victima, cunoscând că este minoră.
La data de 13 mai 2025, au fost puse în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, unde au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă, inclusiv o cantitate de substanță vegetală, aflată în curs de expertizare.La data de 13 mai 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea persoanei de 32 de ani.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă a acesteia, pentru 30 de zile„, au transmis reprezentanții IPJ Timiș
TIMIȘOARA. S-a elucidat misterul. A fost prins bărbatul care a incendiat o mașină de lux la Timișoara.
Autoturismul în valoare de 40.000 de euro era parcat pe strada Dacilor, in cartierul Fabric, când a luat foc in mod suspect.
Polițiștii au pornit căutările, iar acum au reușit să-l prindă pe cel care s-a răzbunat pe mașină. Este vorba despre un bărbat de 52 de ani care se certase cu proprietarul autoturismului pe un loc de parcare.
A făcut o sticlă incendiară și a aruncat-o pe mașină în seară zilei de 21 aprilie.
Acum a fost reținut pentru distrugere și dus în Arest.
„La data de 14 mai 2025, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au reținut un bărbat în vârstă de 52 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de distrugere.
În fapt, la data 21 aprilie 2025, polițiștii municipiului Timișoara au fost sesizați de către un bărbat, în vârstă de 55 de ani, cu privire la faptul că i-ar fi fost distrus prin incendiere autoturismul parcat pe strada Dacilor, din municipiul Timișoara, cauzând un prejudiciu de 40.000 de euro.
Din cercetările efectuate de către polițiști, a rezultat că un bărbat s-ar fi deplasat la data de 21 aprilie 2025, în jurul orei 20:00, pe strada Dacilor, iar prin folosirea unui material inflamabil, ar fi incendiat autoturismul respectiv.
În baza probatoriului administrat în cauză, a fost identificat un bărbat de 52 de ani, bănuit de comiterea faptei.
La data de 14 mai 2025, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară pe raza municipiului Timișoara, în urma acestuia fiind identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe bunuri.
Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a fost condus la sediul Poliției Municipiului Timișoara, în vederea audierii, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore„, transmit reprezentantii IPJ Timis.
UPDATE: Bărbatul de 52 de ani a fost prezentat magistraților, care au decis să îl trimită după gratii pentru următoarele 30 de zile.
TIMISOARA. Asociația Suporterilor Druckeria s-a implicat mereu în proiecte pentru comunitate, iar din toamna acestui an demarează unul ambițios care își propune să adune laolaltă microbiștii și cinefilii din Timișoara.
CITESTE SI: Aquatim anunta lucrarile selectionate pentru expozitia internationala The Water We Want 2025
Timisoara Football Film Festival va fi un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema.
Festivalul va avea loc în perioada 6 – 9 noiembrie, în cinematografele reabilitate ale orașului – Cinema Timiș, Studio și Victoria – iar Cinema Johnny va fi inclus în program doar dacă recepția spațiului va fi finalizată în timp util.
„Pe parcursul a patru zile, TMFF va propune publicului filme documentare și artistice, invitați speciali, dezbateri, ateliere și un concurs de scurtmetraje. Temele abordate vor explora poveștile din fotbal care vorbesc despre identitate, apartenență, renaștere, conflicte, cultura suporterilor și legătura profundă dintre echipe și orașele care le susțin… De asemenea, organizatorii sunt în contact cu Fundazioa Athletic Club, inițiatorii festivalului Thinking Football din Bilbao, pentru schimb de idei, resurse și pentru o colaborare internațională care se va dezvolta în anii ce vor veni.„, transmit reprezentanții Druckeria.
Cei care își doresc să afle mai multe despre festival pot accesa site-ul tmff.ro, acolo unde vor fi anunțate toate detaliile legate de eveniment.
Druckeria este asociația suporterilor Politehnicii Timișoara, activă de peste 15 ani în sprijinul fotbalului local și al valorilor construite de jos în sus, prin implicare comunitară.
Dincolo de tribune, Druckeria a fost implicată în numeroase proiecte caritabile, sociale, educaționale și culturale, de la construcția unui teren de baschet pentru o școală din oraș și până la realizarea unor expoziții muzeale temporare dedicate istoriei clubului Politehnica Timișoara și stadionului Dan Păltinișanu.
TIMISOARA. Pentru Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara au fost repartizate un număr de 62 de locuri în taberele studențești.
Ciclul studii universitare de licență și master:
– Facultatea de Medicină: 40 locuri;
– Facultatea de Asistență Medicală: 2 locuri;
– Facultatea de Medicină Dentară: 9 locuri;
– Facultatea de Farmacie: 5 locuri;
Ciclul de studii universitare de doctorat:
– Domeniul Medicină: 4 locuri;
– Domeniul Medicină Dentară: 1 loc;
– Domeniul Farmacie: 1 loc;
Beneficiarii de locuri gratuite în taberele studenţeşti, în perioada vacanţelor de vară şi de iarnă, în limita fondurilor bugetare aprobate şi a numărului de locuri aferente pe universităţi, sunt studenţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
– Sunt înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, la programul de studii universitare de licenţă, la programul de studii universitare de masterat sau doctorat;
– Sunt integralişti respectiv au promovat examenele la toate disciplinele de studiu obligatorii din anul anterior de şcolarizare şi au promovat examenele la toate disciplinele în sesiunea de iarnă, în cazul studenţilor din anul I;
– Sunt studenţi în vârstă de până la 35 de ani
În perioada 05.05.2025 – 02.06.2025, studenții care doresc ocuparea unui loc gratuit în taberele studențești, în anul 2025, pot depune cererea de solicitare a unui loc de tabără.
Mai multe detalii, AICI!
TIMISOARA. Trei lucrări au fost selecționate de către Aquatim pentru expoziția internațională și etapa finală a celei de-a șasea ediții a concursului de creație artistică pentru copii și tineri The Water We Want (Apa pe care ne-o dorim), un proiect dezvoltat de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei (WAMU-NET) sub patronaj UNESCO, rețea la care compania timișeană de apă este afiliată. Acestea sunt:
Toate lucrările selectate poartă un mesaj important legat de apă și o încărcătură emoțională puternică. Desenul delicat al Sarei Csordas, eleva timișoreană în vârstă de 11 ani, spune o poveste despre darul valoros transmis între generații, „o planetă plină cu cea mai pură apă dulce”, căci autoarea consideră apa ca fiind „o moștenire a vieții, pe care toți trebuie să o prețuim și să o împărtășim”.
Rodica Tache, artist plastic și cadru didactic, a coordonat realizarea unui colaj de mari dimensiuni, de către un grup de elevi de gimnaziu, care celebrează coexistența naturii și a vieții urbane și semnalează potențialul, parțial ignorat, al ecosistemelor acvatice și al biodiversității acestora: „Chiar dacă râul Bega este foarte prezent în mentalul nostru colectiv, adesea uitam că în apă și pe malurile lui exisă o bogată floră și faună. Redescoperirea acestei diversități ne poate ajuta să privim Bega nu doar ca pe un curs de apă, ci ca pe un spațiu viu, care trebuie respectat si protejat.”
Nu în ultimul rând, colajul digital, realizat de tânăra Dariu Grigoriu din Hațeg, ne aduce în atenție cel mai mare lac glaciar din România, Bucura. Autoarea creează un peisaj vibrant printr-o tehnică inovativă, folosindu-se de culoare fotografie, ilustrație și tipografie, cu un accent clar pe apă și relația acesteia cu viața și natura.
Lucrările selectate se pot vedea pe paginile Facebook Aquatim, Muzeul Apei, Aquapic și vor apărea în expoziția digitală internațională de pe site-ul dedicat concursului, https://thewaterwewant.watermuseums.net/. Ele vor fi jurizate, alături de restul lucrărilor trimise de alte muzee ale apei participante, pentru stabilirea câștigătorilor, care se vor anunța în cursul lunii iunie. Organizatorii, WAMU-NET, vor acorda șase premii (câte unul pe grupă de vârstă și categorie de lucrare), în valoare de 250 de Euro și diplome, semnate de președintele și de directorul executiv al rețelei. Evaluarea se face de un juriu internațional format din membrii Comitetului Consultativ al WAMU-NET, experți independenți (educatori) și reprezentanți din comunitatea apei UNESCO.
Îi felicităm pe tinerii câștigători și pe profesorii lor coordonatori, Brigitta Almasi, Rodica Tache și Andrei Moga și le dorim succes și la etapa următoare! Mulțumim tuturor participanților pentru contribuțiile lor, precum și cadrelor didactice pentru îndrumare și implicare.
Concursul Apa pe care ne-o dorim își propune să îmbunătățească vizibilitatea și calitatea programelor educaționale implementate de muzeele apei, pe care să le promoveze la nivel mondial. Elevii și tinerii sunt stimulați să contribuie cu idei inovatoare la promovarea consumului și utilizării responsabile apei, pe termen lung.
TIMIȘOARA. După succesul răsunător de care s-a bucurat primul concert UNEXPECTED, în toamna anului 2023, Timișoara va avea parte de un nou spectacol-eveniment fascinant.
Acum doi ani, publicul era cucerit de Aksel Kolstad, supranumit ‘Quentin Tarantino al pianului clasic’, 4Tune Quartet, născut din dragostea pentru rock a 4 prietene artiste, și violonistul Remus Grama, care, împreună cu copii foarte talentați, între care Maria Casima Rusu, o voce de aur, violonistul Rafael Muzicaș și pianistul Theodor Alexandru Rădulescu, au oferit un eveniment magic.
De astă dată, la finele lunii iunie, muzica clasică, rock ori cea de film si compozitiile proprii se vor îmbina la harpă sub degetele fermecate ale lui Alexander Boldachev, un artist inovator și efervescent care redefinește locul instrumentului în muzica clasică și contemporană, care încântă publicul de pe întreg globul, de la Carnegie Hall New York la Salle Gaveau Paris și în sălile de operă din Asia și chiar la Fifa World Cup Opening Ceremony.
Acestuia i se alătură Incanto Quartetto, un reper al muzicii de cameră de factură clasică, într-o manieră stilistică perfectă, care abordează și alte genuri muzicale, respectiv fabulosul balerin brazilian, azi timișorean, Gustavo Ferreira, având o ascensiune fulminantă în lumea baletului clasic și contemporan.
Surprizele spectacolului vor fi Ana Abigal Frent, o fetiță de numai 11 ani cu un talent uimitor, care va cânta la harpă, și balerina Maria Sitariu, ambele eleve ale Liceului de Artă Ion Vidu.
În 30 iunie, la Opera Națională Română din Timișoara, orașul se va lăsa surprins de UNEXPECTED, spectacolul care aduce împreună, într-un concept în premieră, muzică, balet și emoție pură, într-o fuziune neașteptată a artelor. Evenimentul promite o experiență în care granițele dintre genuri muzicale și stiluri artistice dispar, lăsând loc doar expresiei autentice și conexiunii directe cu publicul.
Asociația EDCUS propune, așadar, într-o traiectorie care sparge bariere artistice, de la clasic la contemporan, UNEXPECTED nu este doar un spectacol, ci o celebrare a talentului, diversității și creativității. Este o invitație la a vedea și a simți muzica și baletul altfel – neașteptat, dar memorabil.
Biletele au fost puse în vânzare pe iabilet.ro.
Pentru detalii, urmăriți Facebook/Asociația EDCUS sau Instagram/Asociația EDCUS.
Asociația EDCUS (Educație-Cultură-Sport) sprijină tinerele talente și organizează evenimente culturale și educaționale de înalta ținută, cu oameni de cultură mai mult sau mai puțin consacrați din România și din întreaga lume: Credem în puterea muzicii clasice, în educația tinerilor și ne dorim ca, prin această abordare, mai puțin conformistă a artiștilor invitați, să deschidem publicului noi pasiuni pentru muzică și dans.
TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit evenimentul internațional „Mobility Automotive Forum for up/reskilling of the workforce – Empowering Skills for the Future: European Initiatives & Opportunities for Upskilling”, organizat în parteneriat cu Automotive Skills Alliance (ASA) și European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), care a adus în prim-plan inițiative europene de transformare a forței de muncă din sectorul mobilității și al industriei auto. Evenimentul a adus la aceeași masă experți, decidenți și actori-cheie din România și Europa, fiind o platformă unică de dialog pentru explorarea nevoilor regionale, a modelelor de succes și a perspectivelor comune pentru dezvoltarea competențelor în era tranziției verzi și digitale.
Evenimentul a fost precedat de o întâlnire a conducerii UPT cu reprezentanți ai Automotive Skills Alliance (ASA) și ai European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) -Jakub Stolfa, președinte ASA și Petr Dolejsi, ACEA Mobility & Sustainable Transport Director-, discuțiile axându-se pe tema necesității reconversiei profesionale și a perfecționării angajaților din sectorul automotive, a sprijinului pe care specialiștii UPT îl pot asigura în acest sens, precum și a rolului pe care Universitatea Politehnica Timișoara îl poate avea în coagularea ecosistemului automotive din Timișoara și din zonă.
Întâlnirea, una exploratorie, se bazează pe vizitele de studiu anterioare ale ASA, care au evidențiat diferite regiuni europene și au promovat cele mai bune practici pentru transformarea forței de muncă din domeniul automotive, ca răspuns la schimbările din industrie.
Pe baza experienței din alte regiuni ale Europei, Automotive Skills Alliance (ASA) propune coagularea ecosistemului automotive din Regiunea de Dezvoltare Vest, oferind o platformă de dialog și implementare care sprijină transformarea forței de muncă din sectorul auto, acces la informații cu privire la rezultatele importante ale proiectelor europene de formare și recalificare a forței de muncă, și un cadru de colaborare pentru inițierea și executarea proiectelor comune sub o umbrelă europeană unificată.
Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a mers chiar mai departe, propunând extinderea inițiativei la nivelul alianței de universități europene E³UDRES², din care UPT face parte.
Forumul care a urmat a reunit experți, decidenți și actori-cheie din România și Europa, fiind o platformă unică de dialog pentru explorarea nevoilor regionale, a modelelor de succes și a perspectivelor comune pentru dezvoltarea competențelor în era tranziției verzi și digitale.
Agenda eveimentului a inclus mesaje de deschidere din partea unor lideri locali și europeni din domeniul educației, industriei și dezvoltării regionale, prezentări și dezbateri privind inițiativele europene pentru reconversia profesională în sectorul mobilității, un workshop tematic despre pregătirea forței de muncă pentru provocările viitorului, reprezentând, în același timp, o oportunitate pentru networking și schimb de bune practici.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.
Am trăit frigul, întunericul, coada la pâine, teama de Securitate. Am învățat să tăcem, să ne descurcăm, să nu atragem atenția.
Suntem o generație care a plătit din greu prețul dictaturii comuniste, cu deportări și lipsuri, dar și tranziția.
Și acum, după 35 de ani de libertate, câștigată cu sânge, în care ne-a fost greu și am făcut sacrificii, ni se spune că vine un alt „salvator” care ne va reda „suveranitatea națională”.
În spatele cuvintelor mari, se ascunde un viitor întunecat. Noi știm, pentru că am mai auzit aceste cuvinte.
Este foarte posibil ca România să intre în incapacitate de plată, pentru că investitorii străini nu au încredere într-un politician care amenință cu violul și spune că Europa nu există.
Incapacitate de plată înseamnă că nu se mai pot plăti pensii, salarii la stat, alocațiile pentru nepoți.
Cuvintele astea mari ascund și o Românie violentă, condusă cu pumnul în gură, nu cu reguli. Cu ură împotriva celor vulnerabili, nu cu solidaritate cu noi, cei trecuți de 50 de ani.
Cu un lider care se visează președintele mult iubit și ne amenința că nu știe ce va face cu noi după ce va câștiga.
George Simion aduce cu el trecutul pe care noi, generația de 50+, îl cunoaștem prea bine. Cu liste negre, cenzură, poliție politică și frica de a vorbi liber, cu medicamente lipsă, alimente pe cartelă, cozi, frig și mizerie morală.
E nedrept ca tocmai noi, care am supraviețuit unei dictaturi și unei tranziții care ne-a istovit, să riscăm să prindem un nou coșmar, vândut ca vis național. Și asta ni se întâmplă, și la o vârstă când nu mai putem fugi.
Pe 18 mai nu alegem un om, alegem cum ne continuăm viața.
Avem șansa să ne apărăm cei 35 de ani de muncă, sacrificii, dar și de libertate printr-un vot pentru Nicușor Dan.
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Candidat independent NICUȘOR-DANIEL DAN | e-mail: [email protected]
Adresa poștală: Bd.Regina Elisabeta nr.38, Sector 5, București
CMF 34250009 CPP A1B1C1D1E1
TIMISOARA. Colterm oprește apa miercuri pe mai multe străzi din Timișoara.
Prima întrerupere este programată între orele 08:00 și 14:00, și va fi sistată furnizarea apei calde de consum, a apei reci și a apei reci hidrofor pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute în instalațiile conexe din punctul termic.
Vor fi afectați timișorenii care locuiesc pe străzile Ana Ipătescu, Calea Șagului, Hărniciei, Mureș, G. Mușicescu, Plantelor, Intrarea Sabinei, Onoarei.
A doua întrerupere va fi programată tot între 08:00 și 14:00, iar apa va
fi întreruptă pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a Municipiului Timișoara.
Vor fi afectați timișorenii care locuiesc pe străzile Florimund Mercy, Oituz, Piața I.C. Brătianu, Piața Unirii, Paul Chinezu, Palanca, Augustin Pacha, Regimentul 5 Vânători, Matei Corvin.
TIMISOARA. Sâmbătă, 17 mai 2025, între orele 18:00 – 23:00, Universitatea Politehnica Timișoara, prin Muzeul Tehnic UPT, împreună cu Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală, Centrul Multimedia și în colaborare cu proiectul cultural Patrimoniul sub reflectoare/ Spotlight Heritage Timișoara, invită pe toți cei interesați să participe la Noaptea Europeană a Muzeelor 2025 – ediția nr. 21.
Muzeul Tehnic al UPT, localizat în incinta Experimentarium TM (Splaiul Spiru Haret), devine un spațiu interactiv dedicat prezentării unor instalații digitale inovatoare, concepute de artiști, colaboratori, studenți și cadre didactice ale universității, special pentru contextul cultural și tehnic timișorean. Între orele 18:00 – 23:00, publicul este invitat să investigheze traiectoria istorică a tehnologiei informaționale, de la primele mașini de calcul până la imersiunea în realitatea virtuală. Accesul este liber.
Tururi ghidate, gratuit
Participanții pot beneficia de un tur ghidat gratuit, timp de jumătate de oră, în intervalul 18:00 – 23:00, completând următorul formular: https://form.123formbuilder.com/6842042 .
În cadrul evenimentului, vizitatorii vor avea oportunitatea de a explora:
Aplicații interactive cu valențe educativ-distractive pentru copii, dezvoltate în cadrul proiectului Patrimoniul sub reflectoare/ Spotlight Heritage Timișoara;
Ultimele realizări ale proiectului Patrimoniul sub reflectoare/ Spotlight Heritage Timișoara în domeniul realității virtuale (VR) și realității mixte (MR/XR), oferind modalități sofisticate de interacțiune cu repere semnificative ale orașului Timișoara, mediate prin tehnologii digitale de ultimă generație;
O incursiune documentată în istoria tehnologiilor informaționale, incluzând vizitarea prototipului MECIPT-1, primul calculator din mediul universitar din România, alături de o colecție relevantă de echipamente tehnologice ce ilustrează evoluția sectorului;
Aplicația VR “Bell Labs Expo”, realizată de studenții UPT la Aniversarea a 100 de ani a Nokia Bell Labs, dedicată dezvoltării echipamentelor de comunicații, de la primul tranzistor până la telefoanele din ziua de azi;
Tipare ale Poeziei: o instalație interactivă (artist: Marius Jurca) ce propune o explorare a peisajului timișorean prin intermediul sinergiei dintre poezie și elemente cromatice, inspirată de creațiile literare ale scriitorului Robert Șerban, reunite sub titlul „Poeme despre Domnișoara Timișoara”, parte integrantă a proiectului Patrimoniul sub reflectoare;
Un ansamblu de instalații digitale originale, ce materializează fuziunea dintre expresia artistică și inovația tehnologică – Physic AI Garden: un ecosistem virtual dinamic, populat de entități botanice și micologice virtuale (artiști: Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project și BioArt Revolution, cu sprijinul Romanian Science Festival). Această instalație oferă o perspectivă asupra proceselor de creștere și interacțiune ale organismelor virtuale, precum și asupra impactului agenților farmacologici asupra dezvoltării acestora;
Jocuri bazate pe realitatea augmentată (AR), care facilitează o interacțiune captivantă cu artefacte din patrimoniul cultural urban.
Evenimentul reprezintă o oportunitate unică de a înțelege geneza și evoluția primului calculator alfanumeric din mediul academic românesc (MECIPT-1), precum și transformările subsecvente ale tehnologiei, expuse în contextul Muzeului UPT. Conceput pentru a stimula curiozitatea publicului de toate vârstele, evenimentul facilitează o înțelegere interdisciplinară a evoluției tehnologice și a impactului său societal, promovând conexiuni inovatoare între diverse domenii, medii și concepte, cu scopul de a genera un univers de oportunități pentru generațiile viitoare.
Informații despre eveniment și Muzeul UPT: https://muzeu.upt.ro/event/noaptea-europeana-a-muzeelor-2025-o-calatorie-digitala-de-la-mecipt-la-realitatea-virtuala/
Informații despre Centrul Multimedia UPT: https://cm.upt.ro/
Informații despre proiectul Spotlight Heritage TImișoara: https://spotlight-timisoara.eu/
Eveniment pe Facebook: https://fb.me/e/6hkdQDRsq
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.
TIMISOARA. Parcul STPT va creste cu inca 30 de noi autobuze electrice. Licitația prin care urmează să fie cumpărate mijloacele de transport, dar și stații de încărcare pentru ele a fost lansată.
Viitoarele autobuze electrice vor avea 10 metri lungime, minim 20 de locuri pe scaune și vor putea transporta cel puțin 65 de oameni.
Autobuzele vor fi prevăzute cu podea joasă și suspensie pneumatică pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități, părinților cu cărucioare și vârstnicilor.
Mijloacele de transport vor fi, de asemenea, dotate cu camere de filmat, atât în interior, cât și în exterior, dar și sisteme de climatizare moderne. Autobuzele vor avea și un sistem de numărare a călătorilor și vor fi trimise pe trasee în perioadele în care traficul nu este aglomerat.
Odată cu achiziția autobuzelor, vor fi cumpărate și stații de încărcare. Cele de încărcare lentă vor fi instalate la depoul din Dâmbovița, iar cele rapide vor fi montate la capetele de traseu, odată stabilită varianta finală a rutelor de transport.
În plus, firma care va câștiga contractul va furniza municipalității un set de elevatoare sincrone pentru reparații și training pentru echipele de întreținere ale Societății de Transport
Valoarea estimată a contractului este de 86.245.704 lei (fără TVA). Proiectul este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Firmele interesate se pot înscrie la licitație până în 3 iulie.
Va reamintim, printr-un proiect cu bani europeni, Ministerul Dezvoltarii a cumparat pentru Timisoara primele 44 de autobuze electrice noi, avand fiecare o lungime de 18 metri.
Demersurile au inceput inca din februari 2019, in baza documentatiei intocmite de administratia Robu.
In vara lui 2021, in august, a fost anuntat castigatorul licitatiei, firma Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS din Turcia, si a fost semnat contractul cu Primaria Timisoara.
Noua administratie a cerut producatorului ca cele 44 de autobuze sa nu mai fie alb-violet, ci galben cu negru.
De asemenea, la finalul lunii aprilie, Primăria a semnat cu ADR Vest contractele de finanțare europeană, pe PR Vest 2021 – 2027, pentru achiziția altor 40 de tramvaie, autobuze și troleibuze moderne.
TIMISOARA. Aquatim continuă lucrările de modernizare ale propriei rețele de distribuție și oprește apa la Timișoara, dar și într-o localitate din județ.
CITESTE SI: Aquatim, noul operator de servicii de alimentare cu apa si canalizare din Lugoj. FOTO
Prima întrerupere este programată pentru ziua de miercuri, între orele 9-17, în Ciacova, pentru lucrări de punere în funcțiune a noii Stații de Tratare a Apei, realizată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Joi, 15 mai, între orele 9-16, la intersecția străzilor Vulturilor și Nicolae Leonard se va executa o conectare de conducte. Lucrările fac parte din „CL 13 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud – Lot 1”, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Vulturilor și Nicolae Leonard.
Pe 15 și 16 mai, zilnic între orele 9-17, în Ciacova presiunea va fi scăzută pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție.
Deoarece aceste perturbări vor fi de scurtă durată, Aquatim recomandă clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă.
De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată.
TIMISOARA. „O grădină fără fluturi e ca o poveste lipsită de poezie.” În acest weekend, însă, Iulius Gardens capătă viață, înflorește și se transformă într-un adevărat poem vizual odată cu cea de-a treia ediție a „Florall – Festivalul Artei Florale”. Timp de trei zile, sunteți invitați să descoperiți peste 20 de instalații realizate din flori naturale. Tema de anul acesta este „Butterfly Joy”, iar fiecare aranjament floral va reflecta delicatețea și culorile impresionante ale fluturilor.
În perioada 16 – 18 mai 2025, Iulius Gardens găzduiește „Florall – Festivalul Artei Florale”, un eveniment ce reunește floriști din toată România, ce aduc cele mai spectaculoase instalații florale. Ediția de anul acesta i-a provocat pe designeri să „brodeze” cu flori aranjamente care să reamintească de fluturi și grația acestora.
Vor fi prezenți 15 artiști florali, printre care și campioana la Cupa României de Artă florală, Alina Bălănescu, care a pregătit un aranjament cu mii de flori, Patricia Balogh, care aduce o piesă vestimentară parfumată, iar Irina Pascu va prezenta o lucrare ce reinterpretează metamorfoza fluturelui.
Pentru cei care doresc să învețe arta împletirii florilor, festivalul include și ateliere creative, unde participanții pot realiza coronițe și coșulețe florale. Sâmbătă, sesiunile creative vor avea loc în intervalul orar 16.00 – 20.00, iar duminică, de la ora 14.00 până la ora 18.00.
„Alături de Iulius Town am construit un eveniment minunat pentru Timișoara și pentru întreaga comunitate a oamenilor pasionați de flori. De trei ani, Iulius este partenerul nostru alături de care dezvoltăm acest eveniment atât de iubit de publicul de la nivel local și național. Suntem încântați că putem să aducem valoare comunității noastre, multă bucurie, flori multe și, în același timp, oamenii împreună”, transmite Anca Vlad, organizator „Florall – Festivalul Artei Florale”.
Pe scena amplasată în Iulius Gardens vor avea loc mai multe momente speciale susținute de tineri artiști locali. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Iulius Town.
Tu ce faci weekend-ul acesta? Vino să petreci timp de calitate alături de cei dragi și să vă bucurați de instalațiile impresionante din cadrul „Florall – Festivalul Artei Florale”!
TIMISOARA. Două mașini s-au izbit, marți după amiază, la Timișoara, iar un ;ofer începător a ajuns la spital.
CITESTE SI: Soferita de 77 de ani ranita, dupa un accident la Timisoara. Masina aruncata in stalp. FOTO
Tânărul în vârstă de 18 ani circula pe Calea Dorobanților, dinspre Parcul Uzinei spre Calea Lugojului, iar la intersecția cu strada Lalelelor, mașina pe care o conducea a fost lovită de o șoferiță care nu i-a acordat prioritate de trecere.
În urma impactului, șoferul începător a fost rănit și dus la spital.
„O femeie, în vârstă de 52 de ani, a condus un autoturism pe strada Lalelelor, iar la intersecția cu strada Dorobanților a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un tânăr, în vârstă de 18 ani.
În urma impactului a rezultat rănirea tânărului de 18 ani, acesta fiind transportat la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă„, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.
TIMIS. Începând cu data de 15 mai 2025, Aquatim SA va prelua operarea sistemului de apă și canalizare din Lugoj. Preluarea de către Operatorul Regional Aquatim înseamnă, în primul rând, șansa de a beneficia de fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii de apă potabilă și apă uzată, în care nu s-a mai investit de peste 20 de ani. În prezent, infrastructura este veche, fragilă și predispusă la avarii frecvente și grave. În plus, cele trei stații de tratare a apei potabile, precum și stația de epurare sunt dotate cu echipamente vechi și deteriorate și necesită o retehnologizare completă.
Aquatim are o experiență de peste 20 de ani în accesarea fondurilor nerambursabile. Mai bine de 400 de milioane euro, bani ai Uniunii Europene, au fost folosite pentru reabilitarea și extinderea rețelelor în toate localitățile pe care le-a preluat până acum. Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, pe care Aquatim îl implementează, în prezent, la nivelul județului Timiș, se adresează exclusiv operatorilor de apă.
Compania timișeană Aquatim este, de 9 ani, pe locul I în Topul Național al Firmelor, clasament organizat de Camera de Comerț și Industrie a României, la categoria Întreprinderi Mari, domeniul „Captarea, tratarea și distribuția apei”.
Activitatea companiei este coordonată din Timișoara, iar operarea în județ este organizată prin 5 sucursale în Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia și Sânnicolau Mare. Începând cu data de 15 mai 2025, municipiul Lugoj este sucursala cu numărul 6.
Deși preluarea sistemului de apă și canalizare din Lugoj presupune un efort considerabil din partea Aquatim, atât financiar cât și logistic, compania este suficient de robustă pentru a face față acestei provocări. Până acum, societatea Meridian 22 SA a încercat să facă față singură gestionării serviciilor de apă și canalizare din Lugoj, însă i-a fost imposibil să obțină finanțări suficient de consistente încât să susțină nevoia permanentă de reabilitare și extindere a infrastructurii. Un Operator Regional de anvergura Aquatim, cu un departament specializat exclusiv pe atragerea și implementarea fondurilor europene, poate obține sume considerabile, care permit nu doar reparații, ci înlocuirea completă a vechilor conducte și echipamente cu unele noi și moderne.
Pentru locuitorii orașului Lugoj, preluarea de către Aquatim înseamnă în primul rând apă curată și sigură la robinete, dar și servicii de calitate superioară, trecerea la un sistem modern de contorizare și facturare, deschidere și transparență în comunicare. De asemenea, Operatorul Regional va furniza și un număr considerabil de locuri de muncă pentru lugojeni, deoarece partea executivă a activităților va fi asigurată de personal local.
În momentul de față, localitățile din România cu mai mult de 10.000 locuitori, deci și orașul Lugoj, se află într-o situație foarte dificilă, fiind în curs de sancționare de către Curtea de Justitie a Comisiei Europene pentru neîndeplinirea integrală a obligațiilor de colectare și epurare a apelor urbane reziduale. Aceste obligații au intrat în vigoare încă din 2016.
Pentru încălcarea legislației europene, pentru fiecare caz de infringement, amenda este de 1,7 milioane de euro, plus penalități de până la 124.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea normelor europene.
Tarife noi pentru serviciile de apă și de canalizare din Lugoj
Tarifele aplicate de Aquatim la nivelul ariei de operare, astfel și în Lugoj, odată cu preluarea serviciilor, vor fi, pentru serviciul de alimentare cu apă, de 7,71 lei/metru cub (0,0077 lei/litru), iar tariful pentru canalizare va fi de 7,86 lei/metru cub – la ambele se adaugă cota de TVA de 9%. Acest tarif este unic în toată aria de operare a Aquatim. De altfel, în clasamentul tarifelor pentru serviciile de apă și canal din țară, compania noastră se situează în a doua jumătate, între cele mai mici tarife.
La dispoziţia clienților există mai multe modalități de plată a facturii: on-line, pe pagina web www.aquatim.ro (prin caesarean butonului „Plata fără cont” sau a portalului dedicat clienților, unde se poate plăti în sistem securizat, prin card bancar), aplicația My Aquatim (disponibilă pentru Android si IOS), bănci (ghișeu, virament, bancomat, direct debit sau internet banking), magazinele din rețeaua PayPoint, unitățile poștale informatizate, serviciul Westaco Expres (disponibil în stațiile OMV), centrele de plăți Un-doi, casieriile Aquatim.
Tot la dispoziția clienților noștri, 24 de ore din 24, este serviciul call-center și dispeceratul Aquatim, telefon 0356914, care preia sesizările legate de funcționarea serviciilor de apă și de canalizare (presiune și debit reduse, canalizare înfundată etc.).
TIMIȘOARA. Cel mai ambițios proiect anunțat de Consiliul Județean Timiș, la primul pas.
Acesta vrea să construiască, între Timișoara și Giroc, pe 16 ha, cel mai mare complex sportiv din România, cu bazine de înot, terenuri de tenis, handbal sau baschet, un skatepark, dar și o sală multifuncțională pentru diferite sporturi, precum și un parc cu o scenă imensă pentru evenimente.
Marți, a fost lansată licitația pentru găsirea unei firme care să întocmească studiul de fezabilitate pentru Complexul Sportiv Multifuncțional – Timiș 4 All.
„Azi suntem cu un pas mai aproape de realizarea unei investiții pe care o dorim cu ardoare: un centru sportiv care să fie pus la dispoziția timișenilor. Terenuri de tenis și de fotbal, săli de gimnastică, de scrimă, dar și una multifuncțională, o arenă de tenis cu tribune pentru competiții, patinoar, bazin de înot, piste de alergare, un skate-park, o zonă importantă destinată spectacolelor, precum și spații comerciale, toate acestea urmând să fie construite pe o suprafață de 16 hectare, acesta este proiectul nostru„, transmite presedintele Consiliului Judetean Timis Alfred Simonis.
Valoarea estimată a contractului este de 1.547.088 lei fără TVA, adică aproape 370.000 de euro cu TVA, iar firmele interesate își pot depune ofertele până în 25 iunie.
Studiul de Fezabilitate trebuie să fie gata în 7 luni.
TIMIȘOARA. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transformă radical în următorii ani. Patru piețe și 14 străzi își vor schimbă înfățișarea și funcționalitatea prin lucrări de regenerare urbană.
Cu o finanțare de 14 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Regional Vest, și restul dintr-un credit pe care îl ia Primăria Timișoara, șantierul s-ar putea deschide chiar în acest an.
La termenul limita pentru depunerea ofertelor la licitatia lansata de municipalitate s-au inscris 2 constructori: PORR Construct si asocierea Theda Mar Design (lider), Optica Sofia, Citadina 98, Tancrad, Lemancos si Constructim
Valoarea estimată a contractului de lucrări în zona Traian este de 120.241.908 lei fără TVA, adică aproape 29 de milioane de euro cu TVA, iar ofertele au intrat în evaluare tehnică.
Lucrările din Piața Traian ar trebui să dureze 2 ani și jumătate și vor transforma zona istorică într-una modernă, cu spații dedicate comunității și acces ușor la Canalul Bega, centrul orașului, școli, grădinițe, zone comerciale și alte puncte de interes din cartierul Fabric.
Peste 57.000 mp de spații publice vor fi reabilitați, incluzând piețele: Traian, Românilor, Petru Rareș și Acad. Corneliu Miclosi, precum și străzile: Bd. 3 August 1919 (parțial), str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Lonovici, Str. Rabin Dr. Ernest Neumann (fosta Str. Episcop Joseph Nischbach), str. Dacilor, str. ștefan cel Mare (parțial), str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, str. Ion Mihalache.
Zonele prin care acum se circulă cu mașina vor fi reduse la un sfert dedicat traficului auto
Reconfigurarea zonei prevede eliminarea traficului de tranzit din Piață Traian, introducerea unui sistem de sensuri unice și transformarea unor străzi în zone pietonale sau semipietonale. Oamenii vor avea mai mult spațiu pentru plimbările pe jos, pentru recreere, dar și spații verzi și locuri de joacă.
Localnicii și turiștii se vor bucura de o zona pietonală mai mare cu peste 6.000 de metri pătrați față de cea din prezent. Această va avea mobilier urban și trei fântâni arteziene. Spațiile verzi vor fi extinse până la o suprafață de peste 9.000 de metri pătrați, iar peste 350 de arbori noi vor fi plantați în cartier.
Totodată, vor fi construite piste de biciclete pe 5 străzi, iar cea de pe B-dul 3 august va fi cu dublu-sens și cu o lățime de până la 2,5 metri. Suprafață permanent carosabilă va fi redusă la un sfert din cea existența în prezent (de la 30.000 mp, la 7.900 mp).
De asemenea, transportul public cu tramvaiul va fi prioritizat, iar liniile de tramvai din zona vor fi reabilitate. Asta va insemna, insa, o alta investitie pe care va trebui sa o faca primaria.
„Regenerarea urbană a cartierului Fabric va fi un exemplu elocvent de cum fondurile europene pot transformă nu doar infrastructură, ci și calitatea vieții comunităților locale. Am văzut cu toții ce beneficii a adus Timișoarei transformarea centrul istoric al orașului, realizată tot cu bani europeni, iar investiția din jurul Pieței Traian este cel puțin la fel de ambițioasă. Cu ajutorul ei, nu doar că vom proteja și revitaliza un patrimoniu istoric deosebit, dar vom crea un spațiu urban adaptat nevoilor contemporane – mai verde, mai accesibil și mai atractiv„, declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest la semnarea contractului de finantare.
Locuitorii din cartier sunt asteptati cu sugestii si propuneri.
…
TIMIȘOARA. Nici nu a început încă reabilitarea Castelului Huniade, că au și apărut noi distrugeri.
Marți, a fost îndepărtată prelata deteriorată, care acoperea cea mai veche construcție din Timișoara.
Angajatii firmei care au dat jos plasa de protecție nu au fost atenți, iar în cădere, prelata grea a agățat una dintre statuile ce strajuiau intrarea și a dărâmat-o.
Cavalerul medieval îmbrăcat în armură s-a făcut praf când s-a prăbușit la pământ de la aproape 5 metri înălțime. Aceasta si pentru că era făcut din fontă si era în stare avansată de degradare.
Imaginile ne-au fost trimise la redactie de un cititor opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim.
„S-a luat decizia îndepărtării prelatei de pe fațada Castelului Huniade, deoarece aceasta era deteriorată.
În timpul operațiunii, o statuetă s-a desprins accidental. Aceasta va fi restaurată pe cheltuiala firmei care a executat lucrarea, fără costuri suplimentare pentru administrație„, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții Consiliului Județean Timiș.
***
Vă reamintim, după aproape 20 de ani de așteptare, Consiliul Judetean Timiș e aproape de găsirea unui constructor care să reabiliteze Castelul Huniade din inima Timișoarei, cel mai vechi edificiu al orașului, care a fost ridicat între 1308 și 1315 de către Carol Robert de Anjou.
Doua asocieri de firme s-au înscris la licitația lansată de CJT pentru consolidarea și renovarea castelului: Constructii Erbasu (lider) cu Euras si Constructim (lider), cu Rustic, Tomoroga Construct, SSAB-AG, Audiotech Multimedia Group.
Ofertele sunt în evaluare.
Conform documentației Consiliului Județean Timiș, se va proceda la consolidarea, restaurarea completă și punerea în valoare a clădirii monument istoric care adăpostește Muzeul Național al Banatului.
Vor fi realizate:
• Intervenții pentru consolidarea structurii de rezistență, lucrări de arhitectură necesare separării spațiilor de intervenție și lucrări infrastructură instalații pentru întreaga clădire Castel Huniade:
• Intervenții de restaurare și refuncționalizare direcționate pe Aripa NV a Castelului Huniade, intervenții focusate pe realizarea lucrărilor de restaurare pentru zona de Nord Vest – subsol, parter, etaj 1, etaj 2 și etaj 3 / mansardă (Axe A-H/1-21).
• Intervenții de restaurare și refuncționalizare, lucrări aferente componenței restaurare – zona de intervenție Sud, Sud-Vest și Sud-Est, lucrări de restaurare arhitecturală, cele aferente zonelor de intervenție: Sud-Est, Sud, Sud-Vest și lucrări de instalații interioare pentru spațiile din aceste zone de intervenție, inclusiv echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj, aferente acestor zone;
• Consolidarea întregului castel pentru punerea în siguranță și asigurarea unei stabilități structurale, lucrări de consolidare care cuprind consolidarea fundațiilor, eradicarea umidității și asigurarea zidurilor, pentru punerea în valoare a construcțiilor originare supraterane;
• Lucrări de restaurare arhitecturală și asigurarea tuturor elementelor pentru a funcționa ca muzeu cu dotări de înaltă tehnologie și cu asigurarea tuturor condițiilor pentru organizarea unor expoziții temporare, acțiuni culturale, comunicări ș.a.
• Refacerea finisajelor originale și restaurarea tuturor elementelor care s-au păstrat (tâmplărie, paviment din marmură, decorații parietale ș.a.).
• Punerea în valoare a sitului arheologic din interior prin montarea unor pardoseli din sticlă cu asigurarea unei ventilații și iluminat pentru protecție și estetică muzeului.
• Amenajarea la mansardă a unei biblioteci digitale și în care să fie expuse și parte din patrimoniul existent în muzeu.
• Asigurarea unor accesuri facile prin montarea a două ascensoare.
• Modernizarea instalațiilor pentru asigurarea unor consumuri reduse ale energiei și asigurarea și prevederilor pentru protecția termică și la umiditate a construcției
• Refacerea fațadelor și reeditarea imaginii originale, cu tipurile de finisaj existente pentru a se reedita etapele de edificare
• Montarea iluminatului arhitectural pentru fațade și realizarea unui iluminat inteligent în muzeu
• Amenajarea muzeală și dotarea acestuia cu mobilier în acord cu obiectele de patrimoniu și artefactele ce există în dotarea muzeului
• Amenajarea curții interioare, realizarea unor lucrări de peisagistică și asigurarea posibilității de acoperire a acesteia cu un sistem agreat de Ministerul Culturii.
Valoarea contractului este estimată între 110.254.965 lei și 138.584.056 lei, fără TVA. Sunt patru surse de finanțare pentru lucrări, în valoare de 131 de milioane de lei. Trei sunt externe – PNRR, un fond pentru reabilitarea seismică a clădirilor și un program transfrontalier România-Ungaria. Pe lângă acestea, vor fi bani și de la Consiliul Judeţean Timiș, deocamdată, aproximativ 44 de milioane de lei.
Constructorul care va câștigă licitația și va prelua lucrarea va avea la dispoziție 3 ani să consolideze și să renoveze Castelul Huniade.
Castelul a fost închis acum 19 ani din cauza degradării, muzeul mutat in mansarda Bastionului Theresia, iar majoritatea exponatelor duse în depozit.