TIMIȘOARA. Sunt în plină desfășurare demersurile pentru obținerea de documentații, respectiv proiectarea viitoarelor lucrări de restaurare, atât de așteptate, pentru salvarea fascinantei construcții a Mausoleului Csavossy de la Bobda, în fapt Biserica Romano-Catolică cu o arhitectură aparte, ale cărei ruine amintesc de glorioase vremuri, și care piere sub ochii noștri.
140.000 de euro primește firma de arhitectură Atelier Decumanus care a câștigat licitația lansată vara trecută de către Institutul Național al Patrimoniului și căreia i-a fost încredințat contractul la inceputul anului. Toate documentațiile și autorizația de construire trebuie să fie gata cel târziu în 2027.
Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, spune că, la finalizarea proiectării, își dorește că CJT să preia monumentul, să găsească o sursă de finanțare și să-l restaureze.
„Mausoleul din Bobda este în faza de proiectare, un proiect de care m-am ocupat în urmă cu un an și jumătate. Ultimele discuții erau că proiectarea decurge greu, dar există un proiectant care a câștigat acea licitație. Ne așteptăm că la finalul acestui an, cel târziu anul viitor, să avem proiectul finalizat, să putem găși sursă de finanțare. Dacă proprietar este Primăria Cenei, preluăm noi (CJT n.r.) mausoleul și facem investiția acolo”, a declarat Alfred Simonis, președintele administrației județene.
Dupa ce a restaurat Conacul Mocioni de la Foeni, Consiliul Județean Timiș a mai preluat recent Castelul Regal de la Banloc și conacul Petala de la Clopodia.
În acest moment, bijuteria arhitecturală, cândva de o rară frumusețe, este în prag de prăbușire, biserica înregistrând deja o serie de pierderi ireversibile la nivel de elemente structurale.
De-a lungul timpului, s-au mai făcut demersuri pentru punerea în siguranță a Mausoleului de către voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente si de cei de la Asociatia prin Banat, însă, din lipsa de fonduri, intervențiile au fost limitate.
Mausoleul de la Bobda, ca odinioară, într-o superbă pictură murală
În cadrul unui alt proiect, pe lângă intervențiile propriu-zise, a fost realizată și o pictură murală pe zidul unei case din Bobda, o reprezentare emoționantă a Mausoleului Csávossy care aduce aminte de perioada de glorie a bisericii atât de greu încercată. Astfel, ea nu va cădea în uitare niciodată.
Biserica mausoleu de la Bobda, comuna Cenei, monumentul ridicat în secolul al XIX-lea de familia baronului Gyula Csavossy după planurile bazilicii din orașul ungar Esztergom, este una dintre clădirile încărcate de istorie din județul nostru. Baronul construise în Bobda mai întâi un castel și, peste drum, a ridicat biserica, finalizată în 1908.
Gyula Csavossy și soția s-au stins în 1911 și au fost înmormântați în cripta de sub biserica. În 1925, fiii baronului au emigrat în Canada. Castelul a fost demolat, după ce noul proprietar nu și-a mai putut plăti ratele la banca, iar mausoleul a început să se degradeze.
Primarul din Cenei a reușit să preia biserica de la Episcopia Româno–Catolică Timișoara, iar monumentul, chiar dacă va fi preluat de către Consiliul Județean Timiș, ar putea beneficia și de o alocare de fonduri guvernamentale pentru restaurare, odată ce va fi gata documentația întocmită de Institutul Național al Patrimoniului.
….
Pareri
Salut
N-ar fi mai bine, sa fie somati urmasii grofilor , aflati acum in Canada , sa aiba grija de mausoleu , ca altfel va fi …demolat.
Asa am vazut in Belgia , un munte de mausolee demolate,
pt ca apartinatorii nu mai aveau nici o rezonanta cu respectivele
constructii.
Asa ca , sa lasam natura si vremurile, sa-si faca lucrarea.
Ce dreac de valori sociale au ladat in urma ?
Cine vrea, privati, politicieni, etc, sa puna din bani lor si sa repare
hardughia.
„Hardughia” se joaca din nou dupa 44 ani.
Foarte bine ca se restaureaza astfel de monumente !