Universitatea Politehnica Timisoara, promotoare a mobilitatii virtuale academice

TIMISOARA. In perioada 27-29 septembrie 2018, a avut loc la Timisoara a treia intalnire a proiectului Open Virtual Mobility. Gazda a fost Universitatea Politehnica Timisoara, partener in cadrul proiectului, care a organizat intalnirea in cadrul Centrului de ID/IFR si e-Learning al universitatii.

Au participat 20 de cadre didactice, cercetatori si personal adiminstrativ din cadrul partenerilor proiectului (Beuth Hochschule für Technik – Germania, Katholieke Universiteit Leuven – Belgia, Cineca Consorzio Interuniversitario – Italia, Fondation UNIT/AUNEGE – Franta, Universitat de les Illes Balears – Spania, Universita Degli Studi Roma Tre – Italia, Open Universiteit Nederland – Olanda si Universitatea Politehnica Timisoara – Romania).
Proiectul Open Virtual Mobility isi propune sa promoveze si sa mareasca capacitatea de invatamant superior in Europa prin realizarea, evaluarea si recunoasterea abilitatilor de mobilitate virtuala ale personalului academic si studentilor din invatamantul superior in conformitate cu principiile din Bologna si cu cele ale Educatiei Deschise/ Datelor deschise.
Impactul asteptat in urma proiectului se refera la cresterea gradului de constientizare a mobilitatii virtuale in invatamantul universitar din Europa, evaluarea si recunoasterea abilitatilor VM (mobilitate virtuala), cresterea gradului de pregatire si a increderii personalului academic si a studentilor pentru a participa si a implementa VM. Prin realizarea unor cursuri online, libere si accesibile, se va putea realiza invatarea pentru dezvoltarea continua, evaluarea si recunoasterea abilitatilor VM, sporirea transparentei in ceea ce priveste distributia si nivelul abilitatilor VM in invatamantul universitar din Europa.

In cadrul intalnirii din Timisoara s-au discutat o serie de pasi de urmat in cadrul proiectului, aflat in al doilea an de implementare. S-a inceput cu discutii pe marginea realizarii de materiale didactice online de tip MOOC (massive open online course) si OER (resurse educationale deschise), urmate de clarificari privind abilitatile care urmeaza a fi dobandite de cei care vor studia pe platforma educationala. Despre aceasta platforma, realizata de echipa UPT s-a discutat in continuare. Apoi s-au prezentat tipurile de verificare online care vor fi abordate dar si modelele de open badges (certificate deschise digitale). Echipa Centrului de ID/IFR si eLearning s-a ocupat de realizarea materialelor promotionale si a unor video-uri explicative avandu-i in prim plan pe participantii la intalnire.

Dr. Diana Andone (UPT), coordonatorul proiectului pentru Romania, a afirmat ca: „Aceasta intalnire a fost una extrem de productiva. Proiectul OpenVM este unul extrem de actual in cadrul cooperarii europene si internationale extrem de dezbatute in ultima perioada privind crearea unei forte de munca cu abilitati actuale, digitale, interculturale, care poate munci egal oriunde in Europa. Oferirea de diverse mobilitati virtuale incurajeaza experimentarea mediilor diferite de invatare pentru acei studenti care pot avea limitari de timp sau financiare. Cel mai interesant este ca proiectul are o adresabilitate mult mai larga, calitatea materialelor educationale oferite putand sa atraga orice adult doreste sa invete. Traim o perioada a nativilor digitali care se vor educa permanent, pe toata durata vietii. Implicarea UPT in cadrul acestui proiect este una dubla, echipa noastra avand atat o contributie educativa si pedagogica asupra modelelor si structurii unor programe de mobilitate virtuala cat si implementarea si mentenanta tehnica a platformei educationale pe care vor fi incarcate materialele si programele realizate de partenerii de proiect”. In aceasta iarna vor exista pe platforma online OpenVM cursuri dedicate, accesibile tuturor.

Aici puteti vizita site-ul proiectului, iar aici puteti consulta platforma educationala a proiectului, dezvoltata de Universitatea Politehnica din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.