Universitatea Politehnica Timisoara, Muzeul Banatului si Asociatia Timisoara 2021 organizeaza ‘Patrimoniul sub reflectoare Cartierul Fabric – Lumi in destine’

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii organizează joi, 15 iulie 2021, ora 18:00, ONLINE, Vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Fabric – Lumi în destine”. Evenimentul va avea loc, în premieră în format hibrid, participanții putând să aleagă să participe fie la Mansarda Bastionului Theresia, fie online, prin Zoom, Facebook sau YouTube.

În cadrul evenimentului vor fi lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 16 locații emblematice din cartierul Fabric, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, prin care timișorenii, și nu numai, sunt invitați să descopere multiplele povești ale Timișoarei prin prisma lumilor, destinelor și vocilor pluriculturale care recreează atmosfera cartierului Fabric de acum și altădată – atmosferă care este transpusă totodată și virtual, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

2021: Fabric – lumi în destine: cartierul breslelor și al meșteșugarilor

Anul 2021 are ca temă Văzul – și aduce sub reflector dimensiunea economică a Timișoarei de altădată, prin cartierul breslelor și meșteșugarilor, al micii burghezii, al fabricilor și muncitorilor, concentrate într-o lume multietnică și pluriculturală în cartierul Fabric. Vocile care conturează aceste lumi și destine vor lua viață în acest an pentru a recrea atmosfera cartierului Fabric printr-o colaborare cu conf.univ.dr. Smaranda Vultur și Grupul de istorie orală și antropologie culturală, coordonat de aceasta.
Gazdele vernisajului vor fi reprezentanții Universității Politehnica Timișoara, ai Muzeului Național al Banatului și ai Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

O berărie de epocă, un pantof uriaș și machete ale vehiculelor din Fabric

Participanții sunt invitați la un tur – după preferințe – fizic sau virtual al expoziției de la Bastionul Theresia, în cadrul căreia vor păși în lumea economică a cartierului meșteșugarilor, a micii burghezii, a fabricilor și atelierelor, cu ajutorul diplomelor, sigiliilor și însemnelor de breaslă, printre care amintim: breasla pantofarilor cu o colecție de pantofi de epocă și un prototip de pantof uriaș al fabricii Guban, din anii ‘70. Expoziția de pe strada Martin Luther invită timișorenii și nu numai să pășească într-un interior de berărie din perioada interbelică, amenajat la Mansarda de la Bastion, cu cărți poștale și fotografii la scară macro pe pereți, pentru a spori senzația de călătorie în istorie. Aici, în fabrica de bere de epocă, participanții vor putea descoperi halbe de bere istorice din secolul al XIX-lea – fabricate atât din cupru, cât și din celebra sticlă de la fabrica din Tomești, care și-a închis activitatea acum 20 de ani, după mai bine de un secol și jumătate de activitate – o colecție impresionantă de etichete ale băuturilor alcoolice din istorie, un butoi istoric și multe alte obiecte de epocă și din perioada interbelică. Pentru a ilustra dinamica și caracterul industrial și muncitor al Fabricului de altădată, în cadrul expoziției vor fi expuse și o serie de machete ale felinarelor și tramvaielor din cartier, ale firobuzelor, ale trenurilor cu locomotive, dar și ale unei ancore ce aparținea unei ambarcațiuni care circula odinioară pe Bega.

Intervenții LIVE din cartierul Fabric cu detalii despre punctele emblematice

Tot în cadrul vernisajului virtual, timișorenii sunt invitați să descopere expoziția stradală cu cele 16 panouri informative din cartierul Fabric, alături de experții de la Muzeul Național al Banatului și ai Facultății de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timișoara, care vor avea intervenții live din fața Bisericii Millenium și din Depoul de Tramvaie, de unde vor împărtăși detalii mai puțin cunoscute despre clădirile și monumentele din patrimoniul timișorean.

Aplicațiile web și mobile – descoperite printr-o masă interactivă și tablete

Componentele digitale ale proiectului Spotlight Heritage Timișoara vor putea fi descoperite în cadrul expoziției printr-o masă interactivă și mai multe dispozitive mobile, care le vor demonstra timișorenilor cum pot „călători” în atmosfera Timișoarei vechi cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată, cum pot accesa multiplele povești din cartierul Fabric online, pe https://spotlight-timisoara.eu/ și cum pot contribui cu propriile povești la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și cartierului cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Pentru cei care aleg să participe la eveniment online, componentele digitale – pagina web și aplicațiile mobile și de realitate augmentată vor fi prezentate de către echipa Centrului de e-Learning și Centrului Multimedia UPT.

Participarea după preferințe – fizic sau online

Vernisajul expoziției dedicate cartierului Fabric oferă multiple opțiuni de participare celor interesați. Indiferent de opțiune, participarea este gratuită.

Astfel, timișorenii pot opta să participe la expoziție fizic – la Mansarda Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, cu mențiunea că numărul maxim al persoanelor aflate în mansardă nu poate să depășească 50.

Participanții pot opta să se înregistreze prin Zoom, unde pot interacționa cu organizatorii prin comentarii. Înregistrarea se face gratuit, completând formularul: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_XKK3HgOIRHGmfUaRA-I55A

De asemenea, evenimentul poate fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/333263774932478 și pe contul de YouTube a Centrului de e-Learning UPT: https://www.youtube.com/channel/UCfmtHmvUXr1eLE376GJFPGA
Despre proiectul Spotlight Heritage Timișoara

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș.
„Patrimoniul sub reflectoare” invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale – pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată – și al unei expoziții muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Național al Banatului, precum și în locuri semnificative din cartiere, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”. Poveștile din cadrul Spotlight Heritage Timișoara sunt: Iosefin (AUZUL, 2019), Elisabetin (TACTILUL, 2020), Fabric (VĂZUL, 2021), Poveștile clădirilor istorice din Timișoara, (Rectorat UPT, 2019), ale operelor de artă publice (ArtTM 2018-2022), ale comunităților (evrei, 2019), ale inovațiilor tehnice (2020).

Anul 2021 este dedicat poveștilor din cartierul Fabric, cu punctele emblematice – Podul Decebal, Parcul Regina Maria, Șirul caselor de raport din bulevardul 3 August 1919, Sinagoga Status Quo, Biserica romano-catolică Millenium, Palatul Ștefania și Piața Romanilor, Piața Traian, Biserica ortodoxă sârbă, Farmacia Kovacs, Depozitul de tramvaie și Muzeul Corneliu Mikloși, Fabrici din Fabric – Faber, Uzina de apă, Biserica ortodoxă română, Biserica greco-catolică, Fabrica de bere, Abatorul – care vor fi readuse la viață printr-o pluralitate de destine, multietnice și multiculturale.

Componentele digitale ale proiectului – aplicațiile mobile și site-ul web – conțin date și informații de patrimoniu cultural și istoric, mapate geografic, fotografii și filme, cu recunoașterea clădirilor prin realitate augmentată (cu informații și poze vechi suprapuse), imagini 360 etc.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.