Universitatea Politehnica Timisoara, gazda unui nou program din proiectul RespectNET. Activisti ai societatii civile vin in sprijinul universitatilor

TIMISOARA. Centrul de Conferinte al Universitatii Politehnica Timisoara a gazduit, in perioada 18-20 octombrie 2023, programul „International Training for University members by Civil Society Activists”, parte a proiectului RespectNET, ce reuneste mai multe institutii internationale: Universitatea Telematica Pegaso (Italia), Universitatea Politehnica Timisoara (Romania), Scoala Internationala de Studii Sociale si de Afaceri (Slovenia), Asociatia pentru Consiliere si Cercetare Sociala EV (Germania).

Pe parcursul celor 3 zile de instruire fata in fata, au fost prezentate cazuri ca multiplicatori de baza pentru metodologiile de comunicare legate de universitate si de combatere a dezinformarii, a bullying-ului si a discursului instigator la ura intr-un context universitar – societate civila. Programul de formare se bazeaza pe matricea de competente conceputa de RespectNET si pe proiectele de module ale cursurilor si lectiilor RespectNET.

Vorbitorii invitati din societatea civila – Sebastian Capotescu si Alexandra Malaies de la ErgoWork Association, Marius Popa, de la Lions Timisoara, Cristina Saracu, de la InclusiunePeBune, Padraig Kirby, de la Technological University of the Shannon Midlands Midwest, Mihai Barsan, de la MB Think Tank Ltd, Silvia Avasilcai, de la Universitatea Tehnica Iasi, Caius Luminosu, de la Universitatea Politehnica Timisoara, si Cristina Capotescu, de la Asociatia Aquademica – au oferit un adevarat camp de dezbateri si discutii prin sesiuni de schimb de experienta si cazuri de studiu prezentate.

Evenimentul a inclus si o calatorie in satul Costeiu de Sus, comuna Margina, judetul Timis, avand ca destinatie o gospodarie traditionala taraneasca, devenita un spatiu deschis publicului.

Potrivit proiectului RespectNET, este necesara stabilirea unor standarde bune de comunicare si contracararea comunicarii negative, pentru a face din universitati un model de comunicare respectuoasa si schimb productiv cu societatea civila.
Partenerii din cadrul proiectului vor crea continut pentru o platforma transmedia care va alimenta o strategie transmedia pe tema comunicarii si dialogului respectuos in cadrul universitatii si intre universitate si societatea civila.

Mesaje multimedia de dimensiunea fragmentelor de pe retelele sociale, videoclipuri scurte pentru utilizare pe YouTube, Tik Tok, Twitter, Instagram etc., vor fi produse pentru a „deveni virale” pentru a crea o dominatie a atitudinilor respectuoase ca standard de buna practica si comportament in universitati si in societatea civila.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.