Universitatea Politehnica Timisoara, cea mai buna din Romania, in domeniile informaticii, calculatoarelor si electronicii

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timișoara a fost clasată ca fiind cea mai bună universitate din România în Topul 2020 al celor mai bune universități cu programe de studiu în domeniul informaticii, calculatoarelor și electronicii, publicat de Guide2Research, unul dintre portalurile de top pentru cercetarea în aceste domenii. În clasamentul mondial, Universitatea Politehnica Timișoara se poziționează pe locul 449.

Clasamentul, bazat pe H-index și publicațiile DBLP, a fost conceput pentru a oferi comunității academice mai multă vizibilitate și expunere la contribuțiile de cercetare realizate de instituții de top din sfera informaticii, calculatoarelor și electronicii. Indicele Hirsch (H-index) este un instrument de evaluare a rezultatelor ştiinţifice ale cercetătorilor şi instituţiilor academice şi un criteriu de cuantificare a impactului ştiinţific al acestora prin număr de citări, iar DBLP este cea mai mare bază de date ce indexează lucrările științifice din domeniul informaticii, calculatoarelor și electronicii.

Poziția din clasament se bazează pe o sumă a valorilor H-index ale tuturor informaticienilor de top afiliați unei universități. Pragul Indexului Hirsch pentru a fi considerat un om de știință de top a fost stabilit la 40, cu condiția ca majoritatea lucrărilor lor științifice să fie în domeniul informaticii, calculatoarelor și electronicii și să fie indexate în DBLP.

În clasamentul Guide2Research, Universitatea Politehnica Timișoara este prezentă cu doi prestigioși cercetători în domeniu, cu o valoare totală a indexului Hirsch de 89 și un total de 254 de publicații DBLP:
– Prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup, membru corespondent al Academiei Române, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare;
– Prof.dr.ing. Ștefan Preitl, directorul Centrului de cercetare ştiinţifică în Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara în perioada 2001-2011.

Clasamentul reprezintă valorile H-index și DBLP colectate până la data de 25 august 2020 și se bazează pe examinarea detaliată a mai mult de 6000 de profiluri de ingineri și informaticieni de pe Google Scholar și DBLP.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari celor doua c.d.

  2. Un clasament cel putin dubios. Spun asta din punct de vedere al metodologiei folosite: indicele hirsch (h) este un slab indicator al calitatii si excelentei in cercetare (ex. exista laureati Nobel cu indici h mai mici decat ai cercetatorilor de care se vorbeste in acest articol). Acest indice se calculeaza ca find numarul de publicatii stiintifice care au cel putin un numar egal de citari (i.e. h=10 inseamna ca acea persoana are 10 articole cu cel putin 10 citari). A fost demnonstat ca acest indice este ridicat mai mult de numarul articolelor decat de cel al citarilor. Faptul ca metodologia clasamentului mai considera inca o data numarul articolelor publicate nu face altceva decat sa evidentieze si avantajeze inca o data autorii prolifici (nu neaparat cu o munca excelenta). Nu mai zic ca nu se iau in considerare calitatea predarii, rezultatele si satisfactia studentilor si alte lucruri esentiale pentru o universitate. Exista alte topuri mult mai riguroase cum ar fi QS sau Times Higher Education

  3. As fi de acord daca ai spune si cate ceva despre indicele Hirsh personal si cam pe unde te situezi cu incadrarea. In permanenta auzim doar „cat suntem de buni” si altii nu ne apreciaza”, O fi adevarat? si da si nu.
    Mai mult nu cred ca cele doua CD-uri au nevoie de „atentionarea de precautie” atata timp unii cred ca exista „altii mult mai buni” dar … despre care nu prea se stie nimic si contribuie poate cu un epsilon la onoarea Universitatii.