Una dintre cele mai vechi forme de teatru traditional japonez, la Timisoara. Yamamoto Noh Theatre, pe scena Nationalului. Intrarea e gratuita

TIMISOARA. Yamamoto Noh Theatre (Japonia), in parteneriat cu Centrul de Proiecte Timisoara si Teatrul National Timisoara, va invita la un spectacol inedit „Inima teatrului Noh”, miercuri, in data de 22 iunie. Reprezentatia de teatru in stil Noh, una dintre cele mai vechi forme de teatru traditional japonez, este inclusa in patrimoniul cultural UNESCO.

Cei 7 artisti care vor urca pe scena Teatrului National vor prezenta publicului timisorean cateva fragmente alese din piesele in stil Noh „Tamura” si „Tenko”.

Intre cele doua acte, actorii vor face o prezentare a instrumentelor si tehnicilor stilului specfic. Evenimentul face parte din componenta Power Station a Programului Cultural Timisoara 2023.

Membrii Yamamoto Noh Theatre vor sustine in data de 21 iunie un workshop la Facultatea de Muzica si Teatru in fata a 20 de tineri studenti. Acestia le vor vorbi despre cea mai veche forma de teatru noh, tehnicile, postura si energia acestuia.

Teatrul Noh a luat nastere in urma cu aproximativ 700 de ani si ramane cea mai veche forma de teatru cu masti care a supravietuit in lume. Este o arta meditativa care trebuie savurata in principal prin intermediul imaginatiei. In Japonia antica, Noh se juca in temple si sanctuare ca ofranda pentru zei, iar mai tarziu a evoluat in arta ceremoniala oficiala a curtii Shogunului. A jucat un rol esential in formarea valorilor clasei samurailor si, ulterior – a identitatii culturale a Japoniei.

Infiintat in 1927, Yamamoto Noh Theater este cel mai vechi teatru Noh din Osaka, desemnat drept patrimoniu cultural intangibil al Japoniei. Teatrul gazduieste si organizeaza diverse evenimente, majoritatea in domeniul artelor spectacolului traditional si clasic japonez. Teatrul Yamamoto Noh combina arhitectura traditionala cu tehnologia moderna, cum ar fi iluminatul cu LED-uri si subtitrarile multilingvistice, distrand si educand astfel nu numai un public numeros japonez, dar si international. Unul dintre principalele obiective ale teatrului este de a prezenta drama clasica japoneza Noh ca pe o arta interpretativa straveche inca vie si relevanta. Incepand cu 2010, Teatrul Yamamoto Noh a prezentat anual Noh in afara Japoniei, cu peste 30 de spectacole si 40 de ateliere desfasurate in tari precum Bulgaria, Romania, Slovacia, Franta, Finlanda, Macedonia de Nord, Albania etc. Teatrul a colaborat cu institutii culturale si diplomatice locale.

Spectacolul va fi in limba japoneza, cu subtitrare in engleza si romana. Intrarea este gratuita in limita locurilor disponibile. Rezervarile se pot face pe entertix.ro, in limita locurilor disponibile.

La inceputul spectacolului va avea loc un moment de recunoastere si celebrare a activitatii exceptionale in medicina ale prof. dr. Aurel Mogosanu, un pioner al medicinei din vestului tarii. Profesorul a infiintat prima sectie de Anestezie si Terapie Intensiva din Timisoara la Spitalul Judetean din Timisoara, care acum ii poarta numele. Dealtfel a contribuit la formarea a mii de medici de elita acestei specializari prin crearea si introducerea disciplinei Anestezie si Terapie Intensiva in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes.

Sursa foto: StirileKanalD

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.