Una dintre cele mai impresionante biserici din Timisoara, in continua transformare. Elementul central, orga, va fi renovat

TIMISOARA. Continua lucrarile de reabilitare a uneia dintre cele mai impresionante biserici din Timisoara.

CITESTE SI: A crescut profitul Aeroportului International Timisoara in 2018. Planurile pe noul an pentru cel mai mare aeroport din vestul tarii 

Este vorba despre Biserica Millennium, care se afla in proces de transformare de mai multi ani si la care continua lucrarile si anul acesta.

„Am finalizat lucrarile de reabilitare a acoperisului, restaurarea celor doua vitralii majore, iluminarea arhitecturala, iar in acest an vom incepe lucrarile pentru restaurarea vitraliilor aferente rozetei de pe fatada principala, refacerea instalatiei de incalzire si modernizarea impresionantei orgi Wegenstein. Spatiul public din fata catedralei a fost transformat intr-un parc cochet care gazduieste cea mai veche statuie din Timisoara, restaurata si ea, Sfantul Ioan Nepomuk”, a scris viceprimarul Dan Diaconu pe pagina sa de socializare.

CITESTE SI: Tupeu de nedescris pentru un sofer din Timis. Surpriza politistilor la un control de rutina 

Biserica Millennium are una dintre cele mai valoroase si impozante orgi ale renumitului constructor din Banat, Carl Leopold Wegenstein. Instrumentul a fost construit in anul 1901 si restaurat in intregime cu sprijinul financiar al familiei Marchegiano, in 2005.

Pe durata vietii sale, Carl Leopold Wegenstein (1858-1937), a construit peste 200 de orgi, raspandite aproape in totalitate in spatiul banatean. Orga Wegenstein din Biserica Millennium este un cadou al episcopului diecezan Alexander Dessewffy (1834-1907), care in acest mod a dorit sa dea expresie dragostei sale fata de credinciosii acestei parohii. Instrumentul este realizat in stil neo-romanic din lemn tare de stejar, este sculptat si ornamentat cu aur. Orga a suferit, in timp, mai multe modificari, ultima fiind facuta intre anii 2004-2005.

 

Sursa foto: Marko Obradović Edge

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ar fi bine daca s-ar renova accesul si permite vizitarea turnurilor. Chiar daca ce se poate vedea de acolo nu seamana cu Parisul vazut de pe Notre Dame sau Vaticanul vazut de pe Sf. Petru… trebuie inceput de undeva. La Sibiu se poate, chiar daca conditiile de urcare si-ar gasi fara probleme locul intr-un film de actiune de categoria B.