Un tramvai Bozankaya de la Timisoara pleaca la o mare expozitie in Germania. A fost urcat pe trailer langa Piata Badea Cartan si ia drumul Berlinului. Foto

TIMISOARA. Proaspat ajuns la Timisoara, cel de-al 13-lea tramvai Bozankaya face mai intai un ocol prin Germania. Garnitura venita aseara din Turcia merge la Berlin la o expozitie de inovatie in transport, Inno Trans 2022.

Evenimentul, care se desfasoara intre 20 si 23 septembrie, este unul de top, fiind asteptati aproape 150.000 de vizitatori si o multime de companii, producatori de mijloace de transport, prestatori de servicii si furnizori de solutii inovatoare in transporturi, constructori de cai ferate si alte tipuri de infrastructura.

Fabrica Bozankaya a ales sa expuna in cadrul expozitiei de la Berlin ultimul tramvai livrat Timisoarei, din lotul de 21 care innoiesc flota de transport a STPT pana la finalul anului.

Intrucat tramvaiul nostru are cea mai mare autonomie din lume, reprezentantii producatorului din Turcia vor sa se mandreasca cu el.

Acesta a fost coborat de pe platforma cu care a venit din fabrica si apoi ridicat pe un alt trailer, miercuri seara, in zona Pietei Badea Cartan, unde e linie dreapta pe o portiune insemnata, unde manevrele se puteau face cu usurinta. Apoi, din acest loc se ajunge cel mai repede pe autostrada si s-a optat pentru aceasta varianta si pentru a evita un transfer prin oras, de la depou, care ar fi ingreunat traficul.

E o expozitie care se face in fiecare an si care reuneste cele mai importante nume din industrie. Turcii ne-au cerut acceptul sa duca unul dintre tramvaie la expozitie, fiind vorba despre tramvaiul cu cea mai mare autonomie din lume, ca sa il prezinte.

Mai mult, proiectele prin care au fost achizitionate tramvaiele Bozankaya au fost selectate ca fiind proiecte de succes la nivel national si european.

Ieri a sosit aceasta garnitura si acum a fost incarcata pentru a pleca spre Berlin, iar noi suntem mandri ca putem sa participam cu acest tramvai la expozitie„, au precizat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.

FOTO: Info Trafic Jud Timis

Va reamintim, noul tramvai pe care turcii de la Bozankaya l-au produs pentru Timisoara a fost desemnat castigatorul din 2021 al Premiilor pentru Inovatie, competitie internationala de tehnologie si creativitate, care se desfasoara in fiecare an.

Evenimentul a avut loc la Lille, in Franta, iar compania Bozankaya s-a inscris in cursa cu tramvaiul electric pe care l-a construit pentru Timisoara, care este ecologic, prevazut cu tehnologie avansata, si atinge un record mondial prin capacitatea de a parcurge 70 de kilometri fara a fi conectat la reteaua de energie electrica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da war HAUsR-iştilor nu le place pentru da este comandat pe vremea lui Robu ,,8

    • Si de ce nu recunosti ca aceste tramvaie au fost comandate cu specificatii inutile pentru urmatorii minim 10-15 ani – autonomie de 100 km?!
      Aceste specificatii inutile au umflat pretul in mod nejustificat fata de nevoile pe termen scurt ale orasului.
      Se puteau achizitiona mai multe tramvaie „clasice” care sa fi infrumusetat orasul la un pret mai decent.
      Probabil spaga era mai mica sau nesemnificativa din partea altor furnizori mai mult decat decenti pentru actualele nevoi ale orasului.
      Aha si mi-a venit o idee: daca tot au aceste tramvaie o autonomie traznet fara fir de contact de ce nu sunt puse in circulatie spre localitatile din imediata apropiere a orasului care au cale ferata? – acelasi ecartament cu liniile de tramvai – atunci ar putea fi folosite mai aproape de posibilitatile lor tehnice.

      • Atenție, cum se definește autonomia (în ce condiții); de exemplu, fără pasageri, iarna,-vara, fără incalzire/ clima , Vmed = 25 km/ h , s.a.m.d. (vezi si autovehiculele hibride/electrice)

      • Probabil ca niste specificatii mai normale, facute cu bun simt, ar fi generat riscul ca contractul sa ajunga la cine nu trebuia. In plus Robu era obsedat sa-si faca loc in istorie. A reusit – nu choar cum isi dorea.
        Cu circulatul pe rute interurbane vad niste mici probleme:
        – tehnic, nu stiu unde se intersecteaza calea ferata cu tramvaiul, pentru comutari;
        – administrativ, costurile implementarii unui sistem extins (de catre Timisoara, pe banii orasului) ar putea fi prost vazute de cei care platesc tramvaie ca sa mearga altii cu ele – din care unii mai mult merg decat platesc. Justificari au intotdeauna.
        – pe liniile CFR-ului merge numai ce vrea CFR-ul… si uneori nici atat.
        Per ansamblu ideea e buna, merge minunat in alte parti… la distante mari de organizarea in stil romanesc.

  2. Da, perfect sa plece ca avem prea multe tramvaie moderne pe linii.

  3. … iar noi suntem mandri ca putem sa participam cu acest tramvai la expozitie… !!?? De unde si de ce atata mandrie?

  4. Expunem noi sau expun turcii?
    Ca dacav expun ei tramvaiul sa le cerem chirie penmtzru utilajul asta , pentru ca le-am inchiriat cotetzul. Cotetzul nostru, cumparat de noi si ei se lauda cu el.
    Altfel ar fi fost nevoiti sa construiasaca un tramvai separat pentru expozitie si sa-l care ei de la Bosfor pana la Jermanika si inapoi. la Istambul.
    Asa, mai fac si ei ceva din bani si ne dau noua nu un tramvai nou, ci unul folosit.
    Presupunn ca domnul doctor injiner in ale curentul, ala pletosul de Robui va fi si el la expozitie sa iesplice la aia de ce e nevoie de 100 de km autonomie, de parca fara aceasta inutila si scumpa dotare nu se putea vinde.
    Sunt curios daca cumpara cineva asa tramvaie si daca se vor vinde si cu 100 km autonomie, Presupzun ca altii vor intreba daca si cu autonomie de 30–40 km se poate produce.

  5. E cel în care și-a făcut cineva nevoile, săptămâna trecută ?!

  6. Buna seara, Cu mai multa implicare locala, s-ar fi putut realiza tramvaie similare la ASTRA Arad, sau la fabrica din Craiova. . Realizarea in tara a produselor romanesti nu este in atentia celor care folosesc banii publici.

  7. La pachet cu cea mai mare autonomie din lume vine si o factura pe masura, asta ca sa aveti raspunsul de ce avem taxe asa de mari. In plus acea autonomie va scadea fie ca bateria e folosita fie nu. Pe parcurs se va ajunge la lipsa de fonduri si se vor demanta bateriile pentru ca vor fi foarte scump de inlocuit si pe deasupra sunt grele. Oare cu cat ar consuma tramvaiele mai putin daca nu ar avea bateriile acestea enorme dar in schimb ar avea un dispozitiv prin care sa recupereze energia si o baterie care sa stocheze energie pentru 100-200m? Dar asa e cand nu dai din banii tai…