Un timisorean ai carui parinti au fost omorati de un tir se chinuie de 6 ani sa recupereze 300.000 de euro de la o firma de asigurari din Bulgaria

TIMISOARA. In timp ce autocamioanele inmatriculate in Bulgaria au devenit spaima soselelor din Romania, si nu numai, fiind implicate in peste 35 la suta din numarul accidentelor grave produse in tara noastra, societatile de asigurari de la sud de Dunare refuza in mod constant sa acorde despagubirile legale la care sunt obligate de catre instantele de judecata.

In aceasta situatie se afla si un om de afaceri din Timisoara, care, de mai bine de sase ani, incearca sa recupereze peste 300.000 de euro de la o firma de asigurari din Sofia, dupa ce parintii sai si alte trei rude au pierit in urma unui accident rutier provocat de un tir bulgaresc.

Drama s-a produs pe soseaua Timisoara – Arad, la km 10, in ziua de 1 iunie 2004, cand autocamionul marca Renault, condus de cetateanul bulgar Kanev Valeri Borissov, de 49 de ani, a intrat intr-o depasire neregulamentara si a izbit din plin un autoturism Mercedes, inmatriculat in Germania, ce se indrepta catre Timisoara. Impactul a fost atat de violent, incat patru dintre ocupantii masinii au decedat pe loc, iar un al cincilea pasager a fost transportat urgent la spital, insa nu a mai putut fi salvat.

In urma impactului, autovehiculul marca Mercedes a fost proiectat in afara suprafetei carosabile, iar autotrenul a descris o miscare de rotatie de 180 de grade, dupa care a intrat intr-un sant. Pasagerii autoturismului Mercedes, Dabija Ioan, Dabija Florica, Briscan Gheorghe, Briscan Elisabeta si Emrich Michael au decedat, mortile acestora fiind violente si datorandu-se politraumatismelor survenite prin accident rutier”, a precizat procurorul Carmen Preda, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, in rechizitoriul prin care cetateanul bulgar a fost trimis in judecata pentru omor din culpa.

Apreciem ca invinuitul Kanev Valeri Borissov se face vinovat de moartea celor 5 persoane, intrucat nu a pastrat distanta suficienta fata de autovehiculul din fata sa, care sa-i permita sa opreasca fara a pune in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic”, a mai subliniat procurorul la finalul anchetei.

A fost cea mai neagra zi din viata mea! Nici acum, dupa noua ani, cand imi amintesc de acel accident cumplit, nu pot sa-mi stapanesc durerea pricinuita de pierderea parintilor mei”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Ionel Briscan, care in timpul procesului, impreuna cu fratele sau, s-au constituit parti civile cu suma de 1,1 miliarde de lei vechi, reprezentand daune civile si morale. De asemenea, si celelalte parti vatamate au solicitat instantei de judecata, daune civile si morale in valoare de 600.000 de euro si 600 milioane de lei vechi.

Judecatoria Timisoara evalueaza viata unui om ucis in accident rutier la suma de 60.000 de euro

In ciuda imprejurarilor clare in care s-a produs accidentul, cercetarea judecatoreasca a durat mai bine de doi ani. In ianuarie 2007, judecatoarea Diana Busca, de la Judecatoria Timisoara, a pronuntat o hotarare istorica, evaluand moartea traumatica a unei persoane la suma de 60.000 de euro.

Astfel, prin sentinta penala nr. 198/25.01.2007, inculpatul Kanev Valeri Borissov a fost condamnat la o pedeapsa de sase ani de inchisoare, iar Biroul National Bulgar al Asiguratorilor de Autovehicule, reprezentat in Romania de SC Arvus International – Broker de Asigurare – Reasigurare SRL Bucuresti, sa plateasca daune de 300.000 de euro si 15.000 de lei.

Din pacate, aceasta sentinta a fost imposibil de pus in aplicare, intrucat nu am gasit un executor judecatoresc din Romania care sa accepte misiunea de a face o executare silita in Bulgaria. Legislatia este foarte ambigua, iar cei care, initial, au acceptat acest dosar executional, ulterior ne-au abandonat fara nici o vorba. Nu au mai raspuns la telefon, la fax, la mesaje”, explica Ionel Briscan, referindu-se la Societatea Civila Profesionala de Executor Judecatoresc Stefan Viorel Dinu.

De altfel, la sfarsitul lunii decembrie 2009, executorul din Bucuresti a fost somat sa restituie dosarul executional, fiind acuzat cu o plangere penala si sesizarea Camerei Executorilor Judecatoresti Bucuresti. “Va punem in vedere sa ne trimiteti neintarziat si de indata dosarul executional de punere in executare silita a titlului executoriu ce il constituie sentinta penala nr.198 pronuntata in sedinta publica din 25.01.2009 de catre Judecatoria Timisoara, cu cele sase cereri ce stau la baza intocmirii acestui dosar executional nesolutionat nici pana in prezent sau de atata timp. Daca nu veti da curs nici prezentei, vom face plangere penala impotriva dumneavoastra, cu toate consecintele ce decurg de aici, si vom sesiza Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, drept parte responsabila civilmente, pentru recuperarea sumelor in cauza si a daunelor pricinuite noua din culpa comuna”, se mentioneaza in adresa trimisa executorului care s-a retras din executarea bulgareasca.

Nu am reusit sa recuperam dosarul executional, ceea ce ne determina sa credem ca, pentru Stefan Viorel Dinu, au primat interesele societatii de asigurare din Bulgaria”, mai spune Ionel Briscan.

Pe de alta parte, executorul judecatoresc Voislav Stapanov, din Camera Timisoara, spune ca executarea silita a unui debitor dintr-o tara a Uniunii Europene este cat de poate de simpla, cand este vorba despre profesionisti.

O sentinta pronuntata in Romania este opozabila si poate fi pusa in aplicare in orice tara a Uniunii Europene. In cazul de fata, este necesara angajarea unui executor judecatoresc din Bulgaria, care sa puna in aplicare sentinta Judecatoriei Timisoara, dupa ce se investeste cu formula executorie. Sigur ca este nevoie ca sentinta sa fie tradusa  in limba bulgara si autentificata la notar”, explica executorul Voislav Stepanov.

Vehiculele inmatriculate in Bulgaria provoaca 35% din accidentele rutiere produse de straini pe soselele din Romania

Potrivit datelor aflate in evidenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cele mai multe dosare de dauna avizate ca urmare a accidentelor rutiere survenite  pe teritoriul Romaniei sunt provocate de vehicule inmatriculate in Bulgaria.

Accidentele produse de masinile inmatriculate in Bulgaria reprezinta aproape 35%  din totalul de circa 5.000 de dosare avizate in semestrul I al anului 2013, ca urmare a accidentelor produse in tara noastra de vehiculele inmatriculate in Uniunea Europeana si alte state membre ale Sistemului International Carte Verde.

Daunele avizate ca urmare a accidentelor produse de vehiculele din Bulgaria sunt in continua crestere, numarul acestora evoluand pe acelasi trend puternic ascendent pe care s-a inscris inca de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In tot anul 2012, numarul acestora a fost de 3.155, fata de 204 cat s-a inregistrat in 2006, adica de 15 ori mai mare.

Daca vehiculul vinovat provine dintr-un stat membru al Spatiului Economic European (SEE) si detine o asigurare RCA/ Carte Verde, pagubitul trebuie sa se adreseze Biroului Carte Verde din Romania (BAAR), care va identifica corespondentul de pe teritoriul Romaniei al societatii de asigurare straine (a vinovatului). Ulterior, pagubitul trebuie sa se adreseze acestui corespondent pentru a aviza si regulariza dauna. Daca societatea de asigurare nu are corespondent numit pe teritoriul Romaniei, gestionarea cazului de dauna se va face prin BAAR. Tot la BAAR trebuie sa se adreseze si pabubitii care au fost loviti de o masina inmatriculata intr-o tara care a aderat la sistemul international Carte Verde, care nu face parte din SEE (cum este cazul Turciei)”, se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Mihai spune:

    Un cont de facebook actualizat saptamanal:

    https://www.facebook.com/asiguraribulgariaconstantabacauiasisuceava/

    Big Like