Un profesor din Timisoara e singurul din vestul tarii in cel mai important for academic din domeniul Ingineriei Alimentare

TIMISOARA. Recunoastere academica pentru ingineria alimentara din Timisoara. Profesorul dr.ing. Teodor – Ioan Trasca a fost ales in Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice ,,Gheorghe Ionescu – Sisesti’’, ca membru asociat. Este singurul din vestul tarii care face parte din Sectia de Industrie Alimentara a acestui important for academic.

Academia de Stiinte Agricole si Silvice ,,Gheorghe Ionescu – Sisesti’’ (ASAS), cu un numar maxim de membri titulari si corespondenti de 181, la care se adauga maxim 50% membri asociati, este singura academie de ramura, care printre cele 9 sectii stiintifice numara si cea de Industrie Alimentara.

Sectia de Industrie Alimentara a ASAS are in componenta 12 membri titulari si corespondenti alesi si 6 membri asociati alesi.

Alegerea profesorului Trasca de la USAMVB Timisoara in randurile membrilor asociati ai ASAS reprezinta o recunoastere a activitatii stiintifice si academice din domeniu in zona de vest a Romaniei, care astfel pentru prima data este reprezentata in acest for academic, pe langa membri din Bucuresti si din Galati, stiindu-se ca in Galati exista o indelungata traditie stiintifica si academica in invatamantul superior de industrie alimentara, de peste 70 de ani, prin cea mai veche facultate din domeniu din Romania, si anume Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor.

Invatamantul universitar de industrie alimentara din Timisoara a fost infiintat in anii ’90 ca sectie, apoi in 1995 ca Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, prin stradaniile profesorului emerit dr.ing. Ionel Jianu, care a avut viziunea, gandirea, capacitatea de munca neobosita si tenacitatea de a construi din ,,nimic’’ o facultate, de a prelua niste spatii nefunctionale si a preda, la sfarsitul mandatelor de intai decan al facultatii, o scoala solida, cu programe de licenta si masterat acreditate si o cladire noua cu spatii de invatamant si cercetare.

Astfel, in prezent, actuala Facultate de Inginerie Alimentara de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ,,Regele Mihai I al Romaniei’’ din Timisoara, are o traditie de peste un sfert de veac, un corp profesoral si de cercetatori care s-au impus prin rezultatele activitatii lor in domeniul ingineriei alimentare, sigurantei alimentare, alimentelor functionale, nutritiei alimentare.

Prof.dr.ing. Teodor – Ioan Trasca este profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ,,Regele Mihai I al Romaniei’’ din Timisoara, Facultatea de Inginerie Alimentara, titularul disciplinelor de Operatii in industria alimentara; Utilaje in industria alimentara, conducator de doctorat in domeniul Ingineria produselor alimentare.

Este timisorean, absolvent al Liceului ,,Nikolaus Lenau’’, al Universitatii ,,Politehnica’’ din Timisoara, Facultatea de Mecanica, specializarea Utilaj tehnologic alimentar, doctor in Inginerie mecanica al aceleiasi universitati.

Din anul 1996 desfasora activitati didactice si de cercetare in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ,,Regele Mihai I al Romaniei’’ din Timisoara, Facultatea de Inginerie Alimentara, in domeniul Ingineriei produselor alimentare.

In intreaga activitate desfasurata pe parcursul a peste 20 de ani in invatamantul superior, dar mai ales datorita implicarii, in ultimii 10 ani de activitate manageriala, in diferite structuri nationale si internationale in domeniul stiintelor vietii in general si al ingineriei alimentare in particular, si-a dat seama ce inseamna o cultura a calitatii actului didactic si de cercetare si doreste asiduu implementarea si in facultatea si universitatea unde lucreaza de bune practici ce privesc politicile de educatie si cercetare in invatamantul superior. Este poate si motivul pentru care, prin increderea colegilor din facultate, a devenit decanul acesteia in anul 2008, la varsta de 35 de ani. A avut astfel ocazia ca pe perioada mandatului de decan, pana in anul 2012, sa contribuie la schimbarea radicala a facultatii.

A realizat reformarea programelor de studii si a planurilor de invatamant si renuntarea la unele specializari neatractive pentru studenti; consolidarea trecerii la sistemul Bologna, prin restructurarea planurilor de invatamant si reducerea numarului de ore, eliminarea continuturilor de discipline redundantate, introducerea de noi discipline, cooptarea angajatorilor si a absolventilor in colective de lucru pentru stabilirea continuturilor disciplinelor etc.; desfiintarea catedrelor, pionierat la acea vreme in universitate, si structurarea facultatii pe departamente functionale care sa deserveasca programele de studii; infiintarea domeniului de doctorat Ingineria produselor alimentare, primul din tara la acea vreme. A obtinut primul in Romania calitatea de conducator de doctorat in domeniul Ingineria produselor alimentare, cu primii doctori finalizati.

Experienta in activitatea de cercetare desfasurata in domeniul ingineriei alimentare se concretizeaza in contracte de cercetare castigate in competitii nationale si internationale, numeroase lucrari stiintifice elaborate ca rezultat al cercetarilor efectuate (peste 120, in calitate de singur autor, prim autor sau colaborator, dintre care 42 in reviste indexate ISI sau BDI).

Ca si rezultat al activitatii de cercetare desfasurate de catre colectivul pe care il coordoneaza in calitate de director stiintific al Centrului de cercetare ,,Stiinta alimentului’’, sunt de mentionat descoperirile prin cercetari stiintifice care imbogatesc patrimoniul stiintific national si mondial, respectiv 4 inventii, multiplu premiate la diferite Saloane internationale de inventica, precum si marci de produse noi cu caracteristici superioare calitative din categoria produselor alimentare cu valoare nutritionala ridicata.

Este coordonatorul programelor de masterat Aliment – nutritie umana si Food – Human Nutrition, precum si al programului de master internationalizat ”Sustainable Agriculture, Food Production and Food Technology in the Danube Region (Danube AgriFood Master)”, care este oferit de opt universitati din 8 tari diferite, unic astfel in Romania.

In anii 2014 – 2018 a participat pe grupuri de lucru la forumurile Asociatiei europene a universitatilor de Stiintele vietii (ICA Rector and Deans Forum), care au avut ca scop evaluarea stadiului actual si elaborarea strategiilor pentru un invatamant superior durabil si sustenabil, axat pe competentele absolventului.

In perioada 2012 – 2016 a fost presedinte al Consiliului Stiintific al universitatii, perioada in care a elaborat Regulamentul de functionare al acestei comisii, precum si Regulamentul competitiei interne de proiecte.

Experienta manageriala poate fi impartita in doua categorii: cea academica (prin functiile de conducere pe care le-a exercitat – decan, prorector, prodecan la nivel national, respectiv la nivel international membru in Comitetul international executiv al Retelei pentru inovare in invatamantul superior – ICA Network for Innovation in Higher Education in the Life Sciences, al Asociatiei europene a universitatilor de stiintele vietii ICA – Association for European Life Science Universities) si cea de director / responsabil al unor proiecte de cercetare sau de alte tipuri.

Activitatea profesionala didactica se desfasoara incepand cu anul 1996, cand a fost angajat prin concurs preparator universitar si pana in prezent, la momentul de fata fiind profesor universitar si conducator de doctorat in domeniul Ingineria produselor alimentrare. Este titularul disciplinelor de Operatii unitare in industria alimentara si Utilaje in industria alimentara, prevazute in planurile de invatamant ale Facultatii de Inginerie Alimentara de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ,,Regele Mihai I al Romaniei’’ din Timisoara. De asemenea preda cursul de Utilaje pentru industrie alimentara si alimentatie la Facultatea de Agricultura din cadrul aceleiasi universitati, precum si cursul de Materiale noi pentru tehnologii neconventionale in industria alimentara la programele de masterat de la Facultatea de Inginerie Alimentara.

A coordonat si coordoneaza un numar insemnat de lucrari de diploma si de disertatie, precum si teze de doctorat (10 teze de doctorat finalizate, 3 doctoranzi in stagiu).

Recunoasterea activitatii profesionale, manageriale si stiintifice s-a manifestat si se manifesta pe multiple planuri, astfel: cadru didactic invitat la prestigioase universitati din lume, pentru sustinere de prelegeri in cadrul programelor de mobilitati (Boku University of Life Siences, Viena, Austria; Kirklareli University, Turcia; Universitadegli Studi dellaTuscia, Viterbo, Italia; Universitatea de Stiintele Vietii din Praga, Cehia; Universitatea Agrara de Stat din Rusia – Academia AgraraTimiryazev din Moscova; Warsaw University of Life Sciences, Polonia), Tajik Agrarian University named Shirinsho Shotemur, Dushanbe), sau in cadrul unor scoli de vara pentru studenti (Intercultural learning, Timisoara, 2013; Management of agriculture and food in Danube region – interdisciplinary, transdisciplinary and intercultural approach, Praga, 2016; Sustainable food production chain, Rogow, Polonia, 2018); membru in Comitetul international executiv al Retelei pentru inovare in invatamantul superior (ICA Network for Innovation in Higher Education in the Life Sciences) al Asociatiei europene a universitatilor de stiintele vietii (ICA – Association for European Life Science Universities) (2016 – prezent); membru in Comitetul national director al Asociatiei specialistilor din industria alimentara (ASIAR) (2010 – prezent); membru al Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare (CCCDI), numit prin Ordin de Ministru (2013 – 2017); membru al Comisiei de specialitate Ingineria resurselor vegetale si animale (IRVA) a Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), numit prin Ordin de Ministru (2012 – 2016); biografia aparuta in Dictionarul personalitatilor din Romania.

In anul 2015, ca o recunoastere a activitatii, in cadrul Galei Excelentei Banatene, i-a fost acordat premiul ,,Gheorghe Ionescu Sisesti’’ pentru ,,Stiintele Agronomice si Medicina Veterinara’’.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.