Un privat va construi parcarea din plin centrul Timisoarei. Vor fi disponibile aproximativ 500 de locuri, dar abia peste 4 ani

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a decis sa concesioneze lucrarea de construire a unei noi parcari in plin centrul Timisoarei, cea de pe locul fostului Comisariat Militar Zonal, vizavi de Hotel Timisoara. Practic un privat se va ocupa de obtinerea de autorizatii, avize si tot ce inseamna birocratie si in plus va construi cladirea parcarii etajate pe care o va si gestiona timp de 49 de ani. Totusi, terenul si cladirea raman in patrimoniul judetului Timis.

CITESTE SI: Iata cum va arata noul stadion de 32.000 de locuri de la Timisoara. Va costa aproape 140 de milioane de euro. Foto 

„Acest obiectiv de investitie e unul care s-a lansat ca si idee in urma cu zeci de ani, si nu exagerez ca sunt in jur de 20 de ani de cand discutam de parcarea de la fostul Centru Militar Zonal. Au mai fost cateva initiative, dar niciodata duse pana la sfarsit. Acum suntem in situatia in care trecem de toate aceste bariere de conceptie si alegem varianta, in premiera, de a concesiona lucrarile in baza Legii 100 din 2016, deci concesionam lucrarea, nu terenul”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Consiliul Judetean Timis a facut doar primul mic pas pentru construirea acestei parcari si anume a agreat conditiile din caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie a concesiunii.

„Cladirea va fi in patrimoniul judetului Timis, la fel ca si terenul care este in patrimoniul public al judetului, inclusiv suprafata pe care am preluat-o de la Primaria Timisoara. In sedinta CJT am dezbatut si am agreat conditiile din caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie a acestei concesiuni de lucrari. Adica ce inseamna redeventa, termene, ce inseamna obligatii din partea viitorului concesionar si cred ca in cel mai scurt timp vom putea demara aceasta procedura de licitatie si sa avem deja un concesionar specializat care sa se ocupe de toate celelalte proceduri: PUZ, avize, autorizatie de construire, proiect tehnic si constructia efectiva a cladirii si apoi operarea pe o perioada de 40 si ceva de ani, pentru ca in total tot acest proces, inclusiv cu avize si proiectare sa fie in interiorul intervalului de 49 de ani, cat prevede legea”, a explicat Nica.

Totusi, lucrurile inca vor trena deoarece e nevoie de aproximativ 4 ani de zile pana cand noua parcare va fi functionala.

„Daca ne luam dupa estimarile pe care le-au facut colegii nostri, avem un termen de 24 de luni pentru executia efectiva, 8 luni pentru proiectare si 14 luni pentru Planul de Urbanism Zonal, pentru ca Primaria a cerut sa facem un Plan de Urbanism Zonal acolo. Aceasta e partea administrativa care consuma cel mai mult timp, partea de cercetare urbanistica si venire cu o solutie care sa stea in picioare din punct de vedere urbanistic, dar speram ca odata depasite aceste etape, constructia sa se realizeze mult mai rapid, fiindca nu avem barierele birocratice de achizitie publica pentru constructie. E un privat care va gestiona acest obiectiv si avem incredere ca se va face mult mai rapid”, a mai adaugat Alin Nica.

Estimarea specialistilor de la Consiliul Judetean Timis este ca in noua parcare din centrul Timisoarei vor fi intre 400 si 536 de locuri de parcare.

„Sigur, noi estimam acolo intre 400 si 536 de locuri de parcare. Am lasat o marja de flexibilitate la latitudinea celui care va opera si va construi aceasta parcare pentru ca noi nu avem experienta unei astfel de investitii si cred ca cel mai bine este ca operatorul sa vina cu acea viziune care sa maximizeze variantele de parcare acolo si de spatii de inchiriat, pentru ca nu e doar o parcare, vor fi si spatii comerciale, si sa gaseasca mixul optim astfel incat aceasta investitie sa aduca randamentul maxim”, a mai precizat lideul CJ Timis, Alin Nica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Timisorean spune:

  Cea mai mare greseala. Faceti parcare peste parcarea din 700. Aici expropriati fostul iprotim si pe tot terenul faceti un mall cultural, cu ceva parcare la subsol, sale mare de filarmonica, mai multe sali de repetitii si biblioteca judeteana la etajele superioare intr-o cladire emblematica pentru urmatorii 200 de ani. La parter a piateta si sali de expozitii, vernisaj si cafenele literare. Este pacat ca un teren asa de central sa fie doar parcare.

 2. Un_Cetatean spune:

  49 de ani :)). Pe langa parcare va aparea si un birt si un hotel.

 3. Misto spune:

  Si cu cat va fi ora de parcare? Ca privatul ala nu face parcari unde sa poti sta pe gratis?
  Deci va fi o parcare cu plata unde nu se vor inghesui multi sa isi lase masina. Si din uincasari Primaria Timisoara vede ciuciu si CJ vede totul.

  @un cetatean. : Sigur ca va avea ceva cafenea, sau altceva. Iti spune clar ca vor fi si spatii comerciale de inchiriat.

 4. Lolek si Bolek spune:

  Lolek [nica] construieste parcarea si Bolek [fritz] o sa faca tot centrul zona pietonala…….doi pacalici.

 5. Liviu spune:

  Adica cand va fi Robu din nou primar

 6. Dan A. spune:

  Podul de la Braila peste Dunare: 1.974m lungime, 32m latime, 192m inălțime. Termen executie: 48 luni.
  Podul de la Calafat-Vidin peste Dunare: 1.971m lungime, 31m latime, 192m inălțime. Termen executie: la semnarea contractului 2 ani, in realitate 5 ani (2008-2013).

 7. Zanzibar spune:

  Mai,Nica pai nu degeaba îți dă presa peste gura,pai ne crezi prosti,în doi ani după finalizare cel care construiește primește și terenul gratis,voi și PSD-ul meritați sa vina AUR la guvernare sa dea cu voi de pământ,.Cum sa construiască altcineva,cind voi CJT puteți face parcarea cu bani din fonduri europene sau PNRR.Bine face Chiosa ca da în tine săptămânal,dar tot nu te trezesti

 8. ion spune:

  4 ani pt construirea unei parcari?! =))))))) dar de ce nu 40 ani? de ce nu 400????

 9. Mafiotu spune:

  Ce penibili mai durează 4 ani până fac ei acea parcare😂😂😂

 10. sorin spune:

  stiu de combinatia asta de 1 an. o sa ajunga la inerparking.

 11. Eugen spune:

  Ce Spune-ți voi dacă după parcare care nu va fi declarată rentabila clădirea se va transforma in o clădire de birouri !

 12. dacia spune:

  Dan A @ ‘mare’ documentarist in poduri, care 192 de metri inaltime a podurilor de la Braila si Calafat? Noul pod de la Braila are 192 m inaltime doar la turnurile de sustinere a cablurilor, aceasta nu este si inaltimea tablierului! Lungimea totala a podului este 2194 m din care 1974 este doar partea de tablier suspendata la 38 m deasupra apei. Intre 38 m inaltimea la care este tablierul si cota de sustinere a cablurilor la 192 m este o mare diferenta!