Noutati :

Un nou muzeu ar putea pune in valoare o adevarata comoara in judetul Timis. Cu ce vor fi atrasi turistii

31 octombrie, 2017 - 06:42 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului si Consiliul Judetean Timis si-au propus amenajarea unui punct muzeal nou in judetul Timis, care sa atraga cat mai multi turisti in zona, mai ales ca in anul 2021 Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana.

CITESTE SI: Modificare de ultima ora pe linia 5 de transport in comun din Timisoara 

Noul muzeu ar urma sa fie deschis la Parta, pentru a pune in valoare sanctuarul descoperit acolo.

Consider ca ar trebui realizat in comuna Parta un punct muzeal unde sa amplasam acest sanctuar si sa transformam acea zona intr-o zona turistica de dezvoltare a unui punct a ceea ce inseamna atractiile culturale in judetul Timis. Noi vrem sa facem aceste demersuri in anul 2018. Il pregatim acum, in 2017, dar este discutia impreuna cu Primaria Parta de a pune la dispozitie terenul si noi sa realizam investitia respectiva. Trebuie sa luam legatura si cu Parta sa ne conectam la ceea ce insemana acest obiectiv turistic, trebuie sa vedem o locatie a ceea ce se preteaza pentru circuitul turistilor in comuna Parta„, a declarat Calin Dobda, presedintele CJ Timis.

Pana sa fie deschis acest nou punct muzeal, cei care sunt curiosi sa vada cum arata sanctuarul de la Parta, pot vedea o replica a acestuia,  care insa contine si elemente originale, la Muzeul Banatului din Timisoara. Doritorii sunt asteptati la sediul de la Bastion pentru a se inscrie pe o lista in vederea vizitarii.

CITESTE SI: Artera din Timisoara ce va fi deschisa traficului chiar daca nu e gata. Cand se asterne ultimul strat de asfalt 

Replica sactuarului se gaseste in Castelul Huniade din Timisoara, aflat acum in reparatii.

Deocamdata se poate vizita la cerere, este in Castelul Huniade, este in stare foarte buna, perfect vizitabil. Este o reconstructie. Este o butaforie foarte bine facuta, dar sunt si bucati originale, bineinteles. Impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, Calin Dobra, ne dorim sa facem un proiect pe fonduri europene, sa il mutam intr-o locatie noua si sa fie vizitabil. Se poate face un punct de atractie turistica si la Parta„, a declarat Claudiu Ilas, diractorul Muzeului National al Banatului din Timisoara.

Sanctuarul de la Parta face parte dintr-un sit arheologic mai amplu. Acesta s-a aflat in mijlocul unei asezari stravechi cu locuinte, unele dintre ele cu etaj.

CITESTE SI: Vi se pare deja prea frig la Timisoara? Iata vestea neasteptata de la meteorologi 

Sanctuarul face parte dintr-un sit arheologic deosebit de amplu cu foarte multe niveluri, sunt vreo sapte niveluri de locuire acolo, cam din toate epocile. Locatia lui era in apropierea Timisului. Sigur, raul si-a modificat cursul de-a lungut timpului si treptat a intrat in sit, a inceput sa manance din casele care erau in apropierea raului si obiectele au ajuns in apa si au ajuns vizibile pe mal. Asa ca inca din secolul XIX au inceput sa fie colectate obiecte de acolo. Colectiile muzeului de la 1876- 1877 sunt obiecte aduse si donate muzeului, de la Parta. Colectiile astea continua de 100 de ani, sunt foarte multe persoane care merg constant la Parta si stranga obiecte, apoi incep sapaturile arheologice. Ele sunt facute in mai mute etape, pana se ajunge la o sapatura constanta facuta in anii 70 si 80. Sanctuarul este descoperit intamplator, insa in cadrul unor sapaturi sistematice, bine organizate si imediat se acorda finantare. Sansa face ca oamenii sa inteleaga si in perioada aceea ca este bine ca sanctuarul sa fie adus in muzeu. El este prelevat si carat, bucatile, pentru ca e vorba de o cladire de lut si lemn ars, distrusa intentionat. Bucatile sunt duse in muzeu si se reface intr-o incapere, desigur, nu prea mare, pentru ca in general, in muzeul Timisoarei nu e loc sa recontruiesti o cladire mai mare. Nu e la scara reala a sanctuarului initial. Asezarea dateaza de aproximativ 7.000 de ani, din neoliticul mijlociu. Numai sanctuarul are trei faze, dar asezarea in sine este o asezare cu sant de aparare cu locuinte, stradute, case cu etaj, o viata extrem de dinamica„, a declarat Dan Ciobotariu, muzeograf in cadrul Muzeului National a Banatului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Felicitări vă transmite un băștinaș . E o idee foarte bună de a face muzeu la Parța, acolo unde este șantierul arheologic, unde s-au descoperit obiectele ce țin de sanctuar și altele. Cred că e atractiv și pentru turiști să viziteze nu doar obiectele descoperite (aflate la muzeul din Timisoara), ci și arealul unde au fost găsite. În plus pentru localitatea Parța e un mod de a fi cunoscută, vizitată, mai ales că este satul cu patru biserici (plus două neoprotestante) și, cândva, cu șapte minorități și cu o istorie bogată. Astfel localitatea se va dezvolta și din punct de vedere economic, poate vor apărea pensiuni, restaurante, alte tipuri de muzee etc.