Noutati :

Un liceu din centrul Timisoarei va fi reabilitat pe bani europeni, la mai bine de un secol de la infiintare. Foto

5 ianuarie, 2020 - 12:18 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Tencuiala cazuta in mai multe locuri de pe ziduri, elementele decorative picate sau acoperis stricat pe alocuri. Asa arata in prezent o cladire in care invata elevi in plin centrul Timisoarei.

CITESTE SI: Sute de locuri de parcare noi in Timisoara in locul vechilor garaje. Programul continua si in 2020. Foto

Este vorba despre cladirea Liceului Emanuil Ungureanu din Timisoara, care de multi ani se afla intr-o continua degradare. Municipalitatea a facut insa rost de fonduri, iar anul viitor, la 110 ani de la ridicarea cladirii, se vor pune schelele si pe acest imobil pentru reabilitare.

Primaria Timisoara a semnat contractul de finantare cu ADR Vest, iar valoarea totala a proiectului este de 32.948.274, 33 de lei, la o valoare eligibila de 29.336.879,86 lei si valoarea nerambursabila de 4.732.038,70 lei. Proiectul nu vizeaza doar reabilitarea exterioara a cladirii, ci si cea interioara, dar si achizitia de echipamente care sa usureze procesul de invatare al elevilor.

CITESTE SI: Va avea lavanda, tulipani, hortensii, magnolii si o fantana arteziana. Se reamenajeaza Parcul Civic din Timisoara in 2020. Schimbarea de peste 1 milion de euro

Sunt lucrari complexe si la interior si la exterior. Avem inclusiv prevazute fonduri pentru dotarea liceului cu echipamente de IT, dar nu numai. Este un proiect foarte bun pentru liceu care va schimba radical conditiile de a se face fata in aceasta institutie. E jale in interior. Noi mereu am sperat ca vom ajunge la o finantare ca sa facem, o treaba cum scrie la carte si de aceea nu am intervenit pe parcurs. Daca am fi facut anumite reparatii nu aveam voie o anbumita perioada sa facem alte interventii, mai ales pe fonduri europene. Si asta a fost pretul platit, ca s-a avansat starea de degradare, dar am acceptat acest risc pentru a ajunge la fonduri europene consistente pentru aceasta scoala„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Construirea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de Albert Vigh, si construita de antreprenorul timisorean Eduard Reiter. A fost prima cladire ridicata pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera darâmate cu putin timp în urma.

Fosta scoala oraseneasca de meserii, astazi colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o fatada realizata în stil clasic si o intrare marcata de trei arcade. Daca parterul iese în evidenta prin bosajele realizate pe zidarie, cele doua etaje sunt decorate cu pilastri terminati în capiteluri corintice. In interior s-au amenajat spatii mari si luminoase, pe langa salile de clasa fiind prevazute atelierele necesare si multe alte anexe.

Cladirea a fost inaugurata la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al educatiei, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, caci numarul ucenicilor a crescut de la an la an. Intre cele doua razboaie mondiale aici a functionat singura scoala de arte si meserii care pregatea mestesugari pentru intreg Banatul.

In timpul regimului comunist liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, in 1958, numele de Scoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, pastrandu-si acelasi nume.

Cladirea Liceului Emanuil Ungureanu nu este singura care va fi reabilitata in 2020. Deja au fost puse schele si pe fata Colegiului Miu, dar si pe cea a Liceului Lenau de pe strada Gheorghe Lazar.

sursa foto: mercytimisoara.comInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Pe hartie se fac toate…doar vin alegerile pt domnul „independent”…..liceul LENAU …l-a pierdut pe drum de arata in halul in care arata!?

    • Marș !

  2. mai e o scoala peste drum care necesita renovare din temelii si sa nu uitam si de muzeu !