Un joc din perioada stapanirii otomane, exponatul lunii la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Un joc de zaruri din secolele XVI-XVII, din timpul stapanirii otomane este exponatul lunii ianuarie la Muzeul National al Banatului.

Zarurile au fost gasite de arheologi in timpul sapaturilor facute in urma cu 12 ani in curtea Castelului Huniade. Acestea erau fabricate din os de capra, oaie sau porc, denumite astragal, un os de forma cuboida cu sase fete.

Piesele din imagine au fost folosite ca zaruri si dateaza din perioada stapanirii otomane (1552-1716). Zarurile au fost descoperite in anul 2012 cu ocazia sapaturilor arheologice efectuate in curtea Castelului Huniade. Ele au apartinut soldatilor care aveau ca sarcina apararea fortificatiei, si nu excludem posibilitatea ca ei să le fi confectionat, alaturi de piesele din imagine fiind gasite si altele neprelucrate. Oasele au fost perforate, iar gaurile de pe cele patru fete ale pieselor au fost umplute cu plumb, obtinandu-se astfel diferite combinatii de puncte. Aceste tipuri de descoperiri sunt deosebite, deoarece ne dezvaluie informatii despre un aspect mai putin cunoscut al vietii oamenilor din trecut, si anume modul in care isi petreceau timpul liber, dar si despre inventivitatea lor„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Jocul de zaruri este cunoscut inca din antichitate, dar de-a lungul timpului a cunoscut diferite variante, si a fost surprins chiar si unele picturi renascentiste.

In tabloul intitulat „Jocuri de copii”, Peter Bruegel cel Batran (1525-1569), renumitul artist al Renasterii flamande, pe langa multe altele a ilustrat si jocul cu astragalii„, spun reprezentantii Muzeului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. eu am o alta teorie.nu cred ca acei oameni a acelor timpuri aveau chef si timp de joaca.in imaginile din tablou observam doua femei.acestea au mai multe asemenea …ZARURI…una in șorț alta in cosul de nuiele.parerea mea este ca se poate referi la vreun tip de calendar al lucrarilor agricole sau chiar la schimburi de valoare economica.