Noutati :

Un fost ziarist de la „Drapelul rosu” a fortat Primaria Timisoara sa-i retrocedeze un teren de peste 20 milioane de euro

21 mai, 2012 - 09:09 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ANCHETE
6

TIMISOARA. Un teren intravilan de aproape 30 de hectare, aflat in zona Ovidiu Balea, la periferia orasului, la limita cu Sacalazul, a fost retrocedat de Primaria Timisoara fostilor proprietari si mostenitorilor de drept, dupa ce un fost ziarist de la Drapelul rosu, fostul organ de presa al PCR din judetul Timis, si-a concediat toti avocatii si s-a reprezentat singur in litigiul cu autoritatile locale.

In ciuda varstei de aproape 80 de ani, Adam Rachitovan, presedintele Asociatiei Agricole „Avram Iancu”, s-a dovedit mai abil decat toti functionarii publici care au incercat sa blocheze retrocedarea acestui teren in valoare de peste 20 de milioane de euro si, in final, in decembrie 2011, a obtinut titlul de proprietate pe cele 29,5 hectare revendicate de catre membrii asociatiei.

Probabil ca fara interventia presedintelui Traian Basescu, care, in decembrie, anul trecut, a dispus ca Prefectura Timis sa someze Primaria Timisoara sa ne elibereze titlul de proprietate, am fi batut si acum la usa secretarului Ioan Cojocari sau a primarului Gheorghe Ciuhandu. Am avut inspiratia sa renunt la timp la serviciile unor avocati care erau mana in mana cu cei care voiau sa blocheze, cu orice pret, aceasta retrocedare. Oricum, daca nu mergeam si pe cale administrativa, in paralel cu revendicarea in justitie, cred ca am fi pierdut. si asa ne-am aflat, de cateva ori, la un pas de a pierde orice sansa la teren, din cauza amanarilor peste termenele legale a raspunsurilor asteptate din Primarie! Dar, am trecut peste rautatea oamenilor cu ajutorul lui Dumnezeu”, spune Adam Rachitovan, convins ca doar ajutorul divin a facut ca cei aproape 70 de membri ai asociatiei sa primeasca, in pragul senectutii, o „pensie agricola” evaluata la peste 20 de milioane de euro.

Poate la aceasta victorie impotriva grupurilor de interese din Primarie a contribuit si perseverenta fostului ziarist comunist, care a lucrat la Departamentul Agricultura al ziarului Drapelul rosu aproape 25 de ani, mai exact in perioada 1964 – 1989…

Oferta de sapte milioane de euro pentru terenul din Mehala
Dupa ce au procurat toate actele care dovedeau nationalizarea terenurilor familiilor de ardeleni stabilite, dupa primul razboi mondial, in Timisoara, in zona cartierului Mehala, membrii Asociatiei „Avram Iancu” au solicitat comisiilor de fond funciar de la Prefectura si Primarie retrocedarea celor 29,5 hectare de teren. In ciuda faptului ca membrii comisiei judetene au avizat favorabil cererea inca de la inceput, Primaria Timisoara a refuzat in mod constant sa elibereze titlul de proprietate.

Cel mai vehement impotriva noastra este secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari. De altfel, cand am fost sa depunem actele de retrocedare, nici macar nu a vrut sa ni le inregistreze. Ne-a spus ca nimeni din Primarie nu va inregistra dosarul. I l-am trimis prin posta!”, isi aminteste Viorel Roman, unul dintre membrii activi ai asociatiei. De altfel, inainte ca edilii locali sa cedeze si sa retrocedeze terenul din Mehala, doi oameni de afaceri au incercat sa cumpere terenul, chiar daca la data respectiva parea inca in litigiu.

Ne-am intalnit la un local, vizavi de piata Mehala. Cand am ajuns la intalnire, acolo erau deja Ernest Kohn, arbitrul de fotbal Sorin Altmayer si o fata blonda, care apoi am aflat ca este fiica domnului Cojocari. Eu, oricum nu voiam sa vand, dar asteptam sa vad oferta! Kohn mi-a spus ca s-au gandit la o suma de sapte milioane de euro… I-am lasat sa vorbeasca si la final, pentru a taia orice discutie, le-am spus ca noi ne-am gandit la 70 de euro pe metru patrat si nu negociem nimic. S-au ridicat si au plecat”, ne-a povestit Adam Rachitovan. Acest episod este negat, oarecum, de notarita Paula Cojocari, care spune ca, impreuna cu tatal sau, s-au hotarat sa nu mai dea replici la ce scrie presa.

Nu este adevarat! Nu am participat la o astfel de intalnire, in care se discuta despre o tranzactie de milioane de euro. Se scriu si se spun multe despre mine si despre tata, dar va asigur ca doar o mica parte din cele spuse despre noi sunt adevarate. Se pare ca subiectul Cojocari si fiica se vinde bine”, spune Paula Cojocari. Revenind la retrocedarea celor 29,5 hectare de teren, sa mai spunem ca membrii asociatiei au contestat faptul ca Primaria le-a perceput impozit pe teren incepand cu data de 21.10.2011, desi titlul de proprietate a fost eliberat doar in 06.12.2011. Adica, o suma de putin peste 500 de lei.

Data comunicarii titlului de proprietate nu are relevanta in ceea ce priveste stabilirea impozitului pe teren, acesta fiind datorat in conformitate cu articolul 259, aliniatul 1, din Legea 571/2003, incepand cu data de intai a lunii urmatoare dobandirii terenului”, a precizat directorul economic al Primariei, Adrian Bodo. In fata acestei pretinse nedreptati si incurajati de succesul retrocedarii, membrii asociatiei au amenintat ca se vor adresa, din nou, presedintelui Basescu si la CEDO…Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. mai sunt si persoane fizice care au teren acolo linga asociatie . cu toate ca au de 4 ani sentinte definitive , irevocabile cu punere in posesie , atat tiganul de ciuhandu cat si porcul de cojocariu incalca legea si nu n-e pune in posesie. dar se pare ca a sosit si vremea lor.

  2. bodo asta e un badaran notoriu( stiu toti vecinii lui din giarmata) , iar cine are treaba cu alte revendicari sa stie din start ca sorin altmayer face parte din mafia cu terenuri si cladiri , fiind sprijinit de asa zisi oameni de afaceri din timisoara… deci e indicat sa sesizati procuratura sau dna cand cv nu avanseaza in demersurile d-voastra…bafta

  3. ati uitat si de pensionarii care au teren in fata magazinului ciclop de linga enel si primaria refuza sa ii despagubeasca pt terenul pe care a fost latita strada. daca ajunge orza primar, cojocari o sa ramina secretar pina moartea ne va desparti…

  4. eu le-as fi retrocedat, dar fara drept de vinzare 50 de ani. Sint niste smenari toti, care vor sa se imbogateasca peste noapte

  5. Cei care nu sunt trecuti pe tabelul asociatiei agicole Avram Iancu Timisoara- Mehala, dar sunt mostenitori de drept ca si cei trecuti pe tabel cum procedeaza sa intre in drepturi depline dupa stramosii lo

  6. Cei care nu sunt trecuti pe tabelul asociatiei agicole Avram Iancu Timisoara- Mehala, dar sunt mostenitori de drept ca si cei trecuti pe tabel cum procedeaza sa intre in drepturi depline dupa stramosii lor,se stie ca nu sunt numai 70 de mostenitori,ci sunt sute de mostenitori care au dreptul la fel ca cei trecuti pe tabel.