Un fermier din Timisoara acuza firma germana „Fangmeier” ca i-a confiscat abuziv 1,5 hectare de teren agricol

Unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata agricola din judetul Timis, SC „Fangmeier Agro-Impex” SRL, se afla in centrul unui scandal de proportii, care a ajuns si pe rolul instantelor de judecata, dupa ce proprietarul unui teren arabil situat in extravilanul localitatii Checea a acuzat conducerea firmei cu actionariat german ca a intrat abuziv pe terenul sau si refuza sa-l elibereze.

Mai mult, in ciuda opozitiei fatise a proprietarului de drept, in ultimii patru ani terenul a fost insamantat cu diferite culturi, iar agricultorii germani au si incasat subventii europene de la APIA Timis pentru o parcela care nu le apartine.

Proprietarul terenului de la Checea pune aroganta agrara a reprezentantilor „Fangmeier” Gmbh pe seama faptului ca, in perioada 1991 – 2000, directorul general al societatii care lucreaza in Timis aproape 5.000 de hectare de teren a fost nimeni altul decat fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, fostul lider al social-democratilor din zona.

„Inginerul trimis de mine in teren a fost amenintat ca va fi desfiintat!”

Nicolae Stefan verifica ce soi de rapita a cultivat Fangmeier pe terenul sau

Nicolae Stefan verifica ce soi de rapita a cultivat Fangmeier pe terenul sau

In luna februarie 2006, Nicolae Stefan, din Timisoara, a cumparat 15.100 metri patrati de teren agricol in extravilanul localitatii Checea.

Conform contractului de vanzare-cumparare nr. 592 autentificat de notarul Gheorghe Topala, pretul declarat al tranzactiei a fost de 3.455 de lei, iar parcela 27 din sola A8 a fost vanduta „libera de sarcini si cu orice evictiune totala sau partiala”.

Spre surprinderea cumparatorului, cand s-a deplasat la fata locului sa-si identifice si ingradeasca proprietatea, a constatat ca terenul este cultivat cu rapita. S-a interesat in comuna cine lucreaza pamantul in acea zona si astfel a ajuns la SC „Fangmeier Agro-Impex” SRL.

Dupa aproape trei ani de la momentul tranzactiei, rastimp in care am umblat dupa titlul de proprietate, le-am comunicat celor ce lucrau clandestin acea parcela ca am cumparat terenul si ca trebuie sa-l elibereze. In locul unei atitudini conciliante, reprezentantii firmei germane au trecut la amenintari. Inginerul trimis de mine pentru rezolvarea aceastei probleme a fost sfatuit sa stea in banca sa, sa nu se bage, ca altfel va fi desfiintat. Nu mi-a venit sa cred cand mi-a spus! Am sunat la firma, le-am spus ca este terenul meu, ca intentionat nu am cultivat nimic o perioada pentru ca voiam ca pamantul sa se insanatoseasca de la chimicale, sa incep o cultura de cartofi bio. Nu am gasit nici o intelegere! O doamna manager de acolo mi-a raspuns foarte agresiv si mi-a recomandat sa vin cu actele prin care sa dovedesc ca e terenul meu, iar pana atunci sa nu incerc sa le tulbur folosinta”, ne-a relatat Nicolae Stefan. In tentativa de a afla cine a incasat subventiile europene pe terenul sau, proprietarul terenului s-a adresat APIA Timis.

Am cerut sa mi se spuna daca s-au incasat subventii pentru acel teren. Directorul institutiei mi-a spus ca nu-mi poate oferi astfel de informatii, ca sunt confidentiale, si ca doar in cazul unui proces, daca le cere instanta de judecata, le poate dezvalui. Deci, eu sunt proprietarul de drept al terenul si nu am dreptul sa stiu cine l-a declarat in fals la APIA si ia subventiile cuvenite agricultorilor!”, mai spune Stefan.

In urma refuzului „Fangmeier” de a-i preda terenul, Nicolae Stefan s-a adresat instantei de judecata, solicitand obligarea intreprinzatorului german la predarea celor 15.000 de metri patrati de teren agricol, plata unei arende pentru produsele recoltate de pe acea suprafata in ultimii patru ani si restituirea subventiilor europene incasate in locul proprietarului.

„Astept sa vina domnul Fangmeier din Germania pentru a rezolva problema!”

Convins ca noul proprietar al terenului de la Checea prefera scandalul in locul unei rezolvari amiabile a problemei, managerul SC „Fangmeier Agro-Impex” SRL, Sofia Mihailovici, fosta contabila a firmei in perioada directoratului lui Ilie Sarbu, spune ca inca nu a fost instiintata printr-o hartie ca acel teren ar apartine altcuiva. „Noi lucram acel teren de aproape 20 de ani, pentru ca face parte dintr-o sola mai mare luata in arenda de la proprietari. Acuma ne-a sunat un barbat, care ne-a somat sa eliberam parcela de 15.000 de metri patrati, pentru ca-i apartine. Nu ne-a prezentat nici un act din care sa reiasa acest lucru. Noi lucram peste 4.500 de hectare de teren in Timis, va dati seama ca nu putem verifica metru cu metru daca cei care ni l-au dat in arenda sunt adevaratii posesori sau nu. In cazul in care, intr-adevar, domnul care ne-a reclamat peste tot este noul proprietar al terenului, vom gasi o solutie de comun acord. Astept sa vina domnul Fangmeier din Germania, sa-i expun aceasta problema, iar dansul sigur va gasi o cale de impacare. Sau o sa platim arenda, sau o sa oferim un teren la schimb, in cazul in care parcela reclamata se afla la mijlocul unei sole mai mari. Nimeni nu a intrat abuziv pe proprietatea altuia, este vorba doar despre o neintelegere intre cei care au avut, succesiv, acea suprafata de teren in proprietate”, ne-a declarat Sofia Mihailovici. Cat despre incasarea subventiilor europene platite de APIA pentru acel teren, banii se cuvin celui care lucreaza pamantul, nu, neaparat, proprietarului tabular.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete